Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.10.27

„Nagyobb kockázatom van a koronavírus szempontjából, ha pajzsmirigybeteg vagyok?”Ilyen típusú kérdések számos páciensben megfogalmazódnak a COVID-19 kapcsán. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos az eddigi kutatások eredményeit summázta.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Érinti-e a pajzsmirigy működését a koronavírus?

2020 szeptemberéig több, mint 56 ezer tudományos cikk jelent meg a COVID-19-cel kapcsolatban, de csak kevés foglalkozott a pajzsmirigy és a vírus kapcsolatával. A bizonyítékok tehát limitáltak, de érdemes áttekinteni az eddigi eredményeket. Az ismert, hogy a SARS-CoV-2 az angiotenzin konvertáló, úgynevezett ACE2 receptor-sejtekhez kötődve jut el a célsejtekhez. Ezek a receptor-sejtek pedig relatívan nagyobb számban találhatók meg a pajzsmirigyben, mint a tüdőben.
A pajzsmirigybetegeknek fokozott óvatossággal kell élniük koronavírus járvány idején.Ugyanakkor a Medscape Medical News tanulmánya szerint a diagnosztizált pajzsmirigy betegeknek nem szabad pánikba esnie.

Ugyanis a pajzsmirigybetegség megléte nem növeli a koronavírus fertőzés rizikóját, ahogyan az már számos találgatásban szerepelt. Ezt az információt nagyon fontos megosztani a „pajzsmirigyesekkel”, akik viszonylag nagy számban vannak jelen a populációban.

Mindazonáltal bár arról nincs bizonyíték, hogy a nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt pajzsmirigybetegség növeli a megfertőződés rizikóját, az bizonyosnak tűnik, hogy a nem kezelt pajzsmirigy diszfunkció, különösen a túlműködés, nagyobb kockázatot jelent a fertőzés esetén komplikációként kialakuló tireotoxikus krízisre és a pajzsmirigybetegség fellángolására. Vagyis a már diagnosztizált betegeknek mindenképpen folytatniuk kell a gyógyszerszedést, hiszen ez is védőfaktornak számít, azoknak pedig, akik csak gyanakodnak a betegség meglétére, érdemes egy endokinológiai kivizsgáláson részt venni.

Jó tanácsok pajzsmirigybetegeknek koronavírus járvány idején

A pajzsmirigy betegeknek tudnia kell arról, hogy megnőhet a komoly neutropénia kockázata is, ami a vérben keringő neutrophilek kórosan alacsony számát jelenti.  A neutropénia igen gyakran baktérium- vagy vírusfertőzés (így a koronavírus) következtében alakul ki, és nincs specifikus tünete. Ráutaló tényezők lehetnek a folyamatos gyulladások a szervezetben, bőrfertőzések, valamint a lázas kísérő tünetek. Ha pedig torokfájás, köhögés, influenzaszerű tünetek mutatkoznak, azok tulajdonképpen megegyeznek a koronavírus tüneteivel.

A „csapda” abban rejlik, hogy a neutropéniának nem csak a kiváltó oka lehet egy fertőzés, de egyben fogékonyabbá is tehet a fertőzésekre.
Pajzsmirigybetegeknek fontos szedni a gyógyszereiket koronavírus járvány idején.Másrészről, ha felmerül a neutropénia gyanúja, leggyakrabban abba kell hagyni a gyógyszerszedést, hogy a teljes vérképet és a neutrophil számot is pontosan meg lehessen ítélni. Ezzel párhuzamosan érdemes a koronavírus tesztet is elvégezni. Ha a tünetek elmúlnak, újra el lehet kezdeni a pajzsmirigy gyógyszereket alacsonyabb dózisban adagolni, illetve, ha a panaszok visszatérnek, meg lehet próbálkozni más gyógyszereléssel, vagy a pajzsmirigy túlműködést alternatív kezelésével.

Mindent összevetve a páciensek számára a legfontosabb tanács, hogy ugyanolyan formában folytassák a terápiát, ahogyan azt az orvos elrendelte. Ezen kívül azt szoktam tanácsolni, hogy azért legyenek óvatosabbak, mert az autoimmun  pajzsmirigy betegségben szenvedőknek eleve jobban igénybe van véve az immunrendszerük, ami miatt jobb a fokozott védekezés. A Hashimoto thyreoiditis (autoimmun pajzsmirigy betegség), a Basedow kór (túlműködés) megterheli az immunrendszert, védtelenebb lehet a fertőzésekkel szemben – ismerteti Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos. - Ha pedig korábban nem jelentkező tüneteket tapasztalnak magukon – legyen az fertőzésre vagy az alapbetegség romlására utaló panasz – mindenképpen értesítsék a háziorvosukat, illetve endokrinológusukat. Adott esetben endokrinológiai vizsgálatokra is szükség lehet a helyzet tisztázására.

Forrás: EndokrinKözpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésre körültekintően, érthetően választ kaptam

A szolgáltatással nagyon elégedett vagyok. A szakember kedvessége, hozzáállása kiemelkedő. Minden kérdésre körültekintően, érthetően és türelemmel válaszolt. A továbbiakban is szívesen veszem szolgáltatásait, ajánlom ismerőseimnek, barátaimnak is. 

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok