4 mód, ahogy a PCOS befolyásolja a testsúlyt

4 mód, ahogy a PCOS befolyásolja a testsúlyt

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.07.18 16:22

A PCOS-ben szenvedők többségé túlsúllyal küzd, melytől igen nehéz megszabadulni. Hogy az állapot miképp is hat a kilókra, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

Magas inzulinszint

A PCOS gyakran magas inzulinszinttel jár együtt, ami magasabb tesztoszteronszintet eredményezhet. Ez pedig sajnos igencsak kedvez a zsírpárnák kialakulásának, főleg a has körül, ráadásul a zsigeri zsírok megjelenésében is nagy szerepe van. Mindez megnöveli a 2-es típusú diabetes fellépésének kockázatát, ráadásul a szervek körüli zsírok a szív-és érrendszeri betegségek esélyét is jelentősen fokozza. Hogy bebizonyosodjon az inzulinrezisztencia (IR), terheléses vércukor és inzulinszint mérésre van szükség. Az állapot fennállása speciális, személyre szabott diétával, mozgással és gyógyszeres terápiával orvosolható.

Depresszióhoz vezethet

A PCOS-ben szenvedők körében gyakoribb a depresszió a hormonális zavarok és az állapot okozta zavaró tünetek (pl. fokozott szőrösödés, túlsúly, aknék, meddőség) miatt. A rossz hangulat miatt pedig sokak többet nyúlnak egészségtelen ételekhez és különböző nassolnivalókhoz. Pedig a diéta a betegség kezelésének egyik fő kulcsa, ezért a PCOS-es beteg egy ördögi körbe kerülhet - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Az anyagcseréje nem működik tökéletesen

A PCOS sajnos komoly hatást gyakorol az anyagcsere folyamatokra, pontosabban lassítja azt, ami pedig a testsúlyon is meglátszik. Egyes szakemberek ezért érdemes lehet kb. 400 kalóriával kevesebbek fogyasztaniuk a betegséggel küzdőknek. Ez természetesen egy átlag érték, ugyanis a megfelelő diéta személyre szabott, így célszerű dietetikussal konzultálni az eredményes táplálkozás érdekében, melynek során elsajátíthatja többek között, hogy mit is jelent a glikémiás index, mikor milyen felszívódású ételt kell fogyasztani, mit mivel lehet helyettesíteni. Fontos továbbá, hogy az anyagcserét nem csupán étkezéssel, hanem rendszeres mozgással is fel lehet turbózni, mely nem csupán a metabolizmusra van pozitív hatással, hanem sok más mellett az inzulinszintre, a hangulatra, valamint a szív-és érrendszer állapotára is.

Folyton éhesnek érzi magát

Az éhség-és telítettség érzést elsősorban két hormon szabályozza: a ghrelin és a leptin. Azonban PCOS esetén egyik sem képes megfelelően ellátni a feladatát. Ezáltal gyakran megesik, hogy akkor is korog a hasa, ha valójában épp nincs szüksége ételre, illetve nincs az a kellemes teltség érzése evés után. Éppen ezért érdemes ellenőrizni, hány gramm szénhidrátot és kalóriát fogyaszt, nehogy túl sokat vigyen be. Emellett segít az éhségérzet leküzdésében az is, ha diétája bővelkedik rostokban és lassan felszívódó szénhidrátokban, valamint ha megfelelő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet) iszik.

További híreink>>>

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
A minap olvasgattam arról mi okozhatja a nyaki szorító érzést és bármelyik oldalra kattintottam a pajzsmirigyproblémát olvastam.
Ezzel kapcsolatban a szeretnék kérdezni mert már volt pajzsmirigy vizsgálatom de ott azt mondták nincs semmi baj.
hogyan tudnám megfelelőbben megnézni a pajzsmirigyemet illetve hogy ez a betegség okozhat e ekcémát illetve annak tüneteit is.
Válaszaikat előre is köszönöm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Réka!
Pajzsmirigy kivizsgálás keretében javasolt: vérvétel során TSH, ATPO mérés és pajzsmirigy ultrahang. Ha ezek rendben vannak, akkor ekcémát nem okoz.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Távkonzultáció

Nagyon értékelem, hogy a Doktornővel tudtam telefonon is konzultálni, és nem kellett terhesen emberek közé mennem ebben a helyzetben.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK