Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2019.12.05 Módosítva: 2020.01.15

A pajzsmirigyzavarok terápiájában igen fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésnek, melyet sokaknak életük végéig alkalmazniuk kell. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet pár tényezőre, melyekre ügyelniük kell a tablettát szedő betegeknek.

Éhgyomorra vegye be

A pajzsmirigy gyógyszerek felszívódását nagyban rontja, ha étkezés során (vagy közel hozzá) viszi be. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg reggel, éhgyomorra vegye be, és várjon minimum fél órát a reggelivel és a kávéval (bár ez utóbbi esetén sokan inkább az egy órát javasolják).

Nyáron ügyeljen arra, hogyan tárolja gyógyszereit

gyógyszerszedés pajzsmirigybetegség eseténBár nem kell hűtőben tárolni a gyógyszereket, ennek ellenére nem mondhatjuk ki azt, hogy ezen készítmények nem reagálnak rosszul a magas hőmérsékletre. A nyári meleg, ha egy hűvösebb szobában teszi a gyógyszereket, nem árthat meg, ám ha utazik valahová, akkor semmiképp se hagyja a tablettákat az autóban, hiszen jól tudjuk, az igen rövid idő alatt képes felforrósodni- és azt a hőmérsékletet már a gyógyszerek sem viselik, és vesztenek hatásukból.

Változó dózis

Ha valaki elkezdett egy bizonyos gyógyszert meghatározott dózisban szedni, az még nem jelenti azt, hogy azon nem kéne időközönként változtatni. Éppen ezért van szükség rendszeres kontrollra, hiszen mindig az aktuális hormonszinthez kell igazítani a kezelést. Ezt befolyásolhatja pl. más gyógyszerek egyidejű szedése (akár átmenetileg is, hiszen vannak, melyek növelik és vannak, amik csökkentik a felszívódásukat), esetleg egyéb betegségek fellépése- mondja dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A szakértő hozzátette, ha más gyógyszert is szed, akkor a biztonság kedvéért várjon 20-30 percet a két készítmény alkalmazása között!

Beveheti ismerőse gyógyszerét?

pajzsmirigy gyógyszer szedése esetén ezekre figyeljenNagyon gyakori, amikor egy ismerősi körön belül többen szenvednek pajzsmirigyzavartól, így nem számít ritkaságnak az, amikor, ha kifogy valaki a gyógyszeréből, a másiktól kér, míg nem jut hozzá a következő adaghoz. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha ugyanolyan dózist kapunk, ám más készítményből?

Azonos hatóanyag esetén szedhet a beteg más nevű készítményt, ám csak addig, amíg nem jut hozzá az addig alkalmazott gyógyszeréhez. Hiszen ekkor csupán a gyártó, a technológia, az egyéb kísérő anyagok stb. más, esetleg az egyik korszerűbb a másiknál. Vagyis nagy bajt ezzel nem tesz, viszont önhatalmúan ne álljon át más készítményre hosszútávon!

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt dr úr /dr nő!
Pajzsmirigy túlműködésem van én nem vagyok voltam gyogyszer szedő!metothyrin reggel este szedem azt nem értem reggel mért éhgyomorra este meg étkezés után 1 órával kell ennem ! Utánna ehetek !? Esetleg ha elfelejtem bevenni reggel pótolhatm ha égyomorra elfelejtem?! Nem baj ha ettem és utánna eszem meg?!Hány óra kell a kettő között?! Másik kérdésem az lenne hogy ihatom e alkoholt mellette?! (Születésnapom lesz ezért kérdem) választ előre köszönöm!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Leghelyesebb ha a Metothyrint mindig éhgyomorra veszi be. Utána egy óra elteltével étkezhet. Az alkohol nem ellenjavallt, tehát a születésnapján ihat szeszes italt.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Magabiztos, hitet adott

Nagyon elégedett vagyok a doktornőből áradó erő, és hozzámállással, magabiztossággal, temperamentumosságával, amellyel velem maximálisan elhitette azt, hogy tud gyógymódot a problémámra. Hitet adott. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél köztudottan az autoimmun pajzsmirigybetegség a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. Ha nem is ennyire egyértelmű az összefügges, de tanulmányok támasztják alá, hogy a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, különösen azoknál, akiknél már prediabetes áll fenn. A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos gyakori, hogy évekig diagnosztizálatlanul marad. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont
diabetológusát kérdeztük a témában.

További részletek
Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

A pajzsmirigy által termelt hormonok szinte minden szervre hatással vannak, így ha megváltozik ezen hormonok szintje, az – többek közt – a menopauzához hasonló tüneteket is okozhat. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa a tünetekről és a kivizsgálás, kezelés jelentőségéről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat