Strúma – szükséges-e műtét a leggyakoribb pajzsmirigy betegségnél?

Strúma – szükséges-e műtét a leggyakoribb pajzsmirigy betegségnél?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2024.01.18

A pajzsmirigy betegségek több, mint 90%-át teszik ki a strúmás esetek. A strúma vagy golyva eleinte teljesen tünetmentes lehet, de ahogy növekszik, többek közt nyelési nehézség, gombóc érzés, rekedtség hívhatja fel rá a figyelmet. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, egyetemi docens arra a kérdésre adott választ, hogy mikor van szükség műtéti eljárásra a strúma kezelésében. 

Normális működésű strúmától a tapintható mirigyig

A strúma kezelésében csak daganat esetén jön szóba a műtét.A pajzsmirigy nem gyulladásos, nem rosszindulatú megnagyobbodása normális hormontermelés mellett az úgynevezett strúma, vagy ahogyan sokan ismerik, a golyva. A strúmás esetek a pajzsmirigy betegségek több mint 90%-át teszik ki, a leggyakoribb endokrin megbetegedésről van szó.
Jódhiányos területeken, mint például az Alpok vidéke, Németország, kisebb mértékben Magyarország nyugati része, az előfordulás elérte a 30%-ot. Amióta a széleskörű jódpótlást bevezették (elsősorban a jódozott konyhasó által), az előfordulás jóval ritkább. A diffúz strúma az esetek jelentős részében göbös, általában többgöbű strúmává alakul.
A strúmának több fokozatát különítik el a szakorvosok:

  • A 0. fokozatban a pajzsmirigy nagyobbodás nem tapintható, nem látható. A diagnózis ezért ultrahang vizsgálattal állítható fel akkor, ha a pajzsmirigy nagyobb, mint 18 ml (nőknél), illetve nagyobb, mint 25 ml (férfiaknál).
  • Az 1. fokozatnál a megnagyobbodott pajzsmirigy a nyakon nem tűnik ki, de már tapintható.
  • 2. fokozatról akkor lehet beszélni, ha a megnagyobbodott mirigy látható és tapintható.

A strúma szövődményei miatt jelenhetnek meg a tünetek

A strúma vagy golyva jelenléte sokáig teljesen észrevétlen maradhat, ám a folyamat előrehaladása bizonyos szövődményeket hozhat létre, amelyek már tünetekkel járnak. A szövődmények az alábbiak lehetnek:

  • Légcső szövődmények, amelynek két fokozata van

Az első fokozatban a strúma a légcsövet eltolja, de nem szűkíti, a második fokozatban viszont már összenyomja, ami következményes nehézlégzéssel jár - ez természetesen súlyosabb probléma.

  • Pajzsmirigy túlműködés

További szövődmény lehet az ún. pajzsmirigy autonómia kifejlődése. Ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigy egyes részei az élettani szabályozó mechanizmusokból kiszabadulva túl sok pajzsmirigy hormont termelnek, előidézve a pajzsmirigy túlműködését.

  • „Hideg” csomók kifejlődése

A strúma vagy golyva rendszeres ellenőrzése szükséges.A strúmából úgy alakulhatnak ki „hideg” csomók, hogy a képlet bizonyos területei nem vesznek fel technécium vagy jód izotópot. Elsősorban ezeknél a csomóknál vetődhet fel a rosszindulatú elfajulás kockázata.
- A szövődmények megléte befolyásolja a tünetek jelentkezését, hiszen míg egészen enyhe esetben semmilyen tünet nem merül fel, addig a strúma növekedésével egyre jellegzetesebb panaszok jelentkezhetnek – ismerteti dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, egyetemi docens. – A páciensek jellemzően nyaki szorító érzésről, gombóc-érzésről, rekedtségről, nyelési nehézségről, köhögésről szoktak beszámolni.

A strúma kezelése a stádiumától függ

A strúma vizsgálata több összetevős, hiszen a tapintástól a fonendoszkóppal való ráhallgatásig történik fizikális vizsgálat, de szükség van ultrahangos vizsgálatra, laborvizsgálatra, és sokszor aspirációs citológiára is.
- Ha pontosan látjuk, milyen stádiumú a betegség, dönthetünk a kezelésről. Normális laborparaméterekkel járó – jódhiányos – strúma esetén a kezelés első lépcsője a jód pótlása – foglalja össze a tudnivalókat Békési professzor. - Ha a strúma kialakulásának oka pajzsmirigy alulműködés, akkor hormonpótlással szükséges kezelni, a növekedés bizonyos mértékig ezzel a módszerrel akár vissza is fordítható. Ha pajzsmirigy túlműködés diagnosztizálható, gyógyszeres, izotópos vagy műtéti kezelésre is lehetőség van – utóbbi jellemzően csak akkor, ha a golyva nyelési vagy légzési nehézséget okoz. Az esetek kis százalékában, amikor pajzsmirigydaganatra derül fény, azt az onkológiai protokoll szerint kell kezelni, gyógyszeresen, besugárzással vagy műtéttel.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Nehéz teherbeesés miatt voltam hormonális vérvételen, amelynél a TSH-t is vizsgálták.
Az értékem:5,799.
Ez mennyire rossz? Panaszom nincs.
Közben a terhességi tesztem pozitív lett, így a vérvételkor már valószínűleg várandós voltam.
Kezelésre van szükségem ezen értékkel? Amennyiben várandós vagyok is lehetséges kezelés?

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Kedves Bernadett!

A TSH értéke a graviditás mellett is lehet emelkedett. További immuno-endokrin vizsgálatot javaslok és oki kezelést.

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok