Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.04.24

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

Száraz, hámló bőr

A száraz, hámló bőr legtöbbször a kevés folyadékfogyasztás tünete, ám ezt okozhatják hormonzavarok is! A cukorbetegség például nagyfokú dehidratáltságot eredményezhet, ami a bőrön is gyakran meglátszik. A magas vércukorszinten kívül pajzsmirigy alulműködés is okozhatja azt, ha a bőre viszket, száraz, húzódik, esetleg hámlik (ez a pajzsmirigy alulműködés vezető bőrtünete). Ennek oka, hogy a kevés pajzsmirigyhormon miatt az anyagcsere, a vérkeringés lelassul. Ráadásul normál esetben bőr gyorsan megújul, azonban pajzsmirigy alulműködés esetén ebbe a megújulási ciklusba zavar keletkezik. Ez azt jelenti, hogy az elhalt bőr leválása hosszabb időt vehet igénybe, ami hámló, száraz bőrhöz vezethet. A menopauza is okozhat hasonló problémákat, mivel ekkor a csökkenő progeszteron-és ösztrogénszint miatt a bőr vízmegkötő képessége romlik.

Zsíros, pattanásos bőr

Amennyiben a férfi nemi hormonok (pl. tesztoszteron) szintje megemelkedik, az jellemzően a bőrön is meglátszik: ekkor a bőr zsírossá, olajos fényűvé válik, a faggyúmirigyek fokozott aktivitása miatt pedig könnyebben alakulnak ki aknék. Hormonzavar esetén ezek főleg az áll vonalán figyelhető meg. PCOS esetén igen gyakori panasznak számít.

Bőrkinövések

PCOS, inzulinrezisztencia (IR) és cukorbetegség esetén gyakoriak a jóindulatú bőrkinövések, melyek jellemzően a nyakon, hónaljon, a bőr gyűrődéseinél jelennek meg. Hogy miért is keletkeznek ilyenkor, az egyelőre még vita tárgyát képezi, ám többen úgy vélik, hogy a hormonális egyensúly felborulása hatással van a bőr rugalmasságára. A bőr “gyűrődéseinél” a bőr két bőrréteg között állandó súrlódásban van, ez pedig elősegíti a bőrkinövések megjelenését.

bőrpanaszPiros orcák

Piros orcákat nem csak a stressz és a meleg okozhat, hanem az is, ha az itt futó erek valamilyen okból kitágulnak, illetve, ha megemelkedik a vérnyomás és a vérkeringés felpezsdül. Vannak olyan hormonzavarok, melyek a vérnyomás fokozódását okozzák, így az arc kipirul. Ilyen probléma például a pajzsmirigy túlműködés, illetve a Cushing szindróma.

 

Kezelésre a bőrtünetek csökkennek

Amennyiben felmerül a hormonzavar gyanúja, úgy laborvizsgálattal meg kell bizonyosodni egyes hormonok szintjéről- mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. Legtöbbször ehhez egy vérvétel elegendő is, ám kiegészítő vizsgálatként szükség lehet ultrahangra, illetve egyéb képalkotó vizsgálatokra is. A hormonzavarok nagy része gyógyszeresen kezelhető (pl. pajzsmirigyzavarok), ám vannak olyan betegségek, amikor az életmódterápia az elsődlegesen választandó terápiás módszer, pl. IR, diabetes esetén. (melyet, ha kell, gyógyszerrel szükséges kiegészíteni). Ritkán, de megeshet, hogy olyan állapot áll fenn, amikor műtéti megoldás szükséges.

Ezen hormonok szintjét érdemes bőrpanaszok esetén ellenőriztetni

  • Tesztoszteron
  • Ösztrogén, progeszteron
  • LH/FSH
  • TSH
  • T4, T3
  • Kortizol
  • Inzulin
  • Glükóz

 

 

 

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor nő/Úr!

Ismételten pajzsmirígy túltengésben szenvedek mostmár 3 hónapja,és azt szeretném kérdezni,hogy tudna esetleg abban segíteni,hogy mit ehetek mert a gyümölcsök többségénél azt olvasom,hogy Jód is van benne amit az én esetemben szigorúan tilos. Például sajnos az almában is van én már tényleg nem tudom,hogy mit lehet mit nem. Az endokrinológus főorvosom ezzel kapcsolatban nem adott felvilágosítást és sok idő mire újra fogad köszönöm előre is válaszukat és segítségüket Tisztelettel Petrovai Tünde

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Köszönöm a bizalmát.
A félelmével, hogy a gyümölcsök jód tartalma magas lenne mint az említett alma példája, Mo-on kevésbé kell tartani.
A mi területünk zömében jód szegény, igy a gyümölcsök sem tartalmaznak többnyire sok jódot.
Ami igen fontos, a tej teljes elhagyása, a tengeri halak, tenger gyümölcsei, szardínia félék kiiktatása.
A sok édesség, cukros dolog is kerülendő.
Ami a legfontosabb a gyógyulása szempontjábol, az oki diagnózis, mi van a pajzsmirigy túlműködés hátterében.
Amennyiben tud, ebben is szívesen segítek és konzultációra tudom fogadni a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyógyítás természetes eszközökkel

A Doktornő nagyon kedves és segítőkész. Nagyon jó, hogy nemcsak gyógyszerrel de a természetes anyagok használatával, gyógyteákkal is gyógyít.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

További részletek
Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

További részletek
Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok