Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.02.20

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

Pajzsmirigy vizsgálatra online bejelentkezés

Hideg és meleg göbök 

pajzsmirigyen kialakult göböket két nagy csoportba sorolhatjuk: léteznek hideg és meleg göbök. Izotópos vizsgálat során a meleg göbök felveszik az izotópot, így a piros színű képletet kapunk, míg hideg göb esetén üres, kék képet látni. Előbbi esetén inkább pajzsmirigy túlműködésre jellemző tüneteket tapasztalni (heves szívdobogás, izzadás, fogyás). Hideg göb meglétekor a szerv nem vesz fel izotópot, így üres, kék színű terület látszik. Tünetek tekintetében ekkor nincsenek feltétlen figyelemfelhívó panaszok (ha vannak, akkor azok inkább pajzsmirigy alulműködésre jellemzőek). 

Általánosságban elmondható, hogy a hideg göbök azok, melyek rákos elváltozásokra utalhatnak, így ezeket szorosabb kontroll alatt szükséges tartani. Amennyiben rosszindulatú a képlet, akkor az elváltozás gyorsan nő, folytonos, és a környező területekre is ráterjedhet, rossz esetben áttéteket képezhet. 

Érdemes tudni, hogy minden pajzsmirigyrák göbös képlet, ám nem minden göb rosszindulatú daganat. Jó hír, hogy a pajzsmirigy göbök több mint 90 százaléka jóindulatú! 

Mit kell tudni a pajzsmirigy rosszindulatú daganatáról? 

A rosszindulatú pajzsmirigydaganatokra legtöbbször a következők jellemzőek: 

  • Hideg göb pajzsmirigy göb ultrahangos vizsgálata

  • Gyorsan, folyamatosan nő 

  • Nagyobb méret (főleg a 3cm-nél nagyobb göbök) 

  • Környező nyirokcsomók duzzadtak 

Elrákosodhat-e egy jóindulatú göb? 

Bár megnyugtató az, amikor kiderül egy pajzsmirigy göbről, hogy jóindulatú, ám sokan még utána sem nyugodnak meg teljesen, mivel aggódnak amiatt, hogy a most még jóindulatú képlet később rosszindulatúvá válik. Vajon ez mennyire reális félelem? 

Kutatások szerint erre igazán elenyésző az esély, ám nem kizárt, ezért is fontos a jóindulatú göbök rendszeres kontrollja. Bizonyos tanulmányok szerint kb. 2 százalék az esély arra, hogy rosszindulatúvá váljon egy kezdetben ártalmatlan képlet. A tudósok szerint főleg az ún. follicularis és a Hürthle sejtes adenomák azok, melyek a leginkább tekinthetőek egyfajta rákmegelőző állapotnak, ugyanis ezen esetekben nagyobb eséllyel fordul elő, hogy a jóindulatú elváltozás rosszindulatúvá váljon az idővel. 

Mit tegyek, ha jóindulatú a göb? 

Amennyiben jóindulatú a göb, nem okoz zavaró tüneteket, nem nagy, nem nő, úgy elég csupán a nyomonkövetés. A legtöbb esetben magával a göbbel tennivaló nincsen. Ha a göb mérete, növekedése indokolja, akkor műtéti beavatkozásra van szükség (szövettani eredményeket is kérnek ilyenkor), csakúgy, mint amikor olyan tüneteket okoz, melyek zavarják a beteget (nyelési nehézségek, rekedtség, állandó gombócérzés a torokban stb.). 

Ha felvetődik a rosszindulatú daganat esélye, úgy aspirációs citológiára van szükség, mellyel megállapítható a daganat természete- ennek eredménye dönt a terápiáról- mondja dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Amennyiben rosszindulatú daganattal van dolgunk, úgy a sebészeti (műtéti) kezelésnek van elsőrendű szerepe, melynek során akár az egész elrákosodott terület eltávolítható. Utána az esetek többségében izotópos terápia történik- ennek célja, hogy biztosan ne maradjanak még daganatos sejtek. Emellett hormonterápia is indokolt, egyrészt azért, mert a műtét következtében nem tud elegendő pajzsmirigy hormon termelődni, így azt pótolni kell, valamint ezáltal csökken a TSH szintje is (a TSH daganatnövelő hatással is bír). Kemoterápiára/sugárkezelésre legtöbbször nincs szükség. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok