Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.12.07

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

A pajzsmirigy betegségek kezelése többféle terápiát ölel fel. Vannak esetek, amikor gyógyszeresen remekül kezelhető és kordában tartható az állapot (ez a leggyakoribb), ám van, hogy ez nem bizonyul elegendőnek- ilyenkor izotópos terápia, illetve műtéti beavatkozás is indokolt lehet.  

A pajzsmirigy műtét gyakori okai 

A pajzsmirigy (részleges) eltávolításának indikációja általában olyan pajzsmirigy betegségek, amikor gyógyszeres vagy izotópos terápiával nem lehet eredményesen kezelni az állapotot.  

Pajzsmirigyrák: pajzsmirigyrák legfontosabb terápiás módszere a műtét, melynek során a mirigy egészét vagy annak egy részét eltávolítják.  

Pajzsmirigy megnagyobbodás: a pajzsmirigy műtét leggyakoribb oka a göbös strúma (bár lehet göbök nélkül is). A szerv megnagyobbodása általában pajzsmirigy túlműködéssel jár, és az állapot addig nem rendezhető, amíg a mirigy túlságosan nagy méretű. A golyva gyakran igen kellemetlen tüneteket okoz (nyelési nehézségek, rekedt hang, nyaki szorító érzés), ráadásul bizonyos méret felett láthatóvá is válik- műtéttel a kellemetlen panaszok azonnal megszűnnek. 

Pajzsmirigy túlműködés: előfordulhat, hogy a beteg nem reagál megfelelően a gyógyszeres, illetve a radiojód kezelésre- ilyenkor műtét indokolt a hormonszint csökkentése érdekében. 

Hormontermelő göb: műtétre lehet szükség, ha a pajzsmirigy túlműködést ún.  toxikus göb okozza. Ez egy olyan hormontermelő göb, amely túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, akkor is, ha nem lenne rá szükség. 

Hogyan történik a pajzsmirigy műtét? 

pajzsmirigy műtétA pajzsmirigy eltávolítsa lehet részleges, illetve teljes is- ezt az orvos a beteg állapota alapján dönti el, melyben a pajzsmirigy ultrahang igen sokat segít. Így megtudható, hogy a mirigy mekkora részét és mely nyirokcsomókat kell eltávolítani, ha szükséges. A beavatkozás altatásban történik (ritkán helyi érzéstelenítésben). 

A pajzsmirgy műtét után

A műtét után gyakran pajzsmirigyhormon-pótlásra van szükség a szervezet megfelelő működésének biztosításához- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Ha a pajzsmirigynek csak egy kis részét távolítják el, a fennmaradó rész általában átveszi a teljes pajzsmirigy működését. Ilyenkor meglehet, hogy nincs szüksége terápiára, ám rendszeres kontroll javasolt. Teljes eltávolítás esetén mindenképp hormonpótlás szükséges a betegnek élete végéig! 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Címzett,

Édesanyám pajzsmirigy problémákkal küzd és orvos javaslatára jelenleg pajzsmirigy műtétre vár, hogy ne sérüljön a látása visszafordíthatatlan mértékben. Érdeklődni szeretnék, hogy Önök vallana-e a jelen helyzetben ilyen műtétet, mennyibe kerül, illetve mire lenne szüksége hozzá?

Köszönettel,
Andrea

Tisztelt Dénes Andrea!
Sajnos nincs műtétre lehetőség, járóbeteg ellátás van kizárólag.
Üdvözlettel,
Boda Erika
Endokrinközpont.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok