A túlzott cukorfogyasztás öregít

A túlzott cukorfogyasztás öregít

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2014.06.06 Módosítva: 2017.08.09 16:45
A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti a bőr korai öregedését okozó, és az egész szervezetet károsító szabadgyökök mennyiségét.

A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti a bőr korai öregedését okozó, és az egész szervezetet károsító szabadgyökök mennyiségét.

Szabadgyökök és antioxidáns

Szervezetünkben az anyagcsere folyamán, természetes úton is létrejönnek szabad gyökök. A szabad gyökök tulajdonképpen olyan molekulák, melyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek. Ezek a molekulák gyorsan reakcióba lépnek más molekulával, melyektől elektront vonnak el a stabilitásuk eléréséhez. Ezt a környezetéből igyekszik mielőbb felvenni a molekula, a „szabad kapacitást” pedig a szervezetünk bármely ép sejtjében képesek megtalálni, károsítva ezzel a sejt molekulaszerkezetét. A negatív hatások ellen az antioxidánsok védenek. Az antioxidánsok – főként enzimek, vitaminok és ásványi anyagok - feláldozzák saját elektronjaikat annak érdekében, hogy az ép sejteket megóvják. A szervezet egyensúlyra törekszik a szabadgyökök és az antioxidáns védelem biztosításával a jó és rossz szabadgyökök között.

A cukor is növeli a szabadgyökök mennyiségét

A University of Buffalo kutatói egy korábbi vizsgálatuk során megállapították, hogy a túlzott cukorfogyasztás egy olyan tényező, amely drasztikusan képes megemelni a szervezetben a szabad gyökök mennyiségét. A résztvevők 3dl vízben feloldott, 75g glükózt fogyasztottak el. Ezt megelőzően, majd ezt követően – az első, második és harmadik órában is - vérmintákat vettek tőlük. A 75g glükózt tartalmazó- nagyjából két doboz kóla cukortartalmával megegyező - folyadék elfogyasztását követő, első mérés során a résztvevők szervezetében lévő szabad gyökök mennyisége jelentősen megemelkedett, két óra múlva pedig több mint kétszeresére nőtt.

Öregít és beteggé tesz

A dohányzás, a stressz, a szennyezett levegő, az egyoldalú táplálkozás mind növeli a szervezetünkben a szabadgyökök mennyiségét. Ha a szervezet nem bírja az egyensúlyt fenntartani, túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító, energiát elvonó szabadgyökök. Ennek a folyamatnak az eredménye például a bőr idő előtti öregedése is, de a szabadgyökök túlsúlya egy sor betegség megjelenéséhez is hozzájárulhat. Sejtkárosító hatásuk minden szervet érinthet: a szív-és érrendszert, ízületeket, szemeket is, de a szabadgyököket egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták már a daganatos megbetegedések megjelenésével is.

A megelőzésben segíthet

Dr. Bibok György, az Endokrinközpont diabetológus főorvosa elmondta, hogy valóban többféle szabadgyök létezik, melyek szerepet játszhatnak bizonyos betegségek kialakulásában, ha megbomlik a szervezetben a szabadgyök-antioxidáns egyensúly. A mai napig intenzíven kutatják a szerepüket és bár sok mindent megismertünk a folyamatokkal kapcsolatban, de ezeknek a pontos hatásmechanizmusáról még keveset tudunk. Éppen ezért nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy az antioxidáns kezelések, vitaminok adása valóban kedvező hatású lenne pl. szív- és érrendszeri betegségben, anyagcserezavarban, vagy daganatos betegségben. Régóta ismert tény, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének fontos pillérei, így fogyasztásuk természetesen mindenki számára javasolt.

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, mely az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Ez alapján különösen ajánlott a most frissen is beszerezhető eper és málna fogyasztása, emellett a fekete áfonya, szilva, szeder, az aszalt szilva és mazsola állnak előkelő helyen az ORAC pontszámok alapján felállított ranglistán.
Az Endokrinközpont főorvosa az egyes gyümölcsök szénhidráttartalmára is figyelmeztet. „A málna, eper,  ilyen szempontból is jó választás lehet, a napi szénhidrátmennyiséget szem előtt tartva, több étkezésre elosztva, ezeket a gyümölcsöket cukorbetegek, diétázók is beilleszthetik az étrendjükbe, de az aszalt gyümölcsök, mazsola cukorbetegeknek nem ajánlottak.”
 

 

Téma szakértői

Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

belgyógyász, diabetológus
Dr. Para Györgyi

Dr. Para Györgyi

diabetológus, belgyógyász
Dr. Fövényi József PhD

Dr. Fövényi József PhD

diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus

Orvos válaszol

Jo estet kivanok!Batyamnak 2 eve volt szivmutetje.Akkor azt mondtak neki hogy a cukor nem lehet neki magasabb mint 10.Sajnos par napja 19 es 23 kozott i gadozik neki.Doktorno inzulinra allitotta .Nagyon ellene van mert nem inkabb venne be a tablettait mint szurni magat.Kerdesem az lenne hogy vissza lehet allitani gyogyszerre ha dieta mellett a cukorszintje normalizalodik?Mennyi ido utan kezdi az inzulin a hatasat?Koszonom a valaszat.

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Katalin !

Nagyon fontos hogy a szénhidrát anyagcsere egyensúlyban legyen, különösen a bátyja esetében mivel szívműtéte volt. Végig kell azt gondolni hogy ha eddig rendben volt a vércukra, most mi okozhatta a hirtelen emelkedést. Ilyen magas értékek esetében csak inzulin kezelés kerülhet szóba. Néhány nap alatt kell rendeződni a vércukor értékeknek. Ezt heteken keresztül kell folytatni és az eredmények tükrében lehet tanácsot adni a további kezelésre. Gyógyszerre akkor lehet majd visszaállítani esetleg, ha tartósan jók a vércukor értékei és kiderült az oka az emelkedésnek. Fontos a diéta pontos betartása, a rendszeres önkontroll.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Miben különböznek egymástól a fogyasztó injekciók?

Miben különböznek egymástól a fogyasztó injekciók?

Bár egy bizonyos fogyasztó injekció számít kasszasikernek, és ezt ismerik a legtöbben, a hatóanyag – a szemaglutid – egy hasonló módon ható gyógyszercsoport része. Ez a gyógyszercsalád GLP-1 agonistákként ismert, és több injekciótípus is tartozik a kategóriájába. Az elhízásban szenvedőknek úgy segíthetnek a GLP-1 agonisták, hogy helyreállítják az étvágy feletti erősebb kontrollt, előbb érzik jóllakottnak magukat a páciensek. De hogyan viszonyulnak ezek a gyógyszerek egymáshoz, és kinek melyik a legmegfelelőbb? Erre a kérdésre adott választ dr. Para Györgyi, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, diabetológus.

További részletek
Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Nyári hízás? Egyáltalán nem biztos, hogy csak a gyakori fagyizás vagy a lángos okozza. Különösen nem indokolja a nyári súlygyarapodást a megengedőbb étrend, ha kifejezetten figyelünk a kalóriavitelre. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arról beszélt, hogy sokszor van hormonális magyarázata a hízásnak.

További részletek
Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Amikor valaki képet szeretne kapni pajzsmirigye működéséről, az első körben a TSH szintjét ellenőrizteti egy egyszerű laborvizsgálattal. De mi is pontosan a TSH, mennyi a normál értéke, mi befolyásolja azt és milyen további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnosztizáláshoz? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, egyetemi docens adta meg a legfontosabb válaszokat.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK