Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2020.01.15

A pajzsmirigyzavarok terápiájában igen fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésnek, melyet sokaknak életük végéig alkalmazniuk kell. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet pár tényezőre, melyekre ügyelniük kell a tablettát szedő betegeknek.

Éhgyomorra vegye be

A pajzsmirigy gyógyszerek felszívódását nagyban rontja, ha étkezés során (vagy közel hozzá) viszi be. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg reggel, éhgyomorra vegye be, és várjon minimum fél órát a reggelivel és a kávéval (bár ez utóbbi esetén sokan inkább az egy órát javasolják).

Nyáron ügyeljen arra, hogyan tárolja gyógyszereit

gyógyszerszedés pajzsmirigybetegség eseténBár nem kell hűtőben tárolni a gyógyszereket, ennek ellenére nem mondhatjuk ki azt, hogy ezen készítmények nem reagálnak rosszul a magas hőmérsékletre. A nyári meleg, ha egy hűvösebb szobában teszi a gyógyszereket, nem árthat meg, ám ha utazik valahová, akkor semmiképp se hagyja a tablettákat az autóban, hiszen jól tudjuk, az igen rövid idő alatt képes felforrósodni- és azt a hőmérsékletet már a gyógyszerek sem viselik, és vesztenek hatásukból.

Változó dózis

Ha valaki elkezdett egy bizonyos gyógyszert meghatározott dózisban szedni, az még nem jelenti azt, hogy azon nem kéne időközönként változtatni. Éppen ezért van szükség rendszeres kontrollra, hiszen mindig az aktuális hormonszinthez kell igazítani a kezelést. Ezt befolyásolhatja pl. más gyógyszerek egyidejű szedése (akár átmenetileg is, hiszen vannak, melyek növelik és vannak, amik csökkentik a felszívódásukat), esetleg egyéb betegségek fellépése- mondja dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A szakértő hozzátette, ha más gyógyszert is szed, akkor a biztonság kedvéért várjon 20-30 percet a két készítmény alkalmazása között!

Beveheti ismerőse gyógyszerét?

pajzsmirigy gyógyszer szedése esetén ezekre figyeljenNagyon gyakori, amikor egy ismerősi körön belül többen szenvednek pajzsmirigyzavartól, így nem számít ritkaságnak az, amikor, ha kifogy valaki a gyógyszeréből, a másiktól kér, míg nem jut hozzá a következő adaghoz. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha ugyanolyan dózist kapunk, ám más készítményből?

Azonos hatóanyag esetén szedhet a beteg más nevű készítményt, ám csak addig, amíg nem jut hozzá az addig alkalmazott gyógyszeréhez. Hiszen ekkor csupán a gyártó, a technológia, az egyéb kísérő anyagok stb. más, esetleg az egyik korszerűbb a másiknál. Vagyis nagy bajt ezzel nem tesz, viszont önhatalmúan ne álljon át más készítményre hosszútávon!

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Érdeklődni szeretnék, hogy Merckformin XR 750mg-os tabletta mellett szedhető-e Pyruvate kapszula? Több helyen olvastam, hogy segíti a fogyást ès javasolt inzulinrezisztencia mellett, de arra vonatkozó információt nem találtam, hogy a kettő együtt szedhető-e.
Pyruvate összetevők: Kalcium-piruvát, hidroxipropil-metilcellulóz, csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilikon-dioxid)
Válaszát előre is köszönöm!
Gabi

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Gabi!

Metformin kezelés alatt piruvát alkalmazása nem ellenjavallt. Inzulin rezisztencia csökkentésére a metformin elegendő, piruvátot nem javasolok. Myoinozitol inkább ajánlható. Bő folyadék fogyasztás mindenképpen szükséges!
Üdvözlettel,
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő kikérdezés

Pontos időben bejutottam a vizsgálatra. Ügyfélbarát asszisztencia. Körültekintő orvosi kérdések, nincs sürgetés.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok