Hormonzavarra utalhat, ha nem kívánja a szexet

Hormonzavarra utalhat, ha nem kívánja a szexet

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.10.13

Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen hormonális problémák okozhatják az összebújások hanyagolását.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hormonzavarra utalhat, ha nem kívánja a szexet

A szex a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat az, ha valaki huzamosabb ideig nem kívánja. Bár gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, azonban meglehet, hogy betegség húzódik a háttérben. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen hormonális problémák okozhatják az összebújások hanyagolását.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés szinte az egész szervezet működésére hatással van, így nem meglepő, ha a nemi élet alakulását is befolyásolja. Tünetei közt leggyakrabban a túlsúly, a székrekedés és a krónikus fáradság szerepel, azonban többen számolnak be libidó csökkenésről, valamint hüvelyszárazságról is. Nem ritka azt sem, hogy a menstruációban zavar áll be. Bár a szexuális étvágy csökkenése esetén sokszor nem gondolnak pajzsmirigy problémára, így általában más panaszok hívják fel rá a figyelmet, viszont jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel a libidó újra helyreáll.

Prolaktin túltermelődés

hormonzavar és libidócsökkenés„A magas prolaktin szint mind a nők, mind a férfiak esetben a szexuális vágy hiányát okozza. A hormon eredetileg a terhesség a szoptatás ideje alatt fontos, mivel serkenti a tejelválasztást, így ekkor érthető mód megnő a mennyisége. Azonban ha normál esetben is az elfogadott tartományon túl mozog, az impotenciát, illetve hüvelyi szárazságot, esetenként meddőséget eredményezhet. Gyakori tünete a magas prolaktin szintnek a tejcsorgás, valamint menstruációs zavarok is.”- mondja Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.

Alacsony tesztoszteron és ösztrogén szint

Bár a tesztoszteront férfi hormonként emlegetik, ennek ellenére a nőknél is termelődik. Amennyiben nincs belőle elegendő mennyiség, az mindkét nemnél szexuális problémákat eredményezhet. Továbbá - akárcsak a tesztoszteron-, az ösztrogén szintje is befolyásolja a nemi vágyat (ezért mérséklődik sokaknál az étvágy a menopauza után). Így ha csökken a libidója, érdemes lehet az okait a nemi hormonoknál keresni.

Mellékvese gyengén teljesít

A szakértő szerint sajnos a mai, túlságosan is stresszes világban nem is olyan ritka az, hogy a mellékvese kifárad. A probléma tünetei közt fáradékonyság, alacsony vérnyomás, menzesz zavar jelentkezhet, ráadásul könnyen vonhat libidócsökkenést is maga után.

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!

1991-95 között kezeltek a II.sz.Belklinikán Dr.Gláz Edit prof.asszony vezetésével alulműködő pajzsmiriggyel. A hormon leleteim 2 hónap után jók voltak, azonban vérzés csak Tri-Regolra volt. 1995-ben a kezeléseket - a kudarc miatt - abbahagytam. A Tri-Regolt 3 évig folyamatosan kellett szednem.
2007-ben a veszprémi kórházban az összes hormonvizsgálatot elvégeztettem, jó eredménnyel. Sajnos csak pecsételő vérzésem van 3-4 napig, ez pontosan akkor jelentkezik minden hónapban, mint amikor fogamzásgátlót szedtem. Ez a vérmennyiség valamivel több a semminél.
Félévente járok nőgyógyászati vizsgálatra, minden alkalommal jók az eredményeim.
Kérdésem: Ha jók a hormon eredményeim, akkor miért nincs normális vérzésem? Vagy nem probléma a mennyiség?

Tisztelettel: Szilvia

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Szilvi!
Megtisztelt bennünket bizalmával!
Igaz az első kezdeti tünetek indulásától hosszabb idő telt el.
Egy személyes konzultáció a rendelésen egy telejskörű vizsgálat biztonságosan vezethet az oki diagnózison át az oki terápiához. Van remény a gyógyulásban.
Várjuk rendelőnkbe!
Üdvözlettel:
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló kezekben van az egészségem

"A doktornő végig odafigyelt rám, minden apró részletre odafigyelt, kedves volt és türelmes. A felállított kezelési terv megnyugtat, biztonságban érzem magam és hálás vagyok, mert érzem és tudom, hogy kiváló kezekben van az egészségem."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK