Nem bírja a meleget? Lehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza

Nem bírja a meleget? Lehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza

dermatica.hu Létrehozva: 2016.07.08 Módosítva: 2016.07.08
A nyári kánikula mindenkit megvisel- kit kevésbé, kit kissé jobban. A hőség olyan panaszokat okozhat, mint pl. a szapora szívverés, fokozott izzadás, alvászavarok, ám ha a tünetek az enyhülés után sem múlnak el, vagy ha önmagához képest nehezebben viseli az idei nyarat, akkor lehet, hogy betegség okozza a csökkent melegtűrést. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyerek és felnőtt endokrinológusát a pajzsmirigy túlműködésről kérdeztük.

A nagy kánikulában mind a gyerekek, mind a felnőttek megpróbálnak a lehető leghűvösebb helyre húzódni, hiszen a hőség mindenki közérzetése rossz hatással van. Ráadásul az idővel csökken az ember melegtűrése is. Azonban fontos tudni, hogy a pajzsmirigy túlműködés is hasonló tünetekkel jár, illetve a nyári idő okozta panaszokat még tovább rontja.

A szervezet egészséges működésében igen fontos szerepet tölt be a nyak elülső részén található, pillangóalakú szerv, a pajzsmirigy. Hormonjai (trijodthyroininT3, thyroxin,T4) szabályozzák az anyagcserét, és a normális szinttől lévő eltérés nagy problémákat okozhatnak. Amennyiben a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, akkor pajzsmirigy alulműködésről (hypothyreosis), ha túl sokat, akkor pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis) beszélünk. Ez utóbbi esetben az anyagcsere felgyorsul, amelynek következtében olyan tünetek jelentkeznek, mint a fokozott izzadás, szapora pulzus, csökkent melegtűrés, álmatlanság, idegesség, menstruációs zavarok és a normál –vagy fokozott- étvágy melletti fogyás, illetve gyakori széklet, hasmenés. Sajnos ezek egy része nyáron betudható a kánikulának, ám ha az enyhülést követően is megmaradnak a panaszok, akkor érdemes pajzsmirigy problémára gyanakodni- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyerek és felnőtt endokrinológusa, aki hozzátette, mindez a gyermekekre is vonatkozik.

Autoimmun betegség is lehet a hátterében

A pajzsmirigy túlműködés hátterében általában a szerv gyulladása áll, vagy ha túl sok jód van a szervezetben. Továbbá egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow kór fennállása is okozhatja, aminek jellegzetes tünete a szapora szívverés és a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva/strúma) mellett a szemek kidülledése, exophtalmus. Mindezeken kívül megfigyelhető még hajhullás, csökkent libidó és ingerlékenység is- teszi hozzá a szakember, aki szerint súlyos esetben akár maradandó szívpanaszokat is eredményezhet a betegség, ugyanis ekkor a fokozottabban leterhelt szívnek több oxigénre van szüksége.

Derítse ki, mi okozza, ha nem bírja a hőséget

Amennyiben az említett panaszokat észleli, érdemes szakemberhez fordulnia, aki a vizsgálat után először vérvétel útján ellenőrzi a TSH, T3, T4 értékeit, valamint ultrahanggal megvizsgálja pajzsmirigy szerkezetét, nagyságát. Mindezt kiegészítheti izotópos vizsgálattal is.

Amennyiben a szerv túlműködését diagnosztizálja az orvos, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelést ír elő, ám tartós esetben izotópos terápiára (gyermekeknél nem) vagy műtétre lehet szükség. Ennek során a pajzsmirigy egy, vagy nagyobb részét eltávolítják, és ennek következtében csökken annak hormontermelése.

 

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA