A karácsonyi ünnepek forgatagában könnyen elcsábulnak az emberek, hiszen mindenhol ízletes fogásokkal találkozni. Hogy mire kell inzulinrezisztencia során figyelni és hogyan lehet egy ízletes, de megfelelő ünnepi menüsort összeállítani, arról Drégely Anikó, az Endokrinközpont dietetikusa elmondja.
Inzulinrezisztencia során kiemelten fontos, hogy minőségi alapanyagok kerüljenek az asztalra, ezért nem könnyű feladat a diéta betartása az ünnepek alatt. Drégely Anikó, dietetikus összeállított egy igazán egészséges, de élvezhető és az inzulinrezisztencia étrendjébe is beilleszthető menüsort!
Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus vagy vegán étkezésre, azonban sokan különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű élelmiszereket, arról Vajdovich Dorottya, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.
Először az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a margarinon. A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Ezt követően kevés vizet öntünk rá, ízesítjük és puhára pároljuk. Amikor elkészült botmixer segítségével a pekándióval és a tejszínnel együtt alaposan összeturmixoljuk a sütőtököt, majd adunk még hozzá vizet és még egyszer felforraljuk, szükség esetén után ízesítjük. A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és 8 nagyon vékony szeletet vágunk belőle, amelyet forró repceolajban kisütünk és tálalás előtt a levesek tetejét díszítjük vele.
Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 104 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 13 g
Hal:
Saláta
A céklát megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén ízesítve kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.
Közben a quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg készülnek a saláta alapanyagai, addig bepácoljuk a halat. A tejszínt összekeverjük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, apróra vágott póréhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval. A halszeletek mindkét oldalát bekenjük kenőtoll segítségével, egymásra halmozzuk őket és hűtőbe téve kicsit állni hagyjuk, hogy ízletesebb legyen.
Amíg a hal a hűtőben áll és a saláta alapanyagai is még készülnek, elkészítjük a saláta dresszingjét. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel. Érdemes egy kisebb méretű befőttes üvegbe helyezni, hogy tálalás előtt könnyen össze lehessen rázni és a salátára önteni.
Amikor elkészült a cékla és a quinoa összekeverjük őket. A hal mindkét oldalát felmelegített serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a salátára ráöntjük az öntetet, alaposan összekeverjük, szűkség szerint utóízesítjük.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 443 kcal
Fehérje: 30 g
Zsír: 28 g
Szénhidrát: 35 g
A hozzávalókat egy nagy tálba összekeverjük és kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt kisütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e. A csokoládét a laktózmentes vajjal felolvasztjuk és a kész tészta tetejére csurgatjuk.
Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 159 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 11 g
Téma szakértői
Pajzsmirigy alulműködésről akkor lehet beszélni, amikor a szerv nem termel vagy juttat elég hormont a vérkeringésbe. Emiatt alapvetően lelassul a vérkeringés, többek közt fáradtságot és hízást okozva. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológus, belgyógyász, diabetológus nem csak azt foglalta össze, mi vezethet az alulműködés kialakulásához, de a kezelés alapjairól is beszélt.
Manapság könnyű úgy tekinteni az Ozempicre és más szemaglutid hatóanyagú fogyókúrás gyógyszerre, mint valamiféle csodaszerre, amely szinte pillanatok alatt megoldja a túlsúly, az elhízás problémáját. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a gyógyszerek valóban nagy segítséget jelenthetnek bizonyos pácienseknek, azonban vannak esetek, amikor nem ajánlatos szedni őket.
A túlsúly és különösen az elhízás egy összetett állapot, aminek korántsem csak az lehet az oka, hogy valaki túl sok édességet eszik. Szinte minden esetben érdemes a hormonális háztartás egyensúlyát vizsgálni az obezitás hátterében. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokra a gyanús jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek miatt érdemes endokrinológus bevonásával vizsgálni az elhízás hátterét.