Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.07.07

A COVID-19 fertőzésről egyre többet tudunk, és már számos lehetséges szövődményre is felhívják a figyelmet a tudósok. Sajnos ez igen sok szervünket érintheti, köztük a pajzsmirigyet is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondta, hogy a vírus akár szubakut pajzsmirigygyulladást is generálhat.

A koronavírus már több mint egy éve köztünk van, így egyre több információval leszünk gazdagabbak róla. A tünetmentes esetektől kezdve, a lázon át, a halállal végződő állapotig bármi előfordulhat, így napjaink egyik fő problémájává vált. A kutatók maximális igyekezettel próbálják megismerni a vírus természetét, szövődményeit, így szinte napról napra új információk látnak róla napvilágot.

Mivel igen sokan szenvednek autoimmun pajzsmirigy betegségben (Hashimoto, Graves-Basedow kór), az első kérdés az volt, hogy a magasabb kockázatú csoportba tartoznak-e COVID szempontjából a betegek. Szerencsére hamar kiderült, hogy nem, ám nem sokkal később több olyan tanulmány is napvilágot látott, hogy bár nem jelent számukra nagyobb veszélyt a vírus, ám a fertőzés következtében már előfordulhatnak pajzsmirigy problémák, olyanoknál is, akik korábban nem szenvedtek semmilyen pajzsmirigy diszfunkciótól.

Kutatások szerint azoknál, akik átestek koronavírus fertőzésen, kialakulhat szubakut pajzsmirigygyulladás (SAT), ami a betegség miatt fellépő gyulladásos reakció eredménye.

covid okozta pajzsmirigygyulladásA Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism magazinban 2020 augusztusában megjelent esetsorozat olyan nők esetét követi nyomon, akiknél 16-36 nappal a koronavírus fertőzés megszűnése után SAT alakult ki. A betegek olyan tüneteket tapasztaltak a szubakut pajzsmirigygyulladással kapcsolatban, mint a nyaki fájdalom (elöl, ahol a pajzsmirigy található), erős szívdobogásérzés, magas pulzus (ez a pajzsmirigy túlműködésének jele). Ezen kívül rekedtség, nyelési nehézség, idegesség, remegés is előfordulhat. Az állapotra jellemző, hogy kezdetben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, így az túlműködik, majd később alulműködésbe csap át, melynek tünetei a súlygyarapodás, aluszékonyság, depresszió, székrekedés- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, ezért érdemes a fertőzés után a hasonló tünetekre felfigyelni és orvoshoz fordulni.

Kezelése

A szubakut pajzsmirigygyulladás diagnózisához laborvizsgálatra (TSH, T3, T4, gyulladásos paraméterek, C-reaktív fehérje) és ultrahangos pajzsmirigy ellenőrzésre van szükség. Az állapot legtöbbször gyógyszeres kezelés igényel, és az utánkövetése igen fontos, mivel tartós pajzsmirigyzavarokat is okozhat.

 

 

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt dr úr /dr nő!
Pajzsmirigy túlműködésem van én nem vagyok voltam gyogyszer szedő!metothyrin reggel este szedem azt nem értem reggel mért éhgyomorra este meg étkezés után 1 órával kell ennem ! Utánna ehetek !? Esetleg ha elfelejtem bevenni reggel pótolhatm ha égyomorra elfelejtem?! Nem baj ha ettem és utánna eszem meg?!Hány óra kell a kettő között?! Másik kérdésem az lenne hogy ihatom e alkoholt mellette?! (Születésnapom lesz ezért kérdem) választ előre köszönöm!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Leghelyesebb ha a Metothyrint mindig éhgyomorra veszi be. Utána egy óra elteltével étkezhet. Az alkohol nem ellenjavallt, tehát a születésnapján ihat szeszes italt.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, udvarias

"A Tanár úr magas szakmai felkészültsége, tapasztalati tudása azonnal megnyilvánult- nagyon tetszett a kedvessége, udvariassága, s mert nagyon feszült voltam, jólestek megnyugtató szavai. Először jártam nála, szakmai önéletrajza alapján választottam Őt, de nem bántam meg. Szívből ajánlom mindenkinek."  

További vélemények

Hírek

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

További részletek
Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

További részletek
Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok