Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2020.04.22

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

A centrális elhízás lehetséges következményei

A centrális típusú elhízás - azaz az alma típusú- tanulmányok szerint nagymértékben megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség, a különböző prediabetes-es állapotok, valamint a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a súlyfelesleg leadására. Ekkor a zsír a törzs és a has köré rakódik le, melynek során a férfiaknál 94, nőknél 80cm-nél nagyobbá válik a derékkörfogat.

A túlsúly hormonális betegségeket is okozhat, de ennek a fordítottja is igaz, vagyis vannak olyan hormonzavarok, amiknek az egyik tünete a súlyfelesleg.

Ezek a hormonzavarok okoznak leggyakrabban elhízást

  • gyógynövények  fogyáshozPajzsmirigy alulműködés
  • Inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes
  • Cushing kór/szindróma
  • PCOS
  • Metabolikus szindróma

Amennyiben valaki elhízott, úgy érdemes annak okait felkutatni, hiszen, ha a helytelen életmód mellett valamiyen betegség is fennáll, úgy dietetikus segítsége mellet orvosi konzultáció is javasolt, aki szükség esetén gyógyszeres terápiát is előirányozhat.

Gyógynövények is segíthetnek

A természet számos olyan gyógyírt kínál, melyek segíthetnek a zsírok leolvasztásában, így érdemes fogyasztani őket.

Garcinia cambogia

Az indiai gyümölcs egyik  legfelkapottabb természetes fogyókúrás szer, mely HCA tartalmánál fogva csökkenti az étvágyat és segít lebontani a zsír. Hatása főként abban rejlik, hogy a fel nem használt szénhidrát zsírként történő raktározását gátolja.

Mustármag

gyógynövények fogyáshozÉtvágycsökkentő és anyagcserefokozó elixír, ráadásul az íze is kellemes. Fehérjében és rostokban igen gazdag, ráadásul vitaminokban és hasznos ásványi anyagokban is bővelkedik. Hosszas teltségérzetet biztosít, tisztítja a beleket, sőt, pozitív hatással van az inzulin-és a vércukorszintre is. Fogyasztható magában, de még jobb, ha ételeit megszórja vele.

Fehér akác

Az igen elterjedt, édes ízvilágú fehér akác virága étvágycsökkentő hatással bír, ráadásul a puffadás, székrekedés, sőt, reflux ellen is bevethető. Főként teaként fogyasztandó.

Mezei katáng

Zsírégető és emésztést serkentő hatása révén igen kedvelt fogyókúrás gyógynövényként tartják számon, mely sok zsírégető tea komponense. Remek vércukorszint szabályozó is egyben, mivel gyökere sok inulint tartalmaz.

Mate tea

A mate teát sokan kávé helyett is fogyasztják magas koffeintartalma miatt, ám az élénkítés mellett a fogyásban is segít, mivel egyrészt fokozza az anyagcserét és a zsírégetést, valamint hosszas teltségérzetet biztosít, így csökkenti az étvágyat is.

Látható tehát, hogy egy jól felépített testsúlycsökkentő programban, az oki terápiát jótékonyan képesek segíteni a gyógytea kúrák.

 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

A 6 legjobb gyógynövény cukorbetegségre

Top 5 gyógynövény pajzsmirigyzavar esetén

Nem esik teherbe? Ezek a gyógynövények segíthetnek

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni. 37 éves vagyok, korai menopauzát állapítottak meg. De januárban a vérvételen eltért a TSH hormonszint is egy kicsit. Sajnos, hogy pontosan melyik, nem tudom. Ismerős orvos csináltatta, azután nem is foglalkoztunk vele, mert a terhesség kizárása miatt vettek vért. Ebben az évben februárban és márciusban menstrualtam. Anyukám tavaly áprilisban pajzsmirigy rákban halt meg.

Azt olvastam, hogy a menopauza mellett, lehet inzulinrezisztencia és pajzsmirigy probléma is a háttérben.

Szeretnénk még egy babát.

Segítséget szeretnék kérni, hogy kihez kell időpontot kérni, ha szeretnék önökhöz menni kivizsgálásra.


Válaszukat tisztelettel köszönöm:

Páris Hajnalka

Tisztelt Páris Hajnalka!

A Központunkban Dr. Bérczy Juditot tudnám javasolni Önnek. Ő foglalkozik a fentebb felsorolt tünetek kezelésével.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljesen meg voltam elégedve

"Teljesen meg voltam elégedve a doktornő szakmai tanácsait illetően. Kérdéseimre maximálisan válaszolt, mindig ajánlott alternatív, természetes gyógymódokat, érthetően magyarázta el jelenlegi egészségi állapotomat véreredményeimtől függően. Kedves, és finom hangnemben társalgott velem, ami nagyon sokat jelent számomra."

További vélemények

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok