Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Dr. Polyák Annamária Létrehozva: 2021.11.09 Módosítva: 2022.07.07

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

Hideg és meleg göbök 

A pajzsmirigyen kialakult göböket két nagy csoportba sorolhatjuk: léteznek hideg és meleg göbök. Izotópos vizsgálat során a meleg göbök felveszik az izotópot, így a piros színű képletet kapunk, míg hideg göb esetén üres, kék képet látni. Előbbi esetén inkább pajzsmirigy túlműködésre jellemző tüneteket tapasztalni (heves szívdobogás, izzadás, fogyás). Hideg göb meglétekor a szerv nem vesz fel izotópot, így üres, kék színű terület látszik. Tünetek tekintetében ekkor nincsenek feltétlen figyelemfelhívó panaszok (ha vannak, akkor azok inkább pajzsmirigy alulműködésre jellemzőek). 

Általánosságban elmondható, hogy a hideg göbök azok, melyek rákos elváltozásokra utalhatnak, így ezeket szorosabb kontroll alatt szükséges tartani. Amennyiben rosszindulatú a képlet, akkor az elváltozás gyorsan nő, folytonos, és a környező területekre is ráterjedhet, rossz esetben áttéteket képezhet. 

Érdemes tudni, hogy minden pajzsmirigyrák göbös képlet, ám nem minden göb rosszindulatú daganat. Jó hír, hogy a pajzsmirigy göbök több mint 90 százaléka jóindulatú! 

Mit kell tudni a pajzsmirigy rosszindulatú daganatáról? 

A rosszindulatú pajzsmirigydaganatokra legtöbbször a következők jellemzőek: 

  • pajzsmirigy göbHideg göb 

  • Gyorsan, folyamatosan nő 

  • Nagyobb méret (főleg a 3cm-nél nagyobb göbök) 

  • Környező nyirokcsomók duzzadtak 

 

Elrákosodhat-e egy jóindulatú göb? 

Bár megnyugtató az, amikor kiderül egy pajzsmirigy göbről, hogy jóindulatú, ám sokan még utána sem nyugodnak meg teljesen, mivel aggódnak amiatt, hogy a most még jóindulatú képlet később rosszindulatúvá válik. Vajon ez mennyire reális félelem? 

Kutatások szerint erre igazán elenyésző az esély, ám nem kizárt, ezért is fontos a jóindulatú göbök rendszeres kontrollja. Bizonyos tanulmányok szerint kb. 2 százalék az esély arra, hogy rosszindulatúvá váljon egy kezdetben ártalmatlan képlet. A tudósok szerint főleg az ún. follicularis és a Hürthle sejtes adenomák azok, melyek a leginkább tekinthetőek egyfajta rákmegelőző állapotnak, ugyanis ezen esetekben nagyobb eséllyel fordul elő, hogy a jóindulatú elváltozás rosszindulatúvá váljon az idővel. 

Mit tegyek, ha jóindulatú a göb? 

Amennyiben jóindulatú a göb, nem okoz zavaró tüneteket, nem nagy, nem nő, úgy elég csupán a nyomonkövetés. A legtöbb esetben magával a göbbel tennivaló nincsen. Ha a göb mérete, növekedése indokolja, akkor műtéti beavatkozásra van szükség (szövettani eredményeket is kérnek ilyenkor), csakúgy, mint amikor olyan tüneteket okoz, melyek zavarják a beteget (nyelési nehézségek, rekedtség, állandó gombócérzés a torokban stb.). 

Ha felvetődik a rosszindulatú daganat esélye, úgy aspirációs citológiára van szükség, mellyel megállapítható a daganat természete- ennek eredménye dönt a terápiáról- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Amennyiben rosszindulatú daganattal van dolgunk, úgy a sebészeti (műtéti) kezelésnek van elsőrendű szerepe, melynek során akár az egész elrákosodott terület eltávolítható. Utána az esetek többségében izotópos terápia történik- ennek célja, hogy biztosan ne maradjanak még daganatos sejtek. Emellett hormonterápia is indokolt, egyrészt azért, mert a műtét következtében nem tud elegendő pajzsmirigy hormon termelődni, így azt pótolni kell, valamint ezáltal csökken a TSH szintje is (a TSH daganatnövelő hatással is bír). Kemoterápiára/sugárkezelésre legtöbbször nincs szükség. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

További részletek
Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok