Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.06.06

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

Túl sok pajzsmirigyhormon autoimmun zavar miatt 

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun állapot, amely miatt a pajzsmirigy hiperaktívvá válik, így fokozottabban dolgozik, több hormont termel, mint amennyire normál esetben szüksége van. Ez az egyik leggyakoribb pajzsmirigy probléma és a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) fő oka. 

A betegség során az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, emiatt az a kelleténél több hormont termel- ez számos problémát okoz a test különböző részein. Általában a 30 és 50 év közötti embereket érinti, és gyakrabban fordul elő nőknél. 

A Merseburgi triász 

A Graves-Basedow-kór tünetei során a pajzsmirigy túlműködésre jellemző panaszok fordulnak elő: 

  • Normál étvágy melletti fogyás 

  • Remegés 

  • Fokozott verejtékezés 

  • Hasmenés 

  • Szapora pulzus 

  • Idegesség 

  • Álmatlanság 

  • Menstruációs zavarok 

  • Hajhullás 

Merseburgi triász tünetegyüttesEzeken kívül megfigyeltek még 3 jellegzetes tünetegyüttest, mely a betegek 50%-ánál előfordul - ezt Merseburgi triásznak nevezik. “A Merseburgi triász igen figyelemfelhívó tünetegyüttes. Ide tartozik a tachycardia (szívfrekvencia növekedése), kidülledő szemek (exophtalmus) és a strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás, golyva)” - mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.  

Az említett tünetegyüttest érdemes komolyan venni, a pajzsmirigyzavart megfelelően kezelni ugyanis súlyos szövődmények is felléphetnek! Kellő terápia hiányában ugyanis könnyen pl. komoly szívproblémák, látászavarok alakulhatnak ki!  

“A Graves-Basedow-kór kezelése elsősorban gyógyszeres, de szükség lehet izotópos terápiára is. Sőt, amennyiben túl nagy a pajzsmirigy és egyéb kezelések nem vezetnek kellő eredményre, úgy a szerv műtéti eltávolítása is szóba jöhet. Természetesen ilyen esetben a beteg élete végéig pajzsmirigy hormonterápiára szorul. Nagyon fontos továbbá, hogy a Merseburgi triász tünetegyüttes fennállása esetén akár több szakág orvosaira is szükség lehet, hiszen a zavar okozta szemtünetek szemorvosi ellátást, a szívpanaszok miatt pedig kardiológiai segítséget is igényelhetnek a betegek”- teszi hozzá dr. Békési Gábor PhD. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

antitpo 1300 felett van, a tsh ertek referencia tartományon belul.A crp normális nem mutat gyulladást,ugyszinten a versullyedes is normális erteket mutat.Kulonlegesebb panaszom nincs,nem fáj sehol sem jol erzem magam,csak egy rutin vizsgálat során derult feny a magas antitpo-ra.valojában nem tudom hogy ez velemszuletettbetegseg vagy az eletem folyamán alakult ki.hasimoto betegseg vagy esetleg valami mas?gyulladásos faktor a crp miert nem magas ha egyebkent gyulladasostireoditisem van?Szeretnem Ontol megkerdezni,milyen további vizsgálatokat javasol,annak erdekeben,hogy rálehessen biztosan jonni arra hogy ez hasimoto e vagy sem? Kell e ettol felni vagy sem?Kerem írjon,mit tegyek ? Milyen vizsgálatokat vegeztessek el?A pajzsmirigy uh negativ.Tisztelettel:F.Adrien 46 eves egy gyermekes anyuka

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!
Az anti-TPO egy ellenanyag, amit a szervezet a saját pajzsmirigye ellen termel. Ennek az értéke Önnél emelkedett. A Hashimoto betegség egy pajzsmirigy gyulladásos forma, melyre jellemző az anti-TPO emelkedett volta. A magas anti-TPO azonban nem jelent feltétlenül Hashimoto betegséget, önmagában teendőt nem igényel. Miként írja, a gyulladásos paraméterek és a TSH normálisak, szubjektív panaszai nincsenek. Nem kizárt, hogy évek múlva mégis jelentkezhet a Hashimoto betegség, aminek végül pajzsmirigy alulműködés lehet a következménye. Ezért évente TSH ellenőrzést javaslok. Amíg ez utóbbi normális, nincs különösebb teendő.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minőségi távkonzultáció

Meg vagyok elégedve, mert messze lakom, így távkonzultációban el tudtam intézni a kontrollt, és még szabadságot sem kellett kivennem. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok