Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2020.07.29

A pajzsmirigy hormonjai szinte az egész test működésére komoly befolyást gyakorolnak, éppen ezért lepődnek meg sokan azon, ha az orvosuk a szerv teljes eltávolítását javasolja. Hogy ekkor mit kell tenni? A kérdésre dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája adott választ.

A pajzsmirigy hormonok szerepe

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, pillangóalakú szerv, melynek hormonjai (T3, T4) igen sokrétű feladatot látnak el a szervezet működésében. Mérete nőknél 18, férfiaknál 25 cm3 Elsősorban az anyagcsere folyamatokat szabályozza, de befolyást gyakorol az idegrendszer fejlődésére, az energia felhasználásra és a hőszabályozásra is. Betegségei igen gyakoriak, melyek közül a legtöbb embert a pajzsmirigy alul-és túlműködés, a göbösödés és a strúma érint.

Van, hogy műtéti úton eltávolításra kerül

pajzsmirigy eltávolításLátható tehát, hogy igen sok folyamat szabályozásában vesznek részt a pajzsmirigy hormonjai, így amennyiben probléma adódik, úgy az igen sok tünetet vonhat maga után (testsúlyingadozás, hőháztartás zavara, menstruációs problémák, meddőség, emésztési zavarok stb.). A szerv betegségeit leggyakrabban gyógyszeres úton kezelik, ám előfordulhat, hogy a mirigy egészét el kell távolítani.

Ennek oka általában a szerven lévő göbök, strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás), jó-és rosszindulatú daganat, ciszta, konzervatív kezelésre nem reagáló pajzsmirigy túlműködés. Hogy pontosan kinek van szüksége műtétre, azt természetesen alapos vizsgálatok (labor, képalkotó vizsgálatok, szövettan) után lehet csak megmondani.

Lehet pajzsmirigy nélkül élni?

élet pajzsmirigy nélkülPajzsmirigy nélkül igen, lehet élni, ám a hormonjai nélkül nem. Szerencsére azonban a hormonokat külsőleg, gyógyszeres úton is be lehet juttatni, ezért, ha eltávolításra kerül a szerv, úgy a beteg élete végéig gyógyszeres terápiában részesül - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A műtét természetesen kórházi benntartózkodást tesz indokolttá, ám rendszerint 48-72 óra múlva a beteg hazamehet. Fontos, hogy a paciens tartsa tisztán a sebet és pár hétig tartózkodjon a megerőltetéstől, sportolástól. Amennyiben szövődmények nem lépnek fel, kb. 2 hét után munkába lehet állni. Nagyon fontos, hogy a beteg a műtétet követően is vegyen részt rendszeres kontrollon, valamint alkalmazza az orvos által meghatározott gyógyszert az előre megbeszélt dózisban!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Szeretnék érdeklődnèk, hogy ha a szabad t3 magas a tsh jó és a szabad t4 is az utalhat pajzsmirigy alulmüködésre? Ultrahangon göböket találtak és állandó székrekedésem van.

Köszönöm

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A magas T3 szint a pajzsmirigy túlműködése mellett szól, nem alulműködést jelez. Ismételtesse meg a labor vizsgálatot, mert a magas T3-nak alacsony TSH szinttel kell járnia! A pajzsmirigy göbökkel akkor kell foglalkozni, ha az 1 cm-t elérik, vagy meghaladják. A székrekedésnek számtalan oka lehet. Az Ön esetében ez nem függ össze a pajzsmiriggyel. Kérjen gasztroenterológiai kivizsgálást!
Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, udvarias

"A Tanár úr magas szakmai felkészültsége, tapasztalati tudása azonnal megnyilvánult- nagyon tetszett a kedvessége, udvariassága, s mert nagyon feszült voltam, jólestek megnyugtató szavai. Először jártam nála, szakmai önéletrajza alapján választottam Őt, de nem bántam meg. Szívből ajánlom mindenkinek."  

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok