Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2023.09.26

Bizonyos gyógyszereket reggel, másokat este, étkezés előtt, vagy étkezés után szedünk be. A gyógyszerszedés napirendje mellett az sem mindegy, milyen típusú készítményt, milyen folyadékkal, vagy egyéb készítményekkel társításunk, ez ugyanis akár az egész kezelés sikertelenségét okozhatja.

Online Bejelentkezés

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Pajzsmirigy-kölcsönhatások

A pajzsmirigy betegségei kapcsán a két leggyakoribb probléma a túl-, vagy alulműködés – mondja Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa. A gyógyszeres kezeléssel a célunk a csökkent, ill. fokozott  túlműködést befolyásolni, gyógyítani. Ehhez a beteg panaszain, tapintási leleten túlmenően segítségünkre vannak az eszközös vizsgálatok (Ultrahang, esetleg izotóp), ill. laboratóriumi tesztek közül a hormonok TSH, FT3, FT4  és az immunológiai vizsgálatok: TPO-,  tireoglobulin és a TSH receptor elleni antitestek.

A pajzsmirigy betegségei azonban igen szerteágazó tüneteket produkálhatnak, így a krónikus fáradtságtól kezdve a refluxon át vashiány, hízás, idegesség is jelentkezhet, hogy csak a leggyakoribb panaszokat említsük. Ezért aztán a betegek gyakran több gyógyszert is szednek egy időben; az alapbetegség, a pajzsmirigy probléma, illetve az általa okozott egyéb tünetek kezelésére is. Ilyen esetekben azonban fokozottan kell ügyelni a készítmények bevételének módjára.

Mire ügyeljünk a kezelés során?

A terápia hatékonyságát nemcsak egyidejűleg fogyasztott gyógyszerek, de bizonyos élelmiszerek is ronthatják. A következőkben részletesen is felsoroljuk azokat az ételeket, összetevőket és készítményeket, amelyek negatívan befolyásolják a pajzsmirigyhormon működését, vagy csökkentik hasznosulását a szervezetben.

Csökkentik a pajzsmirigyhormon felszívódását:

  • Vaskészítmények

  • Tejtermékek

  • Kálcium karbonátot  tartalmazó tabletták

  • Alumínium sók

  • Szóját tartalmazó ételek

  • Protonpumpa gátló gyógyszerek, amelyeket a fokozott savtermelés gátlására szednek

pajzsmirigyzavar esetén gyógyszerek szedéseGátolják a pajzsmirigy biológiai hasznosulását:

  • Szteroidok

  • Gyulladáscsökkentő, a reumatológiai betegségek kezelésére használt szalicilszármazékok

  • Vízhajtók (pl. a Furosemid)

  • Főleg a pszichiátriai gyakorlatban használt gyógyszerek (lítium, depresszió ellenes készítmények)

Befolyásolják az agyalapi mirigy működését és a pajzsmirigy hormonjainak képződését:

  • Fogamzásgátlók

  • A szívbetegek gyógyításában gyakran használt Cordarone, ill. Amiodaron,  Huma-Pronol, Concor stb.

  • A röntgen vizsgálatokban használt kontrasztanyagok

  • Az emlő daganatban szenvedők által szedett  tamoxifen

  • A nyugtatók és altatók egy része (barbiturátszármazékok)

  • Az antibiotikumok egy része, a gyakran hosszabb ideig szedett rifampicin

Mindezek az adatok - a teljesség igénye nélkül - arra utalnak, hogy a pajzsmirigybetegek kezelése valóban összetett feladat, holisztikus szemléletet követel a kezelő orvostól és körültekintést, odafigyelést a betegtől egyaránt.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Hol tudom beszerezni a dostinexet??

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Katalin!

A dostinex vényköteles gyógyszer, amely gyógyszertárban megvásárolható, miután szükség esetén felírta Önnek a szakorvosa.

Üdvözlettel:
McCree Gabriella, asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK