Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.07.07 13:35

A COVID-19 fertőzésről egyre többet tudunk, és már számos lehetséges szövődményre is felhívják a figyelmet a tudósok. Sajnos ez igen sok szervünket érintheti, köztük a pajzsmirigyet is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondta, hogy a vírus akár szubakut pajzsmirigygyulladást is generálhat.

A koronavírus már több mint egy éve köztünk van, így egyre több információval leszünk gazdagabbak róla. A tünetmentes esetektől kezdve, a lázon át, a halállal végződő állapotig bármi előfordulhat, így napjaink egyik fő problémájává vált. A kutatók maximális igyekezettel próbálják megismerni a vírus természetét, szövődményeit, így szinte napról napra új információk látnak róla napvilágot.

Mivel igen sokan szenvednek autoimmun pajzsmirigy betegségben (Hashimoto, Graves-Basedow kór), az első kérdés az volt, hogy a magasabb kockázatú csoportba tartoznak-e COVID szempontjából a betegek. Szerencsére hamar kiderült, hogy nem, ám nem sokkal később több olyan tanulmány is napvilágot látott, hogy bár nem jelent számukra nagyobb veszélyt a vírus, ám a fertőzés következtében már előfordulhatnak pajzsmirigy problémák, olyanoknál is, akik korábban nem szenvedtek semmilyen pajzsmirigy diszfunkciótól.

Kutatások szerint azoknál, akik átestek koronavírus fertőzésen, kialakulhat szubakut pajzsmirigygyulladás (SAT), ami a betegség miatt fellépő gyulladásos reakció eredménye.

covid okozta pajzsmirigygyulladásA Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism magazinban 2020 augusztusában megjelent esetsorozat olyan nők esetét követi nyomon, akiknél 16-36 nappal a koronavírus fertőzés megszűnése után SAT alakult ki. A betegek olyan tüneteket tapasztaltak a szubakut pajzsmirigygyulladással kapcsolatban, mint a nyaki fájdalom (elöl, ahol a pajzsmirigy található), erős szívdobogásérzés, magas pulzus (ez a pajzsmirigy túlműködésének jele). Ezen kívül rekedtség, nyelési nehézség, idegesség, remegés is előfordulhat. Az állapotra jellemző, hogy kezdetben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, így az túlműködik, majd később alulműködésbe csap át, melynek tünetei a súlygyarapodás, aluszékonyság, depresszió, székrekedés- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, ezért érdemes a fertőzés után a hasonló tünetekre felfigyelni és orvoshoz fordulni.

Kezelése

A szubakut pajzsmirigygyulladás diagnózisához laborvizsgálatra (TSH, T3, T4, gyulladásos paraméterek, C-reaktív fehérje) és ultrahangos pajzsmirigy ellenőrzésre van szükség. Az állapot legtöbbször gyógyszeres kezelés igényel, és az utánkövetése igen fontos, mivel tartós pajzsmirigyzavarokat is okozhat.

 

 

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr, Dr. Nő!

Belgyógyász javaslatára ( uh-n 11 mm göb látható) Tc99 izotópos vizsgálat után 11 mm -es hideg göböt állapítottak meg a pajzsmirigyemben, ami után MIBI vizsgálatot javasoltak. Később felkerestem egy endokrinológus szakorvost, aki uh vezérelt biopsziát javasolt. Jelenleg mindkét vizsgálatra van időpontom. Az lenne a kérdésem, hogy feltétlen szükséges e a MIBI elvégzése a biopszia mellett, mert fölösleges sugárterhelésnek nem szívesen teszem ki sem magamat, sem a környezetemet. Egyáltalán a MIBI milyen jellegű szűrés, mit állapít meg. Köszönöm a válaszát, üdvözlettel: Kiss Bianka

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Egyetértek az endokrinológus kollégával. Magam is az UH vezérelt biopsziát tartom szükségesnek. A MIBI csak akkor indokolt, ha felmerül, hogy a göb a mellékpajzsmirigyben van, de az UH vezérelt biopszia ezt is kideríti.

Üdvözlettel: Békési Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minőségi távkonzultáció

Meg vagyok elégedve, mert messze lakom, így távkonzultációban el tudtam intézni a kontrollt, és még szabadságot sem kellett kivennem. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK