Inzulinrezisztenciával is lehet nassolni, csak nem mindegy, hogy mit!

Inzulinrezisztenciával is lehet nassolni, csak nem mindegy, hogy mit!

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.04.29

Nassolni mindenki szeret, ezt nem is nagyon kell firtatnunk. Ám az már nagyon nem mindegy, hogy milyen nyalánkságokkal kényeztetjük magunkat, különösen abban az esetben nem, ha az inzulinrezisztenciával is meg kell küzdenünk. Dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpon PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától megtudhatjuk, hogy milyen nassokat érdemes magunk elé készíteni egy jó filmhez anélkül, hogy veszélybe sodornánk magunkat.

Óvatosan a csokival

Mindenhol olvashatjuk, hogy bizony a csoki és a cukor nem a legjobb döntés, ha nassolni szeretnénk valamit. Ez pedig különösen igaz abban az esetben, ha inzulinrezisztenciával is küzdünk.

„A nassolás természetesen nem tesz jót senkinek, mármint ha a finomság, amit ilyenkor magunkhoz veszünk, az cukor, csoki, vagy hasonló édesség, ropogtatnivaló. Ha valaki tartja azt a diétát, amit az inzulinrezisztenciára előírnak, az a napi 5 étkezés mellett nem nagyon lehet éhes. A nassolással nem csak az a baj, hogy elhízáshoz vezet, hanem a fent említett nyalánkságok komoly befolyással vannak a vércukorszintre is, ami egy ilyen betegség esetében nem figyelmen kívül hagyható tény.”

Nincs semmi lehetőség?

Azoknak sem kell lemondaniuk a nassról, akik a cukortól tartózkodni kénytelenek, hiszen nem csak a csoki lehet finom csemege a kanapén ülve.

„Természetesen mindenki szeret egy kicsit rágcsálni, amikor tévét néz, vagy éppen a munka közben. Ezzel nincs is baj, csak azt nézzük meg, mit választunk. Lassan felszívódó szénhidrátokból egy keveset megengedhetünk magunknak, ezek pedig például a répa, az alma, a paradicsom, paprika, retek uborka, vagy éppen a gomba. Akkor sem nyúlhatunk nagyon mellé, ha olyan rostokat nassolunk, melyek nem szívódnak fel, vagyis például búza vagy zabkorpát. Persze ezeket magukban enni nem éppen kellemes, de nincs bennük kalória, és remekül csökkentik az étvágyat.” – mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Különlegességek is beleférnek

Igaz, az alább felsorolt lehetőségek nem szokványos nassolnivalók, de akinek a búzakorpa nem fogja meg a fantáziáját, legalább válogathat egy kicsit.

„Bár nem éppen szokványos nassolnivalók a húsok és a tojás, de nincs bennük szénhidrát, így ebben az esetben akár jók is lehetnek. Arra azonban figyelni kell, hogy a kalóriatartalmuk magas, így csak ritkán, és akkor se sokat nassoljunk belőlük.”

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Jónapot kívánok érdeklődni szeretnék hogy mikortól mondható ki az inzulinrezisztencia?
Nekem a 120 perces inzulinom :38,0
A 60perces inzulinom 55, 5
Ez mit jelent?

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Barbara!
Kérdésében szakorvos tud segíteni, akihez időpontot a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon, vagy a +36 70 409 3141-as számon tud. Leletértékelésben sajnos ezen a felületen segíteni nem tudunk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és felkészült

Igazából nem ragadnék ki egyetlen dolgot sem. Nagyon elégedett vagyok magával a "páciens követéssel", hogy rugalmasan próbáltak igazodni az igen gyorsan változó elfoglaltsághoz, hogy készséggel segítettek először megtalálni pontosan a rendelőt, hogy kedvesen és udvariasan fogadtak, hogy Doktornő hatékonysága mellett igen kedves és felkészült, sok-sok mindent mondhatnék. Szolgáltatásuk messzemenően pozitív irányban túlmutat még a magán egészségügyi rendszeren is. Őszinte tisztelettel gratulálok hozzá!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK