Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Dr. Polyák Annamária Létrehozva: 2021.11.09 Módosítva: 2021.11.10

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

Hideg és meleg göbök 

A pajzsmirigyen kialakult göböket két nagy csoportba sorolhatjuk: léteznek hideg és meleg göbök. Izotópos vizsgálat során a meleg göbök felveszik az izotópot, így a piros színű képletet kapunk, míg hideg göb esetén üres, kék képet látni. Előbbi esetén inkább pajzsmirigy túlműködésre jellemző tüneteket tapasztalni (heves szívdobogás, izzadás, fogyás). Hideg göb meglétekor a szerv nem vesz fel izotópot, így üres, kék színű terület látszik. Tünetek tekintetében ekkor nincsenek feltétlen figyelemfelhívó panaszok (ha vannak, akkor azok inkább pajzsmirigy alulműködésre jellemzőek). 

Általánosságban elmondható, hogy a hideg göbök azok, melyek rákos elváltozásokra utalhatnak, így ezeket szorosabb kontroll alatt szükséges tartani. Amennyiben rosszindulatú a képlet, akkor az elváltozás gyorsan nő, folytonos, és a környező területekre is ráterjedhet, rossz esetben áttéteket képezhet. 

Érdemes tudni, hogy minden pajzsmirigyrák göbös képlet, ám nem minden göb rosszindulatú daganat. Jó hír, hogy a pajzsmirigy göbök több mint 90 százaléka jóindulatú! 

Mit kell tudni a pajzsmirigy rosszindulatú daganatáról? 

A rosszindulatú pajzsmirigydaganatokra legtöbbször a következők jellemzőek: 

 • pajzsmirigy göbHideg göb 

 • Gyorsan, folyamatosan nő 

 • Nagyobb méret (főleg a 3cm-nél nagyobb göbök) 

 • Környező nyirokcsomók duzzadtak 

 

Elrákosodhat-e egy jóindulatú göb? 

Bár megnyugtató az, amikor kiderül egy pajzsmirigy göbről, hogy jóindulatú, ám sokan még utána sem nyugodnak meg teljesen, mivel aggódnak amiatt, hogy a most még jóindulatú képlet később rosszindulatúvá válik. Vajon ez mennyire reális félelem? 

Kutatások szerint erre igazán elenyésző az esély, ám nem kizárt, ezért is fontos a jóindulatú göbök rendszeres kontrollja. Bizonyos tanulmányok szerint kb. 2 százalék az esély arra, hogy rosszindulatúvá váljon egy kezdetben ártalmatlan képlet. A tudósok szerint főleg az ún. follicularis és a Hürthle sejtes adenomák azok, melyek a leginkább tekinthetőek egyfajta rákmegelőző állapotnak, ugyanis ezen esetekben nagyobb eséllyel fordul elő, hogy a jóindulatú elváltozás rosszindulatúvá váljon az idővel. 

Mit tegyek, ha jóindulatú a göb? 

Amennyiben jóindulatú a göb, nem okoz zavaró tüneteket, nem nagy, nem nő, úgy elég csupán a nyomonkövetés. A legtöbb esetben magával a göbbel tennivaló nincsen. Ha a göb mérete, növekedése indokolja, akkor műtéti beavatkozásra van szükség (szövettani eredményeket is kérnek ilyenkor), csakúgy, mint amikor olyan tüneteket okoz, melyek zavarják a beteget (nyelési nehézségek, rekedtség, állandó gombócérzés a torokban stb.). 

Ha felvetődik a rosszindulatú daganat esélye, úgy aspirációs citológiára van szükség, mellyel megállapítható a daganat természete- ennek eredménye dönt a terápiáról- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Amennyiben rosszindulatú daganattal van dolgunk, úgy a sebészeti (műtéti) kezelésnek van elsőrendű szerepe, melynek során akár az egész elrákosodott terület eltávolítható. Utána az esetek többségében izotópos terápia történik- ennek célja, hogy biztosan ne maradjanak még daganatos sejtek. Emellett hormonterápia is indokolt, egyrészt azért, mert a műtét következtében nem tud elegendő pajzsmirigy hormon termelődni, így azt pótolni kell, valamint ezáltal csökken a TSH szintje is (a TSH daganatnövelő hatással is bír). Kemoterápiára/sugárkezelésre legtöbbször nincs szükség. 

Téma szakértője

 • Dr. Polyák Annamária

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus, diabetológus
 • Specialitások:
  • mellékvese betegségek diagnosztizálása és kezelése
  • pajzsmirigy működési zavarok kivizsgálása és kezlése
  • komplex endokrin kórképek terápiája
  • cukorbetegség és prediabétesz terápiás kezelése
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Polyák Annamáriáról itt olvashat >>> 

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 431 9728

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel vagy 30 napnyi tünetmentesség

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

További részletek
Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

További részletek
Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat