Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2020.06.08

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

Szerteágazó, kellemetlen tünetek 

A pajzsmirigyzavarok – legyen szó túl-vagy alulműködésről, göbökről vagy strúmáról- igen zavaró tüneteket produkálhatnak, melyek kihathatnak a beteg mindennapjaira. Ugyanis nehéz nem tudomást venni az emésztési panaszokról, a testsúlybeli változásokról, a szapora pulzusról, vérzészavarokról, az izzadásról, nyelési nehézégekről. Az ember érthető mód mielőbb meg szeretne tőlük szabadulni, így sokszor gyors javulást vár a gyógyszerektől. Viszont sokszor a panaszok nem múlnak el az egyik pillanatról a másikra. Vagy azért, mert még jobban ki kell fejtenie a hatását a gyógyszereknek, vagy pedig azért, mert a pajzsmirigyzavar mellett más hormonális probléma is jelen van, melyet szintén kezelni szükséges. Amennyiben az első eset áll fenn, úgy segítségül hívhatunk pár gyógynövényt, melyeket alkalmazva hamarabb jobb közérzetet érhetünk el. 

Barátcserje 

gyógynövények pajzsmirigyzavarraA barátcserjét a legtöbb nő ismeri, hiszen számtalan nőgyógyászati panasz esetén segítségül hívhatjuk. Remekül alkalmazható menstruációs zavarok és teherbeesési problémák esetén, ugyanis növeli a progeszteronszintet, valamint csökkenti a prolaktinét. Mindemellett a pajzsmirigy autoimmun gyulladását is mérsékli, így ekkor is érdemes beszerezni, pl. Kapszula formájában. Fontos, hogy terhesség és szoptatás során nem alkalmazható! 

Eleuthero Ginseng 

A ginsengnek több fajtája van, közülük a legtöbbek által ismert és használt az az ázsiai, vagyis a Panax ginseng. Ehhez a családhoz tartozik az Eleuthero - szibériai- ginseng is. Hatásában lényegében ugyanolyan, mint a Panax típusa. Az egész hormonális rendszerre pozitív hatást gyakorol: többek között csökkenti a kortizol szintjét, segíti a pajzsmirigy működését, valamint mérsékli a vércukorszintet is. Általános közérzetjavító, jó hatással van a krónikus fáradtságra, hajhullásra, libibidóhiányra, immungyengeségre, memóriazavarokra. Őrleményként, teaként, kapszulaként fogyasztják a leggyakrabban. Terhesség és szoptatás során nem ajánlott! 

Kurkuma 

pajzsmirigyzavarra való gyógynövényekA kurkuma bár az indiai konyha egyik meghatározó fűszere,  hazánkban is ismert és kedvelt, ami nem mellesleg egy igazi elixír. Tanulmányok szerint is jelentős egészségügyi előnyökkel jár fogyasztása, többek között remek hatással van a pajzsmirigyre, ugyanis csökkenti annak gyulladását, valamint segít megakadályozni, hogy az immunrendszer tévesen megtámadja a szervet (autoimmun betegség) 

Guggul 

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa szerint az indiai balzsamfa –guggul- bizonyítottan javítja a jód felszívódását és normalizálja a T3 és T4 szinteket. Igen hatékonyan fokozza az anyagcsere folyamatokat, javít a koleszterinszinten, erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a súlyvesztést is. Legegyszerűbb alkalmazási módja, ha kapszulaként alkalmazza (terhesség, szoptatás és gyulladásos bélbetegség során használata ellenjavallt). 

 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

7 dolog, ami befolyásolja a TSH szintet

Pajzsmirigyzavarokat okozhatnak a goitrogén élelmiszerek

Nem szűnnek a pajzsmirigyzavar okozta tüneteim! Miért?

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Kedves Szakértő!

Sajnos nem valószínű, hogy tudnánk találkozni mert én Nyíregyháza mellett élek és nem megyek a közeljövőben Budapestre.
De bármilyen kérdésre és érdeklődésre szivesen válaszolok, és szeretném tartani a kapcsolatot Önnel ha nem baj.
Ha nem is ebben a témában de akármi másban is.
Köszönöm az edddigi gyors és megbízható válaszait.

Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Köszönöm a viszajelzését.
üdvözlettel
Dr Bérczy judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy tudású, kedves

A recepciós hölgyek kedvesek, gyorsak, hatékonyan dolgoznak. A doktornő empatikus, kedves, mindenre kiterjed a figyelme. Nagy szaktudással rendelkezik.

További vélemények

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok