Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.10.27 12:37

„Nagyobb kockázatom van a koronavírus szempontjából, ha pajzsmirigybeteg vagyok?”Ilyen típusú kérdések számos páciensben megfogalmazódnak a COVID-19 kapcsán. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos az eddigi kutatások eredményeit summázta.

Online Bejelentkezés

Dr. Skurdenka Beatrix

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Érinti-e a pajzsmirigy működését a koronavírus?

2020 szeptemberéig több, mint 56 ezer tudományos cikk jelent meg a COVID-19-cel kapcsolatban, de csak kevés foglalkozott a pajzsmirigy és a vírus kapcsolatával. A bizonyítékok tehát limitáltak, de érdemes áttekinteni az eddigi eredményeket. Az ismert, hogy a SARS-CoV-2 az angiotenzin konvertáló, úgynevezett ACE2 receptor-sejtekhez kötődve jut el a célsejtekhez. Ezek a receptor-sejtek pedig relatívan nagyobb számban találhatók meg a pajzsmirigyben, mint a tüdőben.
A pajzsmirigybetegeknek fokozott óvatossággal kell élniük koronavírus járvány idején.Ugyanakkor a Medscape Medical News tanulmánya szerint a diagnosztizált pajzsmirigy betegeknek nem szabad pánikba esnie.

Ugyanis a pajzsmirigybetegség megléte nem növeli a koronavírus fertőzés rizikóját, ahogyan az már számos találgatásban szerepelt. Ezt az információt nagyon fontos megosztani a „pajzsmirigyesekkel”, akik viszonylag nagy számban vannak jelen a populációban.

Mindazonáltal bár arról nincs bizonyíték, hogy a nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt pajzsmirigybetegség növeli a megfertőződés rizikóját, az bizonyosnak tűnik, hogy a nem kezelt pajzsmirigy diszfunkció, különösen a túlműködés, nagyobb kockázatot jelent a fertőzés esetén komplikációként kialakuló tireotoxikus krízisre és a pajzsmirigybetegség fellángolására. Vagyis a már diagnosztizált betegeknek mindenképpen folytatniuk kell a gyógyszerszedést, hiszen ez is védőfaktornak számít, azoknak pedig, akik csak gyanakodnak a betegség meglétére, érdemes egy endokinológiai kivizsgáláson részt venni.

Jó tanácsok pajzsmirigybetegeknek koronavírus járvány idején

A pajzsmirigy betegeknek tudnia kell arról, hogy megnőhet a komoly neutropénia kockázata is, ami a vérben keringő neutrophilek kórosan alacsony számát jelenti.  A neutropénia igen gyakran baktérium- vagy vírusfertőzés (így a koronavírus) következtében alakul ki, és nincs specifikus tünete. Ráutaló tényezők lehetnek a folyamatos gyulladások a szervezetben, bőrfertőzések, valamint a lázas kísérő tünetek. Ha pedig torokfájás, köhögés, influenzaszerű tünetek mutatkoznak, azok tulajdonképpen megegyeznek a koronavírus tüneteivel.

A „csapda” abban rejlik, hogy a neutropéniának nem csak a kiváltó oka lehet egy fertőzés, de egyben fogékonyabbá is tehet a fertőzésekre.
Pajzsmirigybetegeknek fontos szedni a gyógyszereiket koronavírus járvány idején.Másrészről, ha felmerül a neutropénia gyanúja, leggyakrabban abba kell hagyni a gyógyszerszedést, hogy a teljes vérképet és a neutrophil számot is pontosan meg lehessen ítélni. Ezzel párhuzamosan érdemes a koronavírus tesztet is elvégezni. Ha a tünetek elmúlnak, újra el lehet kezdeni a pajzsmirigy gyógyszereket alacsonyabb dózisban adagolni, illetve, ha a panaszok visszatérnek, meg lehet próbálkozni más gyógyszereléssel, vagy a pajzsmirigy túlműködést alternatív kezelésével.

Mindent összevetve a páciensek számára a legfontosabb tanács, hogy ugyanolyan formában folytassák a terápiát, ahogyan azt az orvos elrendelte. Ezen kívül azt szoktam tanácsolni, hogy azért legyenek óvatosabbak, mert az autoimmun  pajzsmirigy betegségben szenvedőknek eleve jobban igénybe van véve az immunrendszerük, ami miatt jobb a fokozott védekezés. A Hashimoto thyreoiditis (autoimmun pajzsmirigy betegség), a Basedow kór (túlműködés) megterheli az immunrendszert, védtelenebb lehet a fertőzésekkel szemben – ismerteti Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos. - Ha pedig korábban nem jelentkező tüneteket tapasztalnak magukon – legyen az fertőzésre vagy az alapbetegség romlására utaló panasz – mindenképpen értesítsék a háziorvosukat, illetve endokrinológusukat. Adott esetben endokrinológiai vizsgálatokra is szükség lehet a helyzet tisztázására.

Forrás: EndokrinKözpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Törődik az ember lelkével is

Segítőkész, emberséges, barátságos recepciósok. Skurdenka Beatrix Doktornő pedig nem csak az ember testi, de lelki egészségéhez is tanácsokat ad és viccesen oldja az emberben lévő feszültséget a vizsgálatok és az eredmények miatt.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK