Nem tud lefogyni? PCOS vagy IR is lehet az oka!

Nem tud lefogyni? PCOS vagy IR is lehet az oka!

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2020.09.01

A túlsúly elsősorban életmód hibáink miatt alakul ki, azonban van olyan eset, amikor hormonális probléma áll a túlsúly hátterében, és a bevált fogyókúrás módszerek már nem hoznak eredményt. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

 

A túlsúly elsősorban életmód hibáink miatt alakul ki: túl sok energia-, szénhidrát- és zsírbevitel; túl kevés testmozgás – egyenes út az elhízáshoz! Azonban van olyan eset, amikor hormonális probléma áll a túlsúly hátterében, és a bevált fogyókúrás módszerek már nem hoznak eredményt. A PCOS, illetve az IR gyakran összefüggésben áll a cukoranyagcsere zavarával, ezért javasolt kivizsgáltatni az okokat. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

A lakosság több mint fele túlsúly problémákkal küzd – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kutatásából, amelyben a 15 év feletti magyarok egészségi állapotát vizsgálták, figyelembe véve a BMI – testtömeg indexüket. A megkérdezettek 55 százaléka elhízott és súlyosan elhízott. Ez azt jelenti, hogy elhízásnál (BMI 30 kg/m2 feletti) a túlzott zsírraktározás már olyan mértékű, hogy károsodik az egészség, számos egészségi problémához, betegséghez vezet.
Jelenleg 2,6 milliárd ember túlsúlyos a világon, és az elhízás globális járványként terjed: 2012-ben a népesség 11százalékát, 2016-ban már 13 százalékát érintette – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadványában.

Az inzulin az oka!

inzulinrezisztencia, ir, pcos, túlsúly, fogyás, dr. koppány viktória, budai endokrinközpontA hírrel kapcsolatban megkérdeztük dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját, aki elmondta: az inzulin az egyetlen olyan hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi, és hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Ez az oka annak, hogy túl sok inzulin hatására egyre több és több zsírréteg halmozódik fel (ennek ellenkezője is igaz: inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható, pl. az 1-es típusú cukorbetegek esetében).
Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek rezisztenssé, azaz ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, erre a szervezet úgy érzékeli, több ilyen hormonra van szüksége, így a hasnyálmirigy a kelleténél többet bocsát ki.

Megnyugtató! IR esetén is lehetséges a fogyás!

Mondja a Budai Endokrinközpont orvosa, ehhez azonban komoly erőfeszítéseket kell tenni! – teszi hozzá dr. Koppány Viktória. Elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása, amelyet elsősorban életmód terápiával (személyre szabott diéta és megfelelő mozgás) érik el, illetve szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

A szakorvossal együttműködik a dietetikus és a mozgásterapeuta a személyre szabott életmódprogram megvalósításában. Hangsúlyoznunk kell, hogy a beteg hozzáállása még fontosabb, ugyanis ha nem tartja be az előírt diétát, nem figyel a testmozgásra, akkor nem érhető el javulás, sőt, inkább romolhat az állapot.

Amennyiben mégsem vezetnek eredményre a fenti javaslatok (illetve ha túl nagy mértékű a zavar), akkor a gyógyszeres kezelés indokolt, ennek hatására normalizálható az inzulinszint.
Azért nagyon fontos megfelelően, szakemberek (endokrinológus, diabetológus, dietetikus, mozgásterapeuta, stb.) bevonásával kezelni a túlsúlyt, valamint az elhízást, mert ezáltal elkerülhető az olyan szövődmény, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, ráadásul a beteg közérzete és önbizalma is jelentősen javul.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr,

a minap kézhez kapott OGTT vizsgálatom eredménye a következő:

Glükóz (éhgyomri,0 perces vércukor) - plazma 4.2 mmol/L
Glükóz, 60 perc - plazma 7.4 mmol/L
Glükóz, 120 perc - plazma 3.1 mmol/L
Inzulin 3.3 3.0 - 25.0 mIU/L
Inzulin, 60 perc 87.2 mIU/L
Inzulin, 120 perc 12.2 mIU/L
Inzulin rezisztencia (HOMA index) 0.61

A fentiek alapján előfordulhat, hogy inzulin-rezisztens vagyok?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm



Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Judit!
Kérem jelentkezzen be szakorvoshoz, sajnos laborleleteket csak konzultáció keretén belül van lehetőség kiértékelni.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Csak ajánlani tudom

Koppány doktornőt mindenkinek csak ajánlani tudom, udvarias, empatikus és mindenre kiterjed a figyelme. Szerintem (laikusként mondom!) jó szakember, minden kérdésemre körültekintően válaszolt. Kellemes, pozitív beállítottságú személyiség.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK