Hormonzavarra utalhat, ha nem kívánja a szexet

Hormonzavarra utalhat, ha nem kívánja a szexet

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.10.13 14:56

Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen hormonális problémák okozhatják az összebújások hanyagolását.

Online Bejelentkezés

Dr. Bérczy Judit

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hormonzavarra utalhat, ha nem kívánja a szexet

A szex a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat az, ha valaki huzamosabb ideig nem kívánja. Bár gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, azonban meglehet, hogy betegség húzódik a háttérben. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen hormonális problémák okozhatják az összebújások hanyagolását.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés szinte az egész szervezet működésére hatással van, így nem meglepő, ha a nemi élet alakulását is befolyásolja. Tünetei közt leggyakrabban a túlsúly, a székrekedés és a krónikus fáradság szerepel, azonban többen számolnak be libidó csökkenésről, valamint hüvelyszárazságról is. Nem ritka azt sem, hogy a menstruációban zavar áll be. Bár a szexuális étvágy csökkenése esetén sokszor nem gondolnak pajzsmirigy problémára, így általában más panaszok hívják fel rá a figyelmet, viszont jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel a libidó újra helyreáll.

Prolaktin túltermelődés

hormonzavar és libidócsökkenés„A magas prolaktin szint mind a nők, mind a férfiak esetben a szexuális vágy hiányát okozza. A hormon eredetileg a terhesség a szoptatás ideje alatt fontos, mivel serkenti a tejelválasztást, így ekkor érthető mód megnő a mennyisége. Azonban ha normál esetben is az elfogadott tartományon túl mozog, az impotenciát, illetve hüvelyi szárazságot, esetenként meddőséget eredményezhet. Gyakori tünete a magas prolaktin szintnek a tejcsorgás, valamint menstruációs zavarok is.”- mondja Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.

Alacsony tesztoszteron és ösztrogén szint

Bár a tesztoszteront férfi hormonként emlegetik, ennek ellenére a nőknél is termelődik. Amennyiben nincs belőle elegendő mennyiség, az mindkét nemnél szexuális problémákat eredményezhet. Továbbá - akárcsak a tesztoszteron-, az ösztrogén szintje is befolyásolja a nemi vágyat (ezért mérséklődik sokaknál az étvágy a menopauza után). Így ha csökken a libidója, érdemes lehet az okait a nemi hormonoknál keresni.

Mellékvese gyengén teljesít

A szakértő szerint sajnos a mai, túlságosan is stresszes világban nem is olyan ritka az, hogy a mellékvese kifárad. A probléma tünetei közt fáradékonyság, alacsony vérnyomás, menzesz zavar jelentkezhet, ráadásul könnyen vonhat libidócsökkenést is maga után.

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a válaszát.
Bromocriptinből reggel egy egészet,este pedig 2 egészet szedtem.THS-re is vettek vért amikor a Prolaktint nézték.Augusztus 25.-én voltam a vérvétel akkor az alábbi eredmények lettek: Prolaktin:217,8 TSH:2,12 FT3:5,15 FT4 13,93

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedttves Éva!
A tej fogyasztás pajzsmirigy betegségek esetén nem ajánlott.
Igy a reggeli tejes zabkása semmiféleképpen nem.
A feldolgozott fermentált tejtermékek mértékkel( kefír, joghurt, túró sajt) fogyasztható.
A glutamátos ízfokozók( E620-628) teljesen kiiktatni.
A cukor, sok édesség sem kedvező.
Speciálisabb kiegészítő tanácsokat a rendelésemen meglévő spesiális diagnosztikai vizsgálat alapján szoktam megtenni.
A Bio-szelén 50 mg reggel egy tabletta is segít még.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Alapos, szerteágazó vizsgálatokkal sikerült problémáim okát kideríteni." 

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK