Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2019.12.05 Módosítva: 2020.01.15

A pajzsmirigyzavarok terápiájában igen fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésnek, melyet sokaknak életük végéig alkalmazniuk kell. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet pár tényezőre, melyekre ügyelniük kell a tablettát szedő betegeknek.

Éhgyomorra vegye be

A pajzsmirigy gyógyszerek felszívódását nagyban rontja, ha étkezés során (vagy közel hozzá) viszi be. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg reggel, éhgyomorra vegye be, és várjon minimum fél órát a reggelivel és a kávéval (bár ez utóbbi esetén sokan inkább az egy órát javasolják).

Nyáron ügyeljen arra, hogyan tárolja gyógyszereit

gyógyszerszedés pajzsmirigybetegség eseténBár nem kell hűtőben tárolni a gyógyszereket, ennek ellenére nem mondhatjuk ki azt, hogy ezen készítmények nem reagálnak rosszul a magas hőmérsékletre. A nyári meleg, ha egy hűvösebb szobában teszi a gyógyszereket, nem árthat meg, ám ha utazik valahová, akkor semmiképp se hagyja a tablettákat az autóban, hiszen jól tudjuk, az igen rövid idő alatt képes felforrósodni- és azt a hőmérsékletet már a gyógyszerek sem viselik, és vesztenek hatásukból.

Változó dózis

Ha valaki elkezdett egy bizonyos gyógyszert meghatározott dózisban szedni, az még nem jelenti azt, hogy azon nem kéne időközönként változtatni. Éppen ezért van szükség rendszeres kontrollra, hiszen mindig az aktuális hormonszinthez kell igazítani a kezelést. Ezt befolyásolhatja pl. más gyógyszerek egyidejű szedése (akár átmenetileg is, hiszen vannak, melyek növelik és vannak, amik csökkentik a felszívódásukat), esetleg egyéb betegségek fellépése- mondja dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A szakértő hozzátette, ha más gyógyszert is szed, akkor a biztonság kedvéért várjon 20-30 percet a két készítmény alkalmazása között!

Beveheti ismerőse gyógyszerét?

pajzsmirigy gyógyszer szedése esetén ezekre figyeljenNagyon gyakori, amikor egy ismerősi körön belül többen szenvednek pajzsmirigyzavartól, így nem számít ritkaságnak az, amikor, ha kifogy valaki a gyógyszeréből, a másiktól kér, míg nem jut hozzá a következő adaghoz. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha ugyanolyan dózist kapunk, ám más készítményből?

Azonos hatóanyag esetén szedhet a beteg más nevű készítményt, ám csak addig, amíg nem jut hozzá az addig alkalmazott gyógyszeréhez. Hiszen ekkor csupán a gyártó, a technológia, az egyéb kísérő anyagok stb. más, esetleg az egyik korszerűbb a másiknál. Vagyis nagy bajt ezzel nem tesz, viszont önhatalmúan ne álljon át más készítményre hosszútávon!

 

Téma szakértője

 • Dr. Skurdenka Beatrix

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy problémák kezelése
  • mellékvese problémák
  • inzulinrezisztencia holisztikus szemléletű gyógyítása
  • testsúlycsökkentés orvosi támogatás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Skurdenka Beatrixről itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Telefonszám: +36 30 141 4242

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Alulműködő pajzsmirigyem van 12éve. Mindig éhgyomora veszem be a megfelelő gyógyszer adagot.Megszeretném kérdezni,hogy lehet e áttérni esti bevételre? Indok: Erős hányinger miatt. Köszönettel! Deák Mónika

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszert este is beveheti, de fontos, hogy a gyógyszer bevétel éhgyomorra történjen, tehát bevétele előtt több órán át nem étkezhet. Ezért én azt tanácsolom, hogy maradjon inkább a reggeli, éhgyomorra történő bevétel. Utána még egy óráig nem kávézhat.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Meg voltam elégedve az orvossal és a recepciós lánnyal is. Az orvost régebbről ismertem így tudtam mire számíthatok, nagy szakértelemmel állt hozzá mindenhez. A recepciós lány (Betti vagy Detti ha jól emlékszem a nevére) pedig felhívott hogy ott hagytam a papírjaimat a rendelőben, megbeszéltük hogy félre teszi míg visszaérünk.

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat