Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2021.02.24 Módosítva: 2021.02.24

Manapság egyre több pajzsmirigyrákot diagnosztizálnak, köszönhetően a több, korszerűbb szűrési módszereknek. Viszont több szakember is felhívja arra a figyelmet, hogy ezzel egyidejűleg megnőtt a túlkezelések száma is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigyrákról és annak megfelelő terápiás módjairól beszélt.

Pajzsmirigyrák

A pajzsmirigynek léteznek jó-és rosszindulatú daganatai egyaránt, melyek közül szerencsére az előbbiek vannak túlsúlyban. Ennek ellenére egyre több súlyosabb formával is találkozni, melynek oka többek között a modern diagnosztikai eszközök elterjedése, a káros környezeti hatások, valamint a genetika. A rosszindulatú daganat prognózisa attól függ, milyen stádiumú, nagyságú, típusú a probléma, és általános szabály, hogy a korai diagnózis jobb kilátásokat nyújt.

A pajzsmirigyráknak több típusa is van: papilláris, follikuláris, medulláris, valamint anaplasztikus. Ez utóbbi igen veszélyes, mivel gyorsan nő, hamar képez áttéteket és sajnos a kezelésekre sem reagál jól. Leggyakrabban a papilláris rák fordul elő, ami sokkal jobban kezelhető, ám a környező nyirokcsomókban áttéteket generálhat.

Tünetek

pajzsmirigyrák diagnózisaA pajzsmirigyrák nem minden esetben okoz tünetek, gyakran véletlenül fedezik felel, esetleg akkor, ha áttéteket találtak (pl. nyirokcsomóban). Amennyiben tüneteket okoz, akkor azok leginkább a következők: növekvő fájdalmas/fájdalmatlan csomók, rekedtség, nyelési nehézség. Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigyén sok embernek keletkeznek göbök, ám ezek általában jóindulatúak, de érdemes őket nyomon követni, ugyanis, ha nagyok (>1 cm) és növekednek, akkor szövettani vizsgálattal meg kell bizonyosodni az elváltozás természetéről.

Hogy kiderüljön, hogy milyen típusú a probléma, ahhoz az UH-on kívül aspirációs citológiára van szükség.

Kezelése

A pajzsmirigyrák legfontosabb terápiás módszere a műtét, mely során a mirigy egy részét vagy egészét eltávolítják (ilyenkor élethosszig tartó pajzsmirigy hormon terápiára van szükség).  Utána izotópos terápiát alkalmazhatnak (főleg súlyosabb esetben). A műtétet követően a beteg hormonkezelésre szorul, mellyel a hiányzó pajzsmirigy hormonok pótlásra kerülnek- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, hogy az orvos úgy állatja be ilyenkor a kezelést, hogy a TSH a normál szint alá csökkenjen, mivel a TSH ekkor daganatnövelő hatással bírhat, így nagyobb szintje esetén fennállhat a kiújulás veszélye.

Túldiagnosztizálás és túlkezelés

Az utóbbi években egyre több tanulmány látott napvilágot a pajzsmirigyrák túldiagnosztizálásával és túlkezelésével kapcsolatban. Az egyre fejlettebb eszközöknek hála már az igen apró elváltozások is láthatóvá válnak, ám ennek megvan az az árnyoldala, hogy az orvos túldiagnosztizálja a beteget. Vannak ugyanis olyan rosszindulatúnak titulált göbök, melyeket jóindulatúnak kéne tekinteni, és úgy is kezelni. Ezáltal a beteget nem tennék ki felesleges –és olykor káros- beavatkozásoknak, nem beszélve a diagnózis okozta pszichés hatásokról. Éppen ezért a radiológus orvosnak, valamint az endokrinológusnak igen körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a túldiagnosztizálás, ám a malignus elváltozásokat idejében kezeljék.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Téma szakértője

 • Dr. Békési Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy betegségek 
   • pajzsmirigy túlműködés
   • pajzsmirigy alulműködés
  • terhesség előtt és alatt jelentkező pajzsmirigy problémák
  • ritka endokrin kórképek
  • phaeochromocytoma
  • pajzsmirigy göbök
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Békési Gáborról itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 621 2443

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefon)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel (168 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Békési Gábor! Az lenne a kérdésem hogy két hónapja ödéma lett a jobb szememen és arcomon! Már rengeteg orvosnál voltam de senki nem tudja megmondani mi a baj! CT röntgen, vérvétel negatív! Cöliakiás vagyok és két éve elhalt a pajzsmirigyem! Letroxot szedek. Kérem szépen ha tud segítsen! Köszönettel Nemes Gyulané

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Elképzelhető, hogy a Letrox adagja nem elégséges. Ellenőrizték a TSH-T3-T4 szintet? Ha ezek rendben vannak, lehetséges, hogy vese problémája van. Ennek érdekében nefrológiai szakrendelést javaslok felkeresni. Ha ott sem találják az okot, részletes belgyógyászati, illetve gégészeti kivizsgálás jön szóba.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

További részletek
Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

További részletek
Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat