Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.12.07

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

A pajzsmirigy betegségek kezelése többféle terápiát ölel fel. Vannak esetek, amikor gyógyszeresen remekül kezelhető és kordában tartható az állapot (ez a leggyakoribb), ám van, hogy ez nem bizonyul elegendőnek- ilyenkor izotópos terápia, illetve műtéti beavatkozás is indokolt lehet.  

A pajzsmirigy műtét gyakori okai 

A pajzsmirigy (részleges) eltávolításának indikációja általában olyan pajzsmirigy betegségek, amikor gyógyszeres vagy izotópos terápiával nem lehet eredményesen kezelni az állapotot.  

Pajzsmirigyrák: pajzsmirigyrák legfontosabb terápiás módszere a műtét, melynek során a mirigy egészét vagy annak egy részét eltávolítják.  

Pajzsmirigy megnagyobbodás: a pajzsmirigy műtét leggyakoribb oka a göbös strúma (bár lehet göbök nélkül is). A szerv megnagyobbodása általában pajzsmirigy túlműködéssel jár, és az állapot addig nem rendezhető, amíg a mirigy túlságosan nagy méretű. A golyva gyakran igen kellemetlen tüneteket okoz (nyelési nehézségek, rekedt hang, nyaki szorító érzés), ráadásul bizonyos méret felett láthatóvá is válik- műtéttel a kellemetlen panaszok azonnal megszűnnek. 

Pajzsmirigy túlműködés: előfordulhat, hogy a beteg nem reagál megfelelően a gyógyszeres, illetve a radiojód kezelésre- ilyenkor műtét indokolt a hormonszint csökkentése érdekében. 

Hormontermelő göb: műtétre lehet szükség, ha a pajzsmirigy túlműködést ún.  toxikus göb okozza. Ez egy olyan hormontermelő göb, amely túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, akkor is, ha nem lenne rá szükség. 

Hogyan történik a pajzsmirigy műtét? 

pajzsmirigy műtétA pajzsmirigy eltávolítsa lehet részleges, illetve teljes is- ezt az orvos a beteg állapota alapján dönti el, melyben a pajzsmirigy ultrahang igen sokat segít. Így megtudható, hogy a mirigy mekkora részét és mely nyirokcsomókat kell eltávolítani, ha szükséges. A beavatkozás altatásban történik (ritkán helyi érzéstelenítésben). 

A pajzsmirgy műtét után

A műtét után gyakran pajzsmirigyhormon-pótlásra van szükség a szervezet megfelelő működésének biztosításához- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Ha a pajzsmirigynek csak egy kis részét távolítják el, a fennmaradó rész általában átveszi a teljes pajzsmirigy működését. Ilyenkor meglehet, hogy nincs szüksége terápiára, ám rendszeres kontroll javasolt. Teljes eltávolítás esetén mindenképp hormonpótlás szükséges a betegnek élete végéig! 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Címzett,

Édesanyám pajzsmirigy problémákkal küzd és orvos javaslatára jelenleg pajzsmirigy műtétre vár, hogy ne sérüljön a látása visszafordíthatatlan mértékben. Érdeklődni szeretnék, hogy Önök vallana-e a jelen helyzetben ilyen műtétet, mennyibe kerül, illetve mire lenne szüksége hozzá?

Köszönettel,
Andrea

Tisztelt Dénes Andrea!
Sajnos nincs műtétre lehetőség, járóbeteg ellátás van kizárólag.
Üdvözlettel,
Boda Erika
Endokrinközpont.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

További részletek
Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

A jód a pajzsmirigy hormonok fontos alkotója, hiánya és túlsúlya is zavart okoz a pajzsmirigy működésben- éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hogy milyen hazánk jódellátottsága jelenleg, miért számít mérföldkőnek a jódozott só bevezetése, illetve, miket okoz pontosan jódhiány, arról Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

További részletek
Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok