Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.06.26 12:27

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

A pihentető alvás hiánya

Már egyetlen kevés alvással töltött éjszaka is nagy gondokat okozhat, gondoljunk azon balesetekre, melyekért az álmosság a felelős. Viszont, ha tartósan fennáll a pihentető alvás hiánya, úgy az már nem csak figyelmetlenséget, de komoly egészségügyi károkat is maga után vonhat. Megemelkedik hatására a vérnyomás, nagyobb lesz a szív-és érrendszeri panaszok kialakulásának esélye, továbbá kutatások szerint az agysejtek pusztulásához is vezet, felgyorsul az öregedés és a megnő a daganatos megbetegedések rizikója is, nem beszélve a mentális zavarokról.

Látható tehát, hogy az alváshiánynak igen komoly következményei lehetnek mind rövid-mind hosszútávon, ezért fontos, ha valami akadályozza a nyugodt alvásunkat, azt mihamarabb ki kell iktatni.

 

Éjszakai izzadás- nem csak a kánikula okozhatja

Az éjszakai verejtékezés az egyik leggyakoribb oka az alvászavaroknak, hiszen ekkor nem elég szenvedni magától az izzadtságtól, de az érintett kénytelen lehet felkelni az éjszaka közepén, hogy átöltözzön, ami után gyakran már nehéz visszaaludni.

A panaszt gyakran a hőség okozza, melyet jól megválasztott ágyneművel, pizsamával, sötétítővel, légkondicionálóval lehet elviselhetőbbé tenni. Ám ha az éjszakai izzadás nem függ össze az időjárással, így érdemes hormonzavarra is gyanakodni!

Pajzsmirigy túlműködésPajzsmirigy túlműködés kezelése az Endokrinközpontban

A pajzsmirigy túlműködés egyik jellemző tünete az anyagcsere fokozódása miatt a túlzott verejtékezés, mely gyakran az éjszakai órákban jelentkezik. Ezen kívül felléphet még heves szívdobogás, menstruációs panaszok, alvászavarok, fogyás, valamint gyakori hasmenés. TSH, T3, T4 hormonok ellenőrzésével megtudhatja, fennáll-e a probléma. Kiegészítésként az orvos pajzsmirigy ultrahangot is javasolhat. Kezelése általában gyógyszeres úton történik, ám súlyosabb esetben izotópos kezelésre vagy műtétre van szükség.

Inzulinrezisztencia

Az IR korunk egyik népbetegsége, mely gyakran jár együtt éjszakai izzadással. Ekkor a szervezet túl sok inzulint termel, hogy kordában tarthassa a vércukorszintet. Veszélye, ha a sok inzulin termelésében a hasnyálmirigy kifárad, 2-es típusú diabetes lép fel. Az IR jellemző tünetei még a meddőség, menstruációs panaszok, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés és a túlsúly. Kezelése személyre szabott diétával, rendszeres mozgással és szükség esetén gyógyszeres úton történik.

Terhesség, klimax

Mindkét állapot során jelentős hormonális változások zajlanak, és ennek során bizony nem ritkák a hőhullámok és az éjszakai izzadások. Várandósság során csupán tüneti kezelés jöhet szóba (légkondicinonáló, ventillátor, jól szellőző ágynemű), ám klimax esetén hormonterápiával lehet véget vetni a kellemetlen panasznak.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Cukorterheléses vizsgálaton az alábbiak lettek az eredményeim:
Glükóz 0’: 5,4
60’: 6,7
120’:5,7

Inzulin 0’:10,44
Inzulin 60’:66,76
Inzulin 120’:72,47
Homa index: 2,5

Az lenne a kérdésem, hogy utalhat-e ir-re az alábbi eredmén vagy normalisnak tekinthető?

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Bianka!
A leletek alapján mérsékelt-közepes fokú inzulin rezisztencia véleményezhető.
Javasolt életmód kezelés, esetleg dietetikus felkeresése.
Panaszok esetén további kivizsgálás indokolt lehet. Endokrinológusnál jelentkezzen.
Üdvözlettel: Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy tapasztalatú

A doktornő szemlátomást nagy tapasztalattal rendelkezik a szakterületén, minden kérdésemre válaszolt, elhitette velem, hogy a panaszaim enyhülni, elmúlni fognak.

További vélemények

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK