Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2019.12.05 Módosítva: 2020.01.15

A pajzsmirigyzavarok terápiájában igen fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésnek, melyet sokaknak életük végéig alkalmazniuk kell. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet pár tényezőre, melyekre ügyelniük kell a tablettát szedő betegeknek.

Éhgyomorra vegye be

A pajzsmirigy gyógyszerek felszívódását nagyban rontja, ha étkezés során (vagy közel hozzá) viszi be. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg reggel, éhgyomorra vegye be, és várjon minimum fél órát a reggelivel és a kávéval (bár ez utóbbi esetén sokan inkább az egy órát javasolják).

Nyáron ügyeljen arra, hogyan tárolja gyógyszereit

gyógyszerszedés pajzsmirigybetegség eseténBár nem kell hűtőben tárolni a gyógyszereket, ennek ellenére nem mondhatjuk ki azt, hogy ezen készítmények nem reagálnak rosszul a magas hőmérsékletre. A nyári meleg, ha egy hűvösebb szobában teszi a gyógyszereket, nem árthat meg, ám ha utazik valahová, akkor semmiképp se hagyja a tablettákat az autóban, hiszen jól tudjuk, az igen rövid idő alatt képes felforrósodni- és azt a hőmérsékletet már a gyógyszerek sem viselik, és vesztenek hatásukból.

Változó dózis

Ha valaki elkezdett egy bizonyos gyógyszert meghatározott dózisban szedni, az még nem jelenti azt, hogy azon nem kéne időközönként változtatni. Éppen ezért van szükség rendszeres kontrollra, hiszen mindig az aktuális hormonszinthez kell igazítani a kezelést. Ezt befolyásolhatja pl. más gyógyszerek egyidejű szedése (akár átmenetileg is, hiszen vannak, melyek növelik és vannak, amik csökkentik a felszívódásukat), esetleg egyéb betegségek fellépése- mondja dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A szakértő hozzátette, ha más gyógyszert is szed, akkor a biztonság kedvéért várjon 20-30 percet a két készítmény alkalmazása között!

Beveheti ismerőse gyógyszerét?

pajzsmirigy gyógyszer szedése esetén ezekre figyeljenNagyon gyakori, amikor egy ismerősi körön belül többen szenvednek pajzsmirigyzavartól, így nem számít ritkaságnak az, amikor, ha kifogy valaki a gyógyszeréből, a másiktól kér, míg nem jut hozzá a következő adaghoz. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha ugyanolyan dózist kapunk, ám más készítményből?

Azonos hatóanyag esetén szedhet a beteg más nevű készítményt, ám csak addig, amíg nem jut hozzá az addig alkalmazott gyógyszeréhez. Hiszen ekkor csupán a gyártó, a technológia, az egyéb kísérő anyagok stb. más, esetleg az egyik korszerűbb a másiknál. Vagyis nagy bajt ezzel nem tesz, viszont önhatalmúan ne álljon át más készítményre hosszútávon!

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Alulműködő pajzsmirigyem van 12éve. Mindig éhgyomora veszem be a megfelelő gyógyszer adagot.Megszeretném kérdezni,hogy lehet e áttérni esti bevételre? Indok: Erős hányinger miatt. Köszönettel! Deák Mónika

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszert este is beveheti, de fontos, hogy a gyógyszer bevétel éhgyomorra történjen, tehát bevétele előtt több órán át nem étkezhet. Ezért én azt tanácsolom, hogy maradjon inkább a reggeli, éhgyomorra történő bevétel. Utána még egy óráig nem kávézhat.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Körültekintő kikérdezés

Pontos időben bejutottam a vizsgálatra. Ügyfélbarát asszisztencia. Körültekintő orvosi kérdések, nincs sürgetés.

További vélemények

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA