A legtöbb ember számára mára már egyértelművé vált, miszerint a táplálkozás jelentősen befolyásolja egészségünket, és vannak olyan élelmiszerek, melyek túlzott fogyasztása hozzájárul bizonyos betegségek kialakulásához. Ilyenek például az ún. goitrogén ételek, melyek akár pajzsmirigyzavarokat is okozhatnak. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa beszélt a legutóbbi Prima Medica Szakmai Napon.
A Prima Medica Szakmai Nap legutóbb A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése címet viselte, melynek keretein belül szó esett az ún. goitrogén élelmiszerekről, melyek rendszeres fogyasztása pajzsmirigyzavarokat idézhet elő, illetve ronthat tovább. Lássuk, mit is kell tudni ezen ételekről, miként befolyásolják a pajzsmirigy működését.
A goitrogén anyagok röviden azok, melyek ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos mértékben gátolják, lokálisan beleavatkoznak a pajzsmirigy jód felvételébe; gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) tevékenységét.
Sajnos Magyarország erősen jódhiányos területnek számít, így igen sokan szenvednek jódhiány okozta betegségekben, melyet a goitrogén anyagok csak tetéznek.
Sajnos ezen anyagok több – amúgy alapból egészséges- élelmiszerben megtalálhatóak, ezért akik pajzsmirigy alulműködéssel, golyvával, esetleg göbökkel küzdenek, érdemes ezeket mértékkel fogyasztani, ugyanis nagy mennyiségben sajnos káros hatásaik lehetnek a pajzsmirigy egészséges működésére nézve.
Goitrogén ételek
A legfőbb goitrogén ételek azok a keresztes virágú növények. Ide tartozik többek között a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retek, repce, spenót, fehérrépa. Természetesen ezen ételek igazán hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban büszkélkednek, így teljesen száműzni az étrendből vétek lenne, ám ha valaki pajzsmirigybeteg, érdemes korlátozni a fogyasztásukat, ám jó hír, hogy párolással, főzéssel a goitrogén anyag elillan- javasolja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.
Mivel a pajzsmirigyzavarok egy részét a jódhiány idézi elő, így célszerű olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek jódban bővelkednek. Ilyen pl., algák, tengeri halak, áfonya, máj, de található a piacon magasabb jódtartalmú ásványvizek is. Itt érdemes megemlíteni, hogy vannak a pajzsmirigyzavaroknak olyan típusai, melyeken csak ront a plusz jód, így nekik óvatosan kell bánni a magas jódtartalmú ételekkel és italokkal!
A szelén szintén fontos anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából, így bátran fogyaszthat szelén tartalmú táplálékkiegészítőket, de akár helyesen megválasztott étrenddel is sokat segíthet. Magas szelén tartamú étel pl. paradió (brazil dió) a tenger gyümölcsei, grapefruit, gomba, spárga, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak.
Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>
Rendelés típusa:
Rendelés helye: Széna tér
Telefonszám: +36 30 141 4242
További vélemények"A doktornő nagyon közvetlen volt, jó benyomást tett rám. Figyelmesen hallgatta az általam elmondottakat, kérdéseimre pedig meggyőző magyarázatokat, válaszokat adott. Oldott hangulatban tudtuk megbeszélni a tennivalókat, úgy érzem, megbízhatok a javaslataiban."
A mellékvese az „üss vagy fuss” reakciók fő irányítója, és olyan folyamatok ellenőrzésében vesz részt, mint a testsúly, a vércukorszint, a vérnyomás, valamint az immunrendszer egyensúlyának biztosítása. Mivel tehát a stresszre adott válaszért is ez a szerv felelős, a rendszeres, nem kezelt, mindenkit érő stressz egy idő után kimerítheti, túlterhelheti. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus magyarázta el, hogyan lehet ennek következménye többek közt a hasi hízás, a kimerültség, a cukor-, só-, szénhidrát iránti sóvárgás és milyen lehetőségei vannak a kezelésnek.
Bár egy bizonyos fogyasztó injekció számít kasszasikernek, és ezt ismerik a legtöbben, a hatóanyag – a szemaglutid – egy hasonló módon ható gyógyszercsoport része. Ez a gyógyszercsalád GLP-1 agonistákként ismert, és több injekciótípus is tartozik a kategóriájába. Az elhízásban szenvedőknek úgy segíthetnek a GLP-1 agonisták, hogy helyreállítják az étvágy feletti erősebb kontrollt, előbb érzik jóllakottnak magukat a páciensek. De hogyan viszonyulnak ezek a gyógyszerek egymáshoz, és kinek melyik a legmegfelelőbb? Erre a kérdésre adott választ dr. Para Györgyi, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, diabetológus.
Nyári hízás? Egyáltalán nem biztos, hogy csak a gyakori fagyizás vagy a lángos okozza. Különösen nem indokolja a nyári súlygyarapodást a megengedőbb étrend, ha kifejezetten figyelünk a kalóriavitelre. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arról beszélt, hogy sokszor van hormonális magyarázata a hízásnak.