Más kezelést igényelhetnek télen a pajzsmirigy betegek

Más kezelést igényelhetnek télen a pajzsmirigy betegek

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.04.29

Ahogy hidegebbre fordul az idő, az sokaknál különböző egészségügyi problémákat von maga után. És itt sajnos nem csak az influenzára és a megfázásra kell gondolni, hanem az olyan betegségekre is, mint a pajzsmirigy túlműködés, ugyanis a téli hónapokban a benne szenvedők állapota romlik. Hogy pontosan miért, és hogy mit lehet ekkor tenni, arról Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A C.I Parhon Institute egy kutatásában bebizonyították, miszerint az időjárás hatással van a pajzsmirigy működésére. Egy tanulmányban 634 felnőtt pajzsmirigy-beteget vizsgáltak (olyanokat, akiknek alul-illetve túlműködött) a nyári, majd a téli időszakban.

Azok, akiknek pajzsmirigy alulműködésben szenvedtek, a TSH szintjük 9.37±5.53 μUI/ml volt nyáron, míg télen 18.68±2.31 μUI/ml. Túlműködés esetén a nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml volt, míg a téli 0.23±0.021 μUI/ml, ami persze a betegség gyógyszeres kezelésében nem elhanyagolható.

Tehát hideg időben a szervezetnek több pajzsmirigy hormonra lehet szüksége, és azt eredményezheti, hogy a TSH szint megemelkedik, miközben az FT4 és FT3 pedig lecsökken. Éppen ezért ha úgy érzi, a túlműködéssel járó tünetek (erős, gyors, szívdobogás, remegés, idegesség) súlyosbodnak, akkor érdemes felkeresnie egy szakembert, mert meglehet, más dózisú gyógyszert kell szednie. Amennyiben továbbra sem javulnak, vagy múlnak el a tünetek, érdemes lenne újabb vizsgálatokkal meghatározni, mi lehet az ön optimális TSH szintje. És ne feledje, az ideális érték, ha csekély mértékben is, de orvosonként/rendelőnként változhat, ezért meglehet, hogy alaposabb kivizsgálást igényelhet, ha nem javul a közérzete.

„A pajzsmirigy túlműködés eredménye, hogy a beteg anyagcseréje felpörög, így olyan tüneteket produkálhat, mint pl. szapora szívverés, remegés, izzadás, sorozatos vetélés, vagy normál étvágy melletti fogyás. A probléma általában egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható, azonban a labor értelmezése orvosi feladat, ugyanis a TSH normál értéke akár napszaktól függően is változhat. Amennyiben indokolt, ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet.”- mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A szakértő hozzáteszi, hogy télen a testben több változás is végbemegy. Egyrészt a szervezet általános anyagcseréje lelassul (amit a pajzsmirigy szabályoz), másrészt a hideg miatt fokozott a szervezet energia- és így pajzsmirigy hormon szükséglete. Ezért a hűvösebb hónapokban az alulműködő betegeknél emelkedhet a TSH szint, így az addig szedett gyógyszeradag módosítására lehet szükség. Érdemes tehát évszakváltáskor kontrolláltatni a hormonokat, ugyanis a túlmüködés is fellángolhat olyankor.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
29 éves nő vagyok és a közelmúltban alap pajzsmirigy laborvizsgálaton vettem részt, az értékeim a következők:
TSH: 2,57
FT3: 5,1
FT4: 9,6
A tüneteim között van a súlygyarapodás, megnövekedett arcszőrzet, hajhullás, fáradékonyság, alvászavarok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az eredményekkel érdemes lenne endokrinológus segítségét kérnem vagy más irányú a panaszaim forrása?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Anna!

A pajzsmirigy működés rendben van, a panaszokat nem magyarázza. Más hormonok szerepe felmerül a panaszai háttérben, ezért endokrin kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mosolygós, laza

Dr. Koppány Viktória doktornő nagyon kedves, segítőkész. Mindig mosolyog és nagyon laza. Nem a tipikus "orvos-páciens" kapcsolatot alakítja ki, nagyon közvetlen és barátságos.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok