A karácsonyi ünnepek forgatagában könnyen elcsábulnak az emberek, hiszen mindenhol ízletes fogásokkal találkozni. Hogy mire kell inzulinrezisztencia során figyelni és hogyan lehet egy ízletes, de megfelelő ünnepi menüsort összeállítani, arról Drégely Anikó, az Endokrinközpont dietetikusa elmondja.
Inzulinrezisztencia során kiemelten fontos, hogy minőségi alapanyagok kerüljenek az asztalra, ezért nem könnyű feladat a diéta betartása az ünnepek alatt. Drégely Anikó, dietetikus összeállított egy igazán egészséges, de élvezhető és az inzulinrezisztencia étrendjébe is beilleszthető menüsort!
A PCOS kezelés 3 pillére közül a speciális diéta az egyik, amelyet ha betart az illető, nagyban hozzásegíti magát az állapota gyors javulásához. Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont és az Egészségáruda dietetikusa a PCOS étrendről adott tanácsokat.
Először az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a margarinon. A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Ezt követően kevés vizet öntünk rá, ízesítjük és puhára pároljuk. Amikor elkészült botmixer segítségével a pekándióval és a tejszínnel együtt alaposan összeturmixoljuk a sütőtököt, majd adunk még hozzá vizet és még egyszer felforraljuk, szükség esetén után ízesítjük. A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és 8 nagyon vékony szeletet vágunk belőle, amelyet forró repceolajban kisütünk és tálalás előtt a levesek tetejét díszítjük vele.
Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 104 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 13 g
Hal:
Saláta
A céklát megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén ízesítve kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.
Közben a quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg készülnek a saláta alapanyagai, addig bepácoljuk a halat. A tejszínt összekeverjük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, apróra vágott póréhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval. A halszeletek mindkét oldalát bekenjük kenőtoll segítségével, egymásra halmozzuk őket és hűtőbe téve kicsit állni hagyjuk, hogy ízletesebb legyen.
Amíg a hal a hűtőben áll és a saláta alapanyagai is még készülnek, elkészítjük a saláta dresszingjét. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel. Érdemes egy kisebb méretű befőttes üvegbe helyezni, hogy tálalás előtt könnyen össze lehessen rázni és a salátára önteni.
Amikor elkészült a cékla és a quinoa összekeverjük őket. A hal mindkét oldalát felmelegített serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a salátára ráöntjük az öntetet, alaposan összekeverjük, szűkség szerint utóízesítjük.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 443 kcal
Fehérje: 30 g
Zsír: 28 g
Szénhidrát: 35 g
A hozzávalókat egy nagy tálba összekeverjük és kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt kisütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e. A csokoládét a laktózmentes vajjal felolvasztjuk és a kész tészta tetejére csurgatjuk.
Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 159 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 11 g
Téma szakértői
Amikor egy nő azt veszi észre, hogy sötét szőrszálak nőttek a mellbimbója körül, az állán, a bajusz területén, meglehetősen kellemetlennek találhatja azt, hiszen ezek klasszikusan férfias megjelenésre utalnak. Azonban mielőtt bárki úgy gondolná, elég csak kitépkedni a zavaró szőrszálakat, érdemes utánajárni, mi okozhatja ezt a jelenséget. Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus beszélt a lehetséges okokról.
A vércukorszint jelentős ingadozásainak kivédése rendkívül fontos a cukorbetegek számára, akik szélsőséges esetben a ketoacidózis és/vagy a súlyos hipoglikémia felé is sodródhatnak. De vajon mi lehet az oka annak, ha nehéz beállítani a vércukorszintet, mi minden befolyásolja a hatékony kontrollt és miért fontos annyira az egyensúly beállítása? Dr. Para Györgyi, az Endokrinközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista adta meg a válaszokat.
Amikor izomgyengeséget, fokozott szomjúságot, magas vérnyomást, erős szívdobogást tapasztal valaki magán, szinte biztosan nem gondol először a mellékvesére, mint a tünetek forrására. Először nem is kell erre gondolni, de előfordul, hogy a mellékvesét érintő kórkép - régi nevén Conn-szindróma, manapság inkább primer aldosteronismusnak nevezik - okozza a panaszokat. A diagnózis felállításának lépéseiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Molnár Jeannette, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus.