Helyreállt a TSH-m, mégse tudok fogyni. Miért?

Helyreállt a TSH-m, mégse tudok fogyni. Miért?

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2019.11.28

Az elhízásnak, a tartós, jelentősebb fogyásra való képtelenségnek gyakran hormonális okai vannak. Ezen belül is a vérvizsgálatok alkalmával sokszor kiderül, hogy pajzsmirigy alulműködéssel küzd az illető. Igen ám, de mi van akkor, ha a betegnek helyreállt a TSH szintje, mégse mutat kevesebbet a mérleg? Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont komplex endokrin kórképekkel foglalkozó endokrinológusa ad választ a kérdésre.

Az elhízásnak számtalan oka lehet

A túlsúly korunk egyik népbetegsége, mely számos egészségügyi szövődményt okozhat. A súlytöbbet ugyanis megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, hozzájárul a visszerek kialakulásához, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabetes megjelenéséhez, ráadásul az érintett közérzete romlik, állóképessége csökken, romlik a mentális egészsége, testképe. Amennyiben valaki meg szeretne szabadulni a plusz kilóktól, ahhoz megfelelő táplálkozásra, valamint rendszeres testmozgásra van szüksége. Viszont előfordulhat, hogy hiába a sok -sok erőfeszítés, a várva várt hatás elmarad. Ilyenkor érdemes hormonzavarra gyanakodni, mivel az elhízás gyakran hormonális érintettségű.

Az elhízás gyakori okai

  • elhízás, TSHHelytelen életmód

  • Genetika

  • Hormonális zavarok

  • Bizonyos gyógyszerek (pl.antidepresszánsok)

  • Olyan betegségek, melyek korlátozzák a rendszeres testmozgást

  • Környezeti hatások

 

Pajzsmirigy alulműködés és az elhízás kapcsolata

A pajzsmirigy alulműködés jellemzője, hogy az állapot fennállása során lelassul az anyagcsere, aminek az egyik következménye az, hogy az emésztés lelassul, székrekedés, puffadás lép fel. A plusz kilók nem csak gyorsabban rakódnak fel, de nehezebb is tőlük megszabadulni, ha valaki túl kevés pajzsmirigy hormont termel. A probléma gyanúja esetén első körben sokan a TSH szintjüket ellenőriztetik, melynek a kelleténél magasabb értéke utal az állapotra. Ekkor gyógyszeres terápia szükséges, melynek segítségével viszonylag rövid időn belül helyreállítható a TSH értéke.

Jó TSH mellett nincs fogyás. Miért?

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont komplex endokrin kórképekkel foglalkozó endokrinológusa elmondta, ennek több oka is lehet. Egyrészt a TSH szintjének ellenőrzése önmagában kevés: szükséges még a T3 és a T4 hormonok értékének vizsgálata is.

elhízás normál TSH melletA másik, ami miatt nem indul meg a fogyás, az is lehet még, hogy a pajzsmirigy alulműködésen kívül más endokrin probléma is jelen van. Nagyon gyakori ugyanis, hogy egyszerre több hormonális eltérést is találni a kivizsgálások során. Elhízást okozhat még többek között az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabetes, a Cushing kór/szindróma, a magas kortizol szint (ami a stresszes életmóddal függ össze), hipofízis daganata és a Prader-Willi szindróma. Amennyiben a súlyfelesleg továbbra is makacsul ragaszkodik hozzánk, úgy érdemes ezek irányába is kutakodni, és ha beigazolódik valamelyik, úgy azt kezelni szükséges.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok