Nem esik teherbe? Ezek a gyógynövények segíthetnek

Nem esik teherbe? Ezek a gyógynövények segíthetnek

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.02.17 Módosítva: 2015.02.17
Teherbe esni olykor a legnehezebb dolognak tűnhet, így nem csoda, hogy egyre többen hívják segítségül a gyógynövényeket. Dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája olyan természetes módszereket ajánlj, melyek elősegíthetik a peteérést, valamint a beágyazódást.

Palástfű és málnalevél

Ha valaki teherbeesési nehézségekkel küzd, akkor előbb-utóbb biztosan eljut hozzá a palástfű gyógyító híre. A növényből készült tea ugyanis remek hatással van a progeszteron-termelésre, ami a beágyazódásért és a terhesség megtartásáért felel, méghozzá úgy, hogy a medence vérellátását serkentve vastagítja a méhnyálkahártyát és erősíti a méhet. Nem csak teherbeesést elősegítő gyógynövénykényt tartják számon, hanem a rendszertelen cikluson is segít. Növeljük a teherbeesés esélyét, ha málnalevél teával kombináljuk, de nem egyszerre. A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést, ezért a ciklus első felében kell fogyasztani. A palástfű a beágyazódásnál játszik fontos szerepet, ezért ovuláció után kezdje alkalmazni!

Elkészítése: Erdei málnalevél teából 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A palástfű teát 1 evőkanálnyi mennyiségből készítjük a fent leírt módon. Naponta 2 csésze teát nyugodtan fogyaszthatunk.

gyógynövényekkel a terhességértCickafark

A palásfű mellett a cickafark teáját is előszeretettel szokták ajánlani, azzal a különbséggel, hogy ezt a peteérés előtt kell alkalmazni, lehetőleg éhgyomorra! A cickafark az ösztrogéntermelésre van pozitív hatással, így a tüszőérést segíti, de ezen kívül a sárgatest termelődését is javítja.  Hatásos ezen kívül még a menstruációs görcsök enyhítésére, de még felfázásra is, akár ülőfürdőként alkalmazva. Íze igencsak megosztja az emberek véleményét, és mivel a gyógyteákat ízesíteni nem ajánlott, ha nagyon nem ízlik, akkor tinktúra formájában is kapható. Ajánlott mennyiség napi 2 csésze tea, melynek elkészítése: egy csapott evőkanálnyi mennyiségből készítsünk forrázatot, hagyjuk állni lefedve 10-15 percig, majd fogyaszthatjuk- mondja dr. Csókáné  Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

Méhpempő

A méhek garatmirigyének a váladéka a méhpempő, mely az egész szervezetre pozitív hatással van, hiszen igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint fontos enzimekben és aminosavakban. A nők leginkább termékenységet fokozó csodaszerként ismerik, hiszen természetes úton stimulálja a hormonrendszert, így remek hatással van a tüszőérésre és a beágyazódásra.  Naponta 1-3 grammot érdemes belőle fogyasztani, melyet savanykás, fanyar íze miatt érdemes egy kis mézzel összekeverni! A tiszta méhpempő a legértékesebb!

Barátcserje

Amennyiben valakinek progeszteronpótlásra van szüksége, annak biztosan nem ismeretlen a barátcserje, hiszen nem kevesen zengenek ódákat róla, miszerint hosszú évek után a barátcserje hozta meg számukra a pozitív tesztet. Az egyik legjobb termékenység-növelő gyógynövény, hiszen jó hatással van a progeszteronszintre, ráadásul még a magas prolaktin szintet is csökkenti. Drogját borsszemnyi termései adják, gyógyteaként nem hatásos. Tinktúra vagy tabletta formájában juthatunk értékes hatóanyagaihoz.

Fehér fagyöngy

A fagyöngyöt senkinek nem kell bemutatni, hiszen mindenki jól ismeri azt az angolszász szokást, miszerint karácsonykor alatta állva a szerelmesek csókot váltanak. Ennek oka többek között az, hogy a fagyöngy a termékenység szimbóluma, hiszen keringésjavítóként erősíti a méhfalat, ezen kívül szabályozza a hormonháztartást és segíti az embrió megtapadását. Mindezek mellett enyhíti a menstruációs görcsöket illetve a fejfájást is. A fagyöngyből soha nem készítünk forrázással teát, mert tönkremenne az egyik legfontosabb hatóanyaga, a viszkotoxin, amely 17 aminosavból tevődik össze. Áztassunk egy csapott evőkanálnyi mennyiséget 3 dl desztillált (mészmentes) hideg vízben lefedve egy éjszakán át, majd fogyasszuk reggel hidegen vagy langyosítva! Tinktúraként, valamint kapszulaként is kapható.

 

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok