Fogamzásgátlóval a PCOS ellen

Fogamzásgátlóval a PCOS ellen

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.04.29

A PCOS a belszervi gondok mellett nagyon kellemetlen külső tüneteket eredményez. Ezek között a szőrösödés és a pattanások keserítik meg leginkább a hölgyek életét, a hízásról nem is beszélve. Bár a problémát nem szünteti meg, de sok helyen olvashatjuk, hogy a fogamzásgátlók a kísérő jelenségeket enyhíthetik, vagy meg is szüntethetik. Erről kérdezzük dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját.

Valóban eltűnteti a tüneteket

A kellemetlen tüneteket egy jól megválasztott gyógyszerrel el lehet tűntetni.

„Egy jól megválasztott fogamzásgátló nem csak a gyermekvállalást segít időzíteni. Bár viszonylag kevés, de van hormontartalma a készítményeknek, legalábbis a többségnek, amivel hatással vannak a PCOS-re is. Nem véletlen, hogy rendszeressé teszik a menzeszt, valamint csökkentik a vele járó fájdalmat. Ezenkívül a pattanások eltűnnek, a bőr szép lesz, bár tény, hogy fogyni egyáltalán nem könnyű mellettük.”

Kezelhető vele?

Ha a fogamzásgátló eltűnteti a PCOS-el járó külső gondokat, akkor tulajdonképpen kezelhető vele a gond?

„A fogamzásgátló hatásai egyénileg változhatnak, hiszen minden ember más, de azt elmondhatjuk, hogy a PCOS kezelésére a jól megválasztott gyógyszer alkalmas. A kellemetlen tüneteket megszűnteti, a szőrösödés, és a pattanások eltűnnek, és ha megfelelően szedjük a készítményt, akkor a menstruáció is rendszeres lesz.” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Nem „látszik” a PCOS

Ha a fogamzásgátló eltűnteti a betegség nyomait, akkor meg is akadályozhatja, hogy észrevegyük azt, hogy PCOS-ben szenvedünk.

„Tulajdonképpen a jó tulajdonsága egyben a rossz is. Az, hogy a fogamzásgátló szépen kezeli a PCOS-t azt is jelenti, hogy aki hamar elkezdi használni, annál nem jelentkeznek a tünetek, vagyis a betegségre csak később derül fény, hiszen a beteg tünetmentes. Hogy ez a gond ne merülhessen fel, érdemes orvossal konzultálni, és elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat.”

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Lőrincz Ildikó

Dr. Lőrincz Ildikó

endokrinológus, szülész-nőgyógyász
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyám barátnőjének, kivették a pajzsmirígyét (62 éves). Két hónapja volt a műtéte. Igaz, hogy sok stressz érte egy éven belül, de az elmúlt időszakban, olyan mint aki (elnézést a kifejezésért) megbolondult. Magának gerjeszti a problémát, gyártja őket és olyan dolgokon aggódik és stresszel, ami nincs is. Lehet ez esetleg hormon változás miatt? Előfordulhat ilyen, műtét után? Vagy csak a sok probléma ezt okozta neki, ezt hozta ki belőle. Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel, Tóth Edit

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Tóth Edit!

Valószínű inkább a stressz hozza ezeket a tüneteket a barátnője édesanyjának, pajzsmirigy eltávolítása nem szokott ilyen tüneteket okozni.

Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A doktornő nagyon kedves, türelmes, segítőkész

Mindennel maximálisan megvoltam elégedve. A recepciós hölgyek akikkel kapcsolatba léptem, mind nagyon kedvesek és segítőkészek voltak illetve kiemelném, hogy mosolyogtak - nekem ez különösen tetszett! A doktornő pedig nagyon kedves, türelmes, segítőkész, mint mindig, mindent amit kérdeztem érthetően megválaszolt, összességében az én benyomásom nagyon pozitív! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok