Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.04.24

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

Száraz, hámló bőr

A száraz, hámló bőr legtöbbször a kevés folyadékfogyasztás tünete, ám ezt okozhatják hormonzavarok is! A cukorbetegség például nagyfokú dehidratáltságot eredményezhet, ami a bőrön is gyakran meglátszik. A magas vércukorszinten kívül pajzsmirigy alulműködés is okozhatja azt, ha a bőre viszket, száraz, húzódik, esetleg hámlik (ez a pajzsmirigy alulműködés vezető bőrtünete). Ennek oka, hogy a kevés pajzsmirigyhormon miatt az anyagcsere, a vérkeringés lelassul. Ráadásul normál esetben bőr gyorsan megújul, azonban pajzsmirigy alulműködés esetén ebbe a megújulási ciklusba zavar keletkezik. Ez azt jelenti, hogy az elhalt bőr leválása hosszabb időt vehet igénybe, ami hámló, száraz bőrhöz vezethet. A menopauza is okozhat hasonló problémákat, mivel ekkor a csökkenő progeszteron-és ösztrogénszint miatt a bőr vízmegkötő képessége romlik.

Zsíros, pattanásos bőr

Amennyiben a férfi nemi hormonok (pl. tesztoszteron) szintje megemelkedik, az jellemzően a bőrön is meglátszik: ekkor a bőr zsírossá, olajos fényűvé válik, a faggyúmirigyek fokozott aktivitása miatt pedig könnyebben alakulnak ki aknék. Hormonzavar esetén ezek főleg az áll vonalán figyelhető meg. PCOS esetén igen gyakori panasznak számít.

Bőrkinövések

PCOS, inzulinrezisztencia (IR) és cukorbetegség esetén gyakoriak a jóindulatú bőrkinövések, melyek jellemzően a nyakon, hónaljon, a bőr gyűrődéseinél jelennek meg. Hogy miért is keletkeznek ilyenkor, az egyelőre még vita tárgyát képezi, ám többen úgy vélik, hogy a hormonális egyensúly felborulása hatással van a bőr rugalmasságára. A bőr “gyűrődéseinél” a bőr két bőrréteg között állandó súrlódásban van, ez pedig elősegíti a bőrkinövések megjelenését.

bőrpanaszPiros orcák

Piros orcákat nem csak a stressz és a meleg okozhat, hanem az is, ha az itt futó erek valamilyen okból kitágulnak, illetve, ha megemelkedik a vérnyomás és a vérkeringés felpezsdül. Vannak olyan hormonzavarok, melyek a vérnyomás fokozódását okozzák, így az arc kipirul. Ilyen probléma például a pajzsmirigy túlműködés, illetve a Cushing szindróma.

 

Kezelésre a bőrtünetek csökkennek

Amennyiben felmerül a hormonzavar gyanúja, úgy laborvizsgálattal meg kell bizonyosodni egyes hormonok szintjéről- mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. Legtöbbször ehhez egy vérvétel elegendő is, ám kiegészítő vizsgálatként szükség lehet ultrahangra, illetve egyéb képalkotó vizsgálatokra is. A hormonzavarok nagy része gyógyszeresen kezelhető (pl. pajzsmirigyzavarok), ám vannak olyan betegségek, amikor az életmódterápia az elsődlegesen választandó terápiás módszer, pl. IR, diabetes esetén. (melyet, ha kell, gyógyszerrel szükséges kiegészíteni). Ritkán, de megeshet, hogy olyan állapot áll fenn, amikor műtéti megoldás szükséges.

Ezen hormonok szintjét érdemes bőrpanaszok esetén ellenőriztetni

  • Tesztoszteron
  • Ösztrogén, progeszteron
  • LH/FSH
  • TSH
  • T4, T3
  • Kortizol
  • Inzulin
  • Glükóz

 

 

 

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Kb.1 eve talatak egy csomot a pajzsmirigyemen .azota rendszeresen jarok ellenorzesre.az orvosom mivel semmi valtozast nem lat rajta tapintas alapjan es semmi tunetet nem okoz,nem rendelt semmi tenni valot.Most megyek egy ultrahang vizsgalatra mert szeretnem tudni mi is a teendom.Az orvosom azt mondja ha nem akarom ne mutessem meg magamat .mivel smemi valtozast nem lat rajta es nem okoz panaszt sem.De en aggodok es szeretnek mas velemenyt is meghalgatni.Kerem valaszoljon,on szerint elegendo e az ultrahang es ha allando megfigyeles alatt tartjuk?
Varom valaszat,koszonettel..Eniko

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Az elleórzés fontos , az éves kontroll is jó ritmus lehet , az Uh is szükséges
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

A pontos válaszhoz, csak a személyes konzultációalapján lehetséges
Üdvözlettl
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető és alapos

"Bérczy Judit főorvosnő érthetően és alaposan kiértékelte a leleteimet. Minden kérdésemre nagyon kedvesen és kielégítően válaszolt. Értékes tanácsokat kaptam és biztos útmutatást."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK