Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.04.24

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

Száraz, hámló bőr

A száraz, hámló bőr legtöbbször a kevés folyadékfogyasztás tünete, ám ezt okozhatják hormonzavarok is! A cukorbetegség például nagyfokú dehidratáltságot eredményezhet, ami a bőrön is gyakran meglátszik. A magas vércukorszinten kívül pajzsmirigy alulműködés is okozhatja azt, ha a bőre viszket, száraz, húzódik, esetleg hámlik (ez a pajzsmirigy alulműködés vezető bőrtünete). Ennek oka, hogy a kevés pajzsmirigyhormon miatt az anyagcsere, a vérkeringés lelassul. Ráadásul normál esetben bőr gyorsan megújul, azonban pajzsmirigy alulműködés esetén ebbe a megújulási ciklusba zavar keletkezik. Ez azt jelenti, hogy az elhalt bőr leválása hosszabb időt vehet igénybe, ami hámló, száraz bőrhöz vezethet. A menopauza is okozhat hasonló problémákat, mivel ekkor a csökkenő progeszteron-és ösztrogénszint miatt a bőr vízmegkötő képessége romlik.

Zsíros, pattanásos bőr

Amennyiben a férfi nemi hormonok (pl. tesztoszteron) szintje megemelkedik, az jellemzően a bőrön is meglátszik: ekkor a bőr zsírossá, olajos fényűvé válik, a faggyúmirigyek fokozott aktivitása miatt pedig könnyebben alakulnak ki aknék. Hormonzavar esetén ezek főleg az áll vonalán figyelhető meg. PCOS esetén igen gyakori panasznak számít.

Bőrkinövések

PCOS, inzulinrezisztencia (IR) és cukorbetegség esetén gyakoriak a jóindulatú bőrkinövések, melyek jellemzően a nyakon, hónaljon, a bőr gyűrődéseinél jelennek meg. Hogy miért is keletkeznek ilyenkor, az egyelőre még vita tárgyát képezi, ám többen úgy vélik, hogy a hormonális egyensúly felborulása hatással van a bőr rugalmasságára. A bőr “gyűrődéseinél” a bőr két bőrréteg között állandó súrlódásban van, ez pedig elősegíti a bőrkinövések megjelenését.

bőrpanaszPiros orcák

Piros orcákat nem csak a stressz és a meleg okozhat, hanem az is, ha az itt futó erek valamilyen okból kitágulnak, illetve, ha megemelkedik a vérnyomás és a vérkeringés felpezsdül. Vannak olyan hormonzavarok, melyek a vérnyomás fokozódását okozzák, így az arc kipirul. Ilyen probléma például a pajzsmirigy túlműködés, illetve a Cushing szindróma.

 

Kezelésre a bőrtünetek csökkennek

Amennyiben felmerül a hormonzavar gyanúja, úgy laborvizsgálattal meg kell bizonyosodni egyes hormonok szintjéről- mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. Legtöbbször ehhez egy vérvétel elegendő is, ám kiegészítő vizsgálatként szükség lehet ultrahangra, illetve egyéb képalkotó vizsgálatokra is. A hormonzavarok nagy része gyógyszeresen kezelhető (pl. pajzsmirigyzavarok), ám vannak olyan betegségek, amikor az életmódterápia az elsődlegesen választandó terápiás módszer, pl. IR, diabetes esetén. (melyet, ha kell, gyógyszerrel szükséges kiegészíteni). Ritkán, de megeshet, hogy olyan állapot áll fenn, amikor műtéti megoldás szükséges.

Ezen hormonok szintjét érdemes bőrpanaszok esetén ellenőriztetni

 • Tesztoszteron
 • Ösztrogén, progeszteron
 • LH/FSH
 • TSH
 • T4, T3
 • Kortizol
 • Inzulin
 • Glükóz

 

 

 

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Bérczy Judit

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:
  • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
  • elhízás kezelése
  • meddőség
  • mellékvese betegségek
  • holisztikus szemléletű gyógyítás 

   

  Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

   

  Rendelés helye: Széna tér

  Telefonszám: +36 30 141 4242 

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Két helyen vizsgálták a prolaktin szintemet vérvételből. Különböző mértékegységet használak, így nem tudom összehasonlítani. Az egyik mlU/l-ban a másik ng/ml-ben volt. Tudnának abban segíteni, hogy mi a váltószám ezeknél az értékeknél?

Köszönettel,
S.Ágnes

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Itt a mértékegységi váltószámnál sokkal biztosabb, hogy a labor milyen normál tartományt ad meg a prolaktin meghatározásához.
2.) fontos, hogy a makroprolaktint levonták-e , mert ez a biztosan aktív prolaktin.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szuper skype konzultáció

Nagyon elégedett voltam a Skype-konzultációval és persze dr. Bérczy Judittal. A kérdéseimre körültekintő és hasznos válaszokat kaptam. Nagyon szimpatikus volt a doktornő kedvessége és nyitottsága. Szuper, csak ajánlani tudom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok