Ünnepi menüsor inzulinrezisztenseknek

Ünnepi menüsor inzulinrezisztenseknek

Módosítva: 2022.12.24 08:06

A karácsonyi ünnepek forgatagában könnyen elcsábulnak az emberek, hiszen mindenhol ízletes fogásokkal találkozni. Hogy mire kell inzulinrezisztencia során figyelni és hogyan lehet egy ízletes, de megfelelő ünnepi menüsort összeállítani, arról Drégely Anikó, az Endokrinközpont dietetikusa elmondja.

Inzulinrezisztencia során kiemelten fontos, hogy minőségi alapanyagok kerüljenek az asztalra, ezért nem könnyű feladat a diéta betartása az ünnepek alatt. Drégely Anikó, dietetikus összeállított egy igazán egészséges, de élvezhető és az inzulinrezisztencia étrendjébe is beilleszthető menüsort!

Kapcsolódó cikkünk

A leggyakoribb kérdések az IR diétával kapcsolatban

Az inzulinrezisztencia társadalmunk egyik leggyakoribb problémája, mely kezeletlen esetben akár 2-es típusú cukorbetegéghez is vezethet. A terápia lényeges részét képezi a speciális diéta, mely elsőre nehezen betarthatónak tűnik, ám egy idő után bárki belejöhet. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa a leggyakoribb kérdéseket szedte össze a diétával kapcsolatban.


Karácsonyi fűszeres pekándiós sütőtökkrémleves | Előétel


Hozzávalók (4 személyre):

  • 330 g sütőtök
  • 6 db pekándió
  • 1 evőkanál light margarin
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 80 ml főzőtejszín
  • gyömbér, só, bors
  • 8 vékony karika cékla

 

Elkészítés

Először az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a margarinon. A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Ezt követően kevés vizet öntünk rá, ízesítjük és puhára pároljuk. Amikor elkészült botmixer segítségével a pekándióval és a tejszínnel együtt alaposan összeturmixoljuk a sütőtököt, majd adunk még hozzá vizet és még egyszer felforraljuk, szükség esetén után ízesítjük. A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és 8 nagyon vékony szeletet vágunk belőle, amelyet forró repceolajban kisütünk és tálalás előtt a levesek tetejét díszítjük vele.

 

Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:

Energia: 104 kcal

Fehérje: 2 g

Zsír: 4 g

Szénhidrát: 13 g


inzulinrezisztencia menüsorFokhagymás harcsaszelet céklás quinoa salátával | Főétel

Hozzávalók (4 személyre):

Hal:

  • 500 g harcsafilé
  • 200 ml tejszín
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 20 g póréhagyma
  • Só, bors, szerecsendió
     

Saláta

  • 150 g quinoa (szárazon mérve)
  • 300 g cékla
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • citromlé
  • só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
     

Elkészítés

A céklát megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén ízesítve kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.

Közben a quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg készülnek a saláta alapanyagai, addig bepácoljuk a halat. A tejszínt összekeverjük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, apróra vágott póréhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval. A halszeletek mindkét oldalát bekenjük kenőtoll segítségével, egymásra halmozzuk őket és hűtőbe téve kicsit állni hagyjuk, hogy ízletesebb legyen.

Amíg a hal a hűtőben áll és a saláta alapanyagai is még készülnek, elkészítjük a saláta dresszingjét. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel. Érdemes egy kisebb méretű befőttes üvegbe helyezni, hogy tálalás előtt könnyen össze lehessen rázni és a salátára önteni.

Amikor elkészült a cékla és a quinoa összekeverjük őket. A hal mindkét oldalát felmelegített serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a salátára ráöntjük az öntetet, alaposan összekeverjük, szűkség szerint utóízesítjük.

 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:

Energia: 443 kcal

Fehérje: 30 g

Zsír: 28 g

Szénhidrát: 35 g
 


inzulinrezisztens desszertÉtcsokoládés őzgerinc | Desszert
 

Hozzávalók

  • 200 ml 12%-os tejföl
  • 200 ml natúr  görögjoghurt
  • 150 g eritrit
  • 80 g étolaj
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g rétesliszt
  • 200 g darált dió
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 50 gramm cukormentes étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj

 

Elkészítés

A hozzávalókat egy nagy tálba összekeverjük és kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt kisütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e.  A csokoládét a laktózmentes vajjal felolvasztjuk és a kész tészta tetejére csurgatjuk.

 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben:

Energia: 159 kcal

Fehérje: 3 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 11 g

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Hírek

Izomgyengeség, gyomorproblémák: milyen tünetei vannak a mellékpajzsmirigy zavarnak?

Izomgyengeség, gyomorproblémák: milyen tünetei vannak a mellékpajzsmirigy zavarnak?

A pajzsmirigy alulműködésről és túlműködésről bizonyára sokan hallottak már, az azonban kevésbé közismert, hogy a négy mellékpajzsmirigy működésében is előfordulhatnak zavarok. A mellékpajzsmirigy túlműködés jóval gyakoribb, mint az alulműködés, és olyan szerteágazó panaszokat okozhat – az ízületi fájdalomtól a veseköveken át a gyomorfekélyig -, hogy nem mindig könnyű felismerni. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa a lehetséges tünetekre és a szükséges vizsgálatokra hívta fel a figyelmet.

További részletek
Fáradtság, hízás, erős vérzés? Mellékvese kimerülés tünetei is lehetnek

Fáradtság, hízás, erős vérzés? Mellékvese kimerülés tünetei is lehetnek

A mellékvese az „üss vagy fuss” reakciók fő irányítója, és olyan folyamatok ellenőrzésében vesz részt, mint a testsúly, a vércukorszint, a vérnyomás, valamint az immunrendszer egyensúlyának biztosítása. Mivel tehát a stresszre adott válaszért is ez a szerv felelős, a rendszeres, nem kezelt, mindenkit érő stressz egy idő után kimerítheti, túlterhelheti. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus magyarázta el, hogyan lehet ennek következménye többek közt a hasi hízás, a kimerültség, a cukor-, só-, szénhidrát iránti sóvárgás és milyen lehetőségei vannak a kezelésnek.

További részletek
Miben különböznek egymástól a fogyasztó injekciók?

Miben különböznek egymástól a fogyasztó injekciók?

Bár egy bizonyos fogyasztó injekció számít kasszasikernek, és ezt ismerik a legtöbben, a hatóanyag – a szemaglutid – egy hasonló módon ható gyógyszercsoport része. Ez a gyógyszercsalád GLP-1 agonistákként ismert, és több injekciótípus is tartozik a kategóriájába. Az elhízásban szenvedőknek úgy segíthetnek a GLP-1 agonisták, hogy helyreállítják az étvágy feletti erősebb kontrollt, előbb érzik jóllakottnak magukat a páciensek. De hogyan viszonyulnak ezek a gyógyszerek egymáshoz, és kinek melyik a legmegfelelőbb? Erre a kérdésre adott választ dr. Para Györgyi, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, diabetológus.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK