Pajzsmirigyzavarokat okozhatnak a goitrogén élelmiszerek

Pajzsmirigyzavarokat okozhatnak a goitrogén élelmiszerek

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2018.08.16 17:23

A legtöbb ember számára mára már egyértelművé vált, miszerint a táplálkozás jelentősen befolyásolja egészségünket, és vannak olyan élelmiszerek, melyek túlzott fogyasztása hozzájárul bizonyos betegségek kialakulásához. Ilyenek például az ún. goitrogén ételek, melyek akár pajzsmirigyzavarokat is okozhatnak. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa beszélt a legutóbbi Prima Medica Szakmai Napon.

A Prima Medica Szakmai Nap  legutóbb  A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése címet viselte, melynek keretein belül szó esett az ún. goitrogén élelmiszerekről, melyek rendszeres fogyasztása pajzsmirigyzavarokat idézhet elő, illetve ronthat tovább. Lássuk, mit is kell tudni ezen ételekről, miként befolyásolják a pajzsmirigy működését.

Mik azok a goitrogén anyagok?

A goitrogén anyagok röviden azok, melyek ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel  bizonyos mértékben gátolják, lokálisan beleavatkoznak a pajzsmirigy jód felvételébe; gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) tevékenységét.

Sajnos Magyarország erősen jódhiányos területnek számít, így igen sokan szenvednek jódhiány okozta betegségekben, melyet a goitrogén anyagok csak tetéznek.

Sajnos ezen anyagok több – amúgy alapból egészséges- élelmiszerben megtalálhatóak, ezért akik pajzsmirigy alulműködéssel, golyvával, esetleg göbökkel küzdenek, érdemes ezeket mértékkel fogyasztani, ugyanis nagy mennyiségben sajnos káros hatásaik lehetnek a pajzsmirigy egészséges működésére nézve.

Goitrogén ételek

goitrogén ételekA legfőbb goitrogén ételek azok a keresztes virágú növények. Ide tartozik többek között a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retek, repce, spenót, fehérrépa. Természetesen ezen ételek igazán hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban büszkélkednek, így teljesen száműzni az étrendből vétek lenne, ám ha valaki pajzsmirigybeteg, érdemes korlátozni a fogyasztásukat, ám jó hír, hogy párolással, főzéssel a goitrogén anyag elillan- javasolja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Mely ételeket érdemes fogyasztani pajzsmirigyzavar esetén?

Mivel a pajzsmirigyzavarok egy részét a jódhiány idézi elő, így célszerű olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek jódban bővelkednek. Ilyen pl., algák, tengeri halak, áfonya, máj, de található a piacon magasabb jódtartalmú ásványvizek is. Itt érdemes megemlíteni, hogy vannak a pajzsmirigyzavaroknak olyan típusai, melyeken csak ront a plusz jód, így nekik óvatosan kell bánni a magas jódtartalmú ételekkel és italokkal!

A szelén szintén fontos anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából, így bátran fogyaszthat szelén tartalmú táplálékkiegészítőket, de akár helyesen megválasztott étrenddel is sokat segíthet. Magas szelén tartamú étel pl. paradió (brazil dió) a tenger gyümölcsei, grapefruit, gomba, spárga, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak.

További hírenk >>>

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorno! Szeretném a segítségét és a tanácsát kérni! Lányom 16 éves és 1,5 éve a pajzsmirigy jobb lebenyén kb. 2cm-es csomót találtak. Voltunk citológiai vizsgálaton már 2-szer, ahol Hashimoto szindrómát , és krónikus Thyroiditítát állapítottak meg. A pajzsmirigy méretei: Jobb lebeny: 11,3 ml; a bal lebeny: 7,5 ml;
A véreredmények a kovetkezok: Enzimek: AST: 0,31, ALT: 0,24,
ALP: 1,12; Proteinek: Prokalcitonín: 0,03, C-reaktív protein: 0;
Hormonok: TSH: 0,08, Szabad Tyroxin: 14,74, Szabad Trijódtyronín: 8,22 Tyreoglobulín: 94,7, Anti-Tg: 433.1, Anti-TPO: 15,3;
A doktorno akihez járunk gyógyszert nem adott, mert alacsony a hormonszint, az Antitestek pedig magasak. A csomó amit megállapítottak fél év alatt kb. fél cm-t nott. Már másfél éve várunk és semmi sem torténik, ezért tanácstalan vagyok, hogy jól-e dontott a doktorno azzal kapcsolatban, hogy még mindig várjunk. Szeretném a tanácsát kérni, hogy On mit ajánlana! Válaszát elore is koszonom! Tisztelettel T.Ingrid!

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Megtisztelt a bizalmával.
A leírtak alapján igen összetett a probléma, csak személyes konzultáció alapján tudok helyes terápiát beállítani.
Amennyiben lehetséges szívesen fogadom a rendelésemen, van jó megoldás.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljesen meg voltam elégedve

"Teljesen meg voltam elégedve a doktornő szakmai tanácsait illetően. Kérdéseimre maximálisan válaszolt, mindig ajánlott alternatív, természetes gyógymódokat, érthetően magyarázta el jelenlegi egészségi állapotomat véreredményeimtől függően. Kedves, és finom hangnemben társalgott velem, ami nagyon sokat jelent számomra."

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK