Ön is úgy tudta, hogy IR esetén 160g szénhidrátot kell enni? Téved!

Ön is úgy tudta, hogy IR esetén 160g szénhidrátot kell enni? Téved!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.06.15 Módosítva: 2016.06.15
Manapság egyre gyakrabban fordul elő inzulinrezisztencia a nők –és a férfiak- körében, melynek sikeres kezeléséhez a megfelelő diéta elengedhetetlen. A legtöbben úgy tudják, hogy napi 160 gramm szénhidrát fogyasztása javasolt, se több, se kevesebb. Azonban a legújabb ajánlások szerint nem mindenkinek ezt a mennyiséget kell követnie. A témáról Sárga Diánát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, mely kezeletlen esetben akár 2-es típusú cukorbetegséget vagy akár meddőséget is okozhat. A terápia fontos eleme a diéta és a mozgás, illetve a gyógyszeres kezelés amennyiben az első kettő nem bizonyul elegendőnek önmagában. Az étrend tekintetében eddig a 160grammos szénhidrát diéta követése volt a legelterjedtebb, mely magába foglalta azt, mikor milyen gyorsasággal felszívódó szénhidrát fogyasztására van szükség. Ezt figyelembe véve volt meghatározva a napi ötszöri étkezések CH mennyisége.

Vegye figyelembe egyéni adottságait

Mivel mindenki más és más, Így téves az az elgondolás, miszerint mindenkinek ugyanannyi mennyiség szükséges (mind zsírból, fehérjéből és szénhidrátból), hiszen számolni kell többek között az illető életkorával, fittségi szintjével, tápláltsági állapotával, anyagcseréjével. Ebből kiindulva meglehet, hogy míg valakinek a 160 gramm CH betartása megfelelő – és ezáltal javul is az állapota- ám másnak ez túl sok/kevés. Így bármennyire is szigorúan követi a diétát, nem fog lényeges eredményeket elérni.

Fontos a túlsúly leadása

Az inzulinrezisztencia kezelése során fontos meghatározni, hogy szükség van-e testsúlycsökkentésre. Kutatások szerint az IR-esek 60 százaléka túlsúlyos- így nekik igen lényeges momentum a súlyfeleslegtől való megszabadulás, amellyel jelentős javulást lehet elérni náluk.

A testsúly leadásában fontos szerepe van az egyénileg meghatározott szénhidrátbevitelnek, a zsírszegény táplálkozásnak és természetesen a mozgásnak.  Az étrendben előnybe kell részesíteni az összetett szénhidrátokat és növelni kell a rostokat. Ezek fokozzák a teltségérzetet, továbbá lassítják a szénhidrátok felszívódását, így segítenek az egyenletes vércukor-és inzulinszint biztosításában- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Azonban fontos tudni, hogy nem csak a túlsúlyosaknak, de a vékonyabbaknak is fontos a személyre szabott étrend, a megfelelő nyersanyagválogatás-és ételkészítés elsajátítása az inzulinrezisztencia szövődmények elkerülésének érdekében.

 

Milyen diétát szükséges követnem?

Még mielőbb bármilyen diétára adná a fejét, előtte érdemes dietetikussal konzultálni a mennyiségeket illetően. Ekkor a szakember egy előzetes állapotfelmérést végez, ahol a BMI-n kívül megállapítja a testzsír százalékot, az izomtömegét, kikérdezi a pacienst egyéb betegségeiről, táplálkozási szokásairól, lakhelyéről, lehetőségeiről, életritmusáról, stb. Ezek alapján meghatározza a személyre szabott diétát, nagy gondot fordítva a szükséges szénhidrát mennyiségre. Ezáltal egy hosszan betartható, egészséges étrendet követhet a beteg, aki ha követi a szabályokat mind a táplálkozás, mind a mozgás tekintetében, úgy gyors és tartós javulást érhet el állapotában.

Hírek

IR diéta koronavírus idején

IR diéta koronavírus idején

A koronavírus járvány minden embert kizökkent a megszokott életritmusából, így sokan vannak, akik félve néznek az elkövetkezendő hetek, hónapok elé. A saját és szeretteik egészségén túl vannak, akik a gyerekfelügyelet miatt aggódnak, vannak, akik az állásuk, jövedelmük miatt, de vannak, akik a betegségeik miatt tartandó étrend miatt. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, vajon mikre kell odafigyelni és milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az IR diétán élők.

További részletek
„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

A Budai Endokrinközpont Prima Medica Egészség Csoport tagjaként a napokban adta át a "Brown Friday" programban összegyűlt összeget. A Ferences Rendtartomány központi alapítványa Karácsony előtt ismét meghirdette a "Brown Friday" programot és adománygyűjtést.  A „brown” szó, vagyis a „barna” a ferencesek habitusára és csuhájuk a színére utal, ez által pedig a rend által képviselt értékekre: az alázatra, az egyszerűségre és a szegénységre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA