Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2021.03.19 Módosítva: 2021.03.22

A COVID-19 fertőzésről egyre többet tudunk, és már számos lehetséges szövődményre is felhívják a figyelmet a tudósok. Sajnos ez igen sok szervünket érintheti, köztük a pajzsmirigyet is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondta, hogy a vírus akár szubakut pajzsmirigygyulladást is generálhat.

A koronavírus már több mint egy éve köztünk van, így egyre több információval leszünk gazdagabbak róla. A tünetmentes esetektől kezdve, a lázon át, a halállal végződő állapotig bármi előfordulhat, így napjaink egyik fő problémájává vált. A kutatók maximális igyekezettel próbálják megismerni a vírus természetét, szövődményeit, így szinte napról napra új információk látnak róla napvilágot.

Mivel igen sokan szenvednek autoimmun pajzsmirigy betegségben (Hashimoto, Graves-Basedow kór), az első kérdés az volt, hogy a magasabb kockázatú csoportba tartoznak-e COVID szempontjából a betegek. Szerencsére hamar kiderült, hogy nem, ám nem sokkal később több olyan tanulmány is napvilágot látott, hogy bár nem jelent számukra nagyobb veszélyt a vírus, ám a fertőzés következtében már előfordulhatnak pajzsmirigy problémák, olyanoknál is, akik korábban nem szenvedtek semmilyen pajzsmirigy diszfunkciótól.

Kutatások szerint azoknál, akik átestek koronavírus fertőzésen, kialakulhat szubakut pajzsmirigygyulladás (SAT), ami a betegség miatt fellépő gyulladásos reakció eredménye.

covid okozta pajzsmirigygyulladásA Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism magazinban 2020 augusztusában megjelent esetsorozat olyan nők esetét követi nyomon, akiknél 16-36 nappal a koronavírus fertőzés megszűnése után SAT alakult ki. A betegek olyan tüneteket tapasztaltak a szubakut pajzsmirigygyulladással kapcsolatban, mint a nyaki fájdalom (elöl, ahol a pajzsmirigy található), erős szívdobogásérzés, magas pulzus (ez a pajzsmirigy túlműködésének jele). Ezen kívül rekedtség, nyelési nehézség, idegesség, remegés is előfordulhat. Az állapotra jellemző, hogy kezdetben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, így az túlműködik, majd később alulműködésbe csap át, melynek tünetei a súlygyarapodás, aluszékonyság, depresszió, székrekedés- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, ezért érdemes a fertőzés után a hasonló tünetekre felfigyelni és orvoshoz fordulni.

Kezelése

A szubakut pajzsmirigygyulladás diagnózisához laborvizsgálatra (TSH, T3, T4, gyulladásos paraméterek, C-reaktív fehérje) és ultrahangos pajzsmirigy ellenőrzésre van szükség. Az állapot legtöbbször gyógyszeres kezelés igényel, és az utánkövetése igen fontos, mivel tartós pajzsmirigyzavarokat is okozhat.

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Békési Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy betegségek 
   • pajzsmirigy túlműködés
   • pajzsmirigy alulműködés
  • terhesség előtt és alatt jelentkező pajzsmirigy problémák
  • ritka endokrin kórképek
  • phaeochromocytoma
  • pajzsmirigy göbök
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Békési Gáborról itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 621 2443

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefon)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel (168 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Másfél éve diagnosztizáltak nálam Basedow autoimmun betegséget.Jelenleg jók az értékeim, semmilyen gyógyszert nem kell szednem, most mégis 1 hete ödémásodik a szemem,Szemorvos semmi elváltozást nem látott.Az egyik szemem jobban.Összefügghet -e ez a Basedow-val?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel : Kovács Helga

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Ha jól értem, jelenleg a pajzsmirigye normálisan működik, nem kell gyógyszert szednie, és a szemészeti vizsgálat is negativ. Szemtünete összefügghet a Basedow-kórral. Ezek a tünetek a betegség gyógyulása után még egy ideig fennállhatnak. Lassan majd javulni fognak. Az is lehet, hogy a Basedow kór mégsem szűnt meg, és lehet, hogy újra gyógyszert kell szednie. Csináljanak egy újabb labor vizsgálatot!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, udvarias

"A Tanár úr magas szakmai felkészültsége, tapasztalati tudása azonnal megnyilvánult- nagyon tetszett a kedvessége, udvariassága, s mert nagyon feszült voltam, jólestek megnyugtató szavai. Először jártam nála, szakmai önéletrajza alapján választottam Őt, de nem bántam meg. Szívből ajánlom mindenkinek."  

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat