Jön a nyár, ám nem tud lefogyni? Hormonális oka is lehet!

Jön a nyár, ám nem tud lefogyni? Hormonális oka is lehet!

Dr. Lőrincz Ildikó Módosítva: 2019.05.21

Lassan egyre melegebbre fordul időjárásunk, így egyre inkább felváltják a vastag, sokat takaró ruhadarabokat a lenge, többet mutató fazonok. Éppen ezért sokan különböző diétákba kezdenek és nekiállnak mozogni, hogy formába hozzák magukat a nyárra. Sajnos azonban előfordulhat, hogy azok a plusz kilók nem akarnak eltűnni, bárhogy is próbálkozik az ember. Dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont endokrinológus-nőgyógyásza ekkor azt javasolja, hogy érdemes lenne hormonvizsgálatokkal megbizonyosodni arról, hogy nem lehet-e az, hogy hormonális zavar okozza a problémát.

Diéta és a rendszeres mozgás nélkül ne várjon csodát

A fogyás legfontosabb pillére az életmódterápia, azaz a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás. Fontos tudni, hogy az, ha valaki az egyik divatos fogyókúrába belekezd, közel sem biztos, hogy az nála eredményre vezet, hiszen egyrészt a gyors testsúlycsökkenést ígérő csodadiétáknál könnyen megeshet, hogy nem hoznak tartós sikert, másrészt az is lehet, hogy önnek nem válik be (mivel mindenkinek személyre szabott étrendet szükséges ahhoz követnie, hogy a maximális hatást elérje). Éppen ezért érdemes táplálkozását az egyéni paraméterekhez igazítania (akár dietetikus segítségével), aki figyelembe veszi többek között az életkort, esetleges betegségeket, ételintolleranciákat, BMI-t stb. Emellett természetesen a rendszeres testmozgásról sem szabad megfeledkezni (kardió és rezisztencia edzések is), hiszen ezzel nem csak a súlyfeleslegtől szabadulhat meg, de az olyan szövődmények ellen is felveheti a harcot, mint az inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, diabetes, keringési problémák vagy az érszűkület.

Nem megy a fogyás? Ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Előfordulhat, hogy bár betartja a diétát és a mozgást, még sincs jelentős változás  súlyában, alakjában. Ekkor érdemes hormonproblémára gyanakodni. Hogy milyen értékeket célszerű ilyenkor ellenőriztetni, azt dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont endokrinológus-nőgyógyásza osztotta meg.

hormonzavar okozta túlsúlyTSH: normál étkezés melletti hízást gyakran pajzsmirigy alulműködés okoz. Mivel a pajzsmirigy hormonok jelentős szerepet játszanak az anyagcsere folyamatokban, ezért csökkent mennyiségük esetén az anyagcsere lelassul, így az emésztés, zsírégetés is. Emiatt a beteg székrekedésről, puffadásról is panaszkodhat. Hogy bebizonyosodjon a probléma, a TSH érték vizsgálatára van szükség (melyet kiegészíthet az T3 és a T4 szintjének ellenőrzése is). A pajzsmirigy alulműködés kezelése sok esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést tesz szükségessé.

Glükóz, inzulin: inzulinrezisztenciát okozhat és eredményezhet is a túlsúly (csakúgy, mint cukorbetegséget). Az állapot további tünetei a pattanásos, zsíros arc, menstruációs problémák, fokozott szőrnövekedés, meddőség. A diagnózishoz terheléses vércukor-és inzulinmérésre van szükség (0,60,120 perces), melyből következtetni lehet a IR-re. Ekkor a betegnek a mozgás mellett speciális, dietetikus által előírt diétára van szüksége, melyet kiegészíthet gyógyszeres kezelés is. Amennyiben a páciens betartja a szakemberek utasításait, úgy megszabadulhat a súlyfeleslegétől.

Kortizol: a mellékvesekéreg által termelt hormon stresszhormonként is ismert, melynek szerepe, hogy a szervezet meg tudjon birkózni a fokozott terheléssel.  Magas szintje sajnos túlsúlyt okozhat. A szakértő hozzátette, hogy tartósan emelkedett mennyiség esetén szükséges lehet további, gyógyszer adagolás melletti szintjének mérésére is.  (Ez azonban egy sokkal ritkább,  általában súlyosabb, több szövődménnyel kísért  hormonális elhízáshoz vezető megbetegedés).

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Az eredményeim a következők:
Éhgyomri vércukor 0 : 5,3 mmol/L
60 perc: 9,7 ; a 120 perces: 8 mmol/L
Éhgyomri inzulin 0: 17,10 mikroU/ml
60 perces:201,9 ; 120 perces: 232,10.
Homa2 index:2,2
Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia?
Hasimoto pajzsmirigy beteg vagyok,hasi hizásom és elég száraz a böröm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Varga Enikő!
Sajnos nyilvános felületen nincs lehetőség labor leletek kiértékelésére, kérem jelentkezzen be egy konzultációra.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hozzáértő, csak ajánlani tudom

A Doktornő rendkívül kedves, barátságos, és hozzáértő, szívből ajánlom mindenkinek.

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok