Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2020.10.29 Módosítva: 2022.02.03

„Nagyobb kockázatom van a koronavírus szempontjából, ha pajzsmirigybeteg vagyok?”Ilyen típusú kérdések számos páciensben megfogalmazódnak a COVID-19 kapcsán. Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos az eddigi kutatások eredményeit summázta.

Érinti-e a pajzsmirigy működését a koronavírus?

2020 szeptemberéig több, mint 56 ezer tudományos cikk jelent meg a COVID-19-cel kapcsolatban, de csak kevés foglalkozott a pajzsmirigy és a vírus kapcsolatával. A bizonyítékok tehát limitáltak, de érdemes áttekinteni az eddigi eredményeket. Az ismert, hogy a SARS-CoV-2 az angiotenzin konvertáló, úgynevezett ACE2 receptor-sejtekhez kötődve jut el a célsejtekhez. Ezek a receptor-sejtek pedig relatívan nagyobb számban találhatók meg a pajzsmirigyben, mint a tüdőben.
A pajzsmirigybetegeknek fokozott óvatossággal kell élniük koronavírus járvány idején.Ugyanakkor a Medscape Medical News tanulmánya szerint a diagnosztizált pajzsmirigy betegeknek nem szabad pánikba esnie.

 

Ugyanis a pajzsmirigybetegség megléte nem növeli a koronavírus fertőzés rizikóját, ahogyan az már számos találgatásban szerepelt. Ezt az információt nagyon fontos megosztani a „pajzsmirigyesekkel”, akik viszonylag nagy számban vannak jelen a populációban.

Mindazonáltal bár arról nincs bizonyíték, hogy a nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt pajzsmirigybetegség növeli a megfertőződés rizikóját, az bizonyosnak tűnik, hogy a nem kezelt pajzsmirigy diszfunkció, különösen a túlműködés, nagyobb kockázatot jelent a fertőzés esetén komplikációként kialakuló tireotoxikus krízisre és a pajzsmirigybetegség fellángolására. Vagyis a már diagnosztizált betegeknek mindenképpen folytatniuk kell a gyógyszerszedést, hiszen ez is védőfaktornak számít, azoknak pedig, akik csak gyanakodnak a betegség meglétére, érdemes egy endokinológiai kivizsgáláson részt venni.

Jó tanácsok pajzsmirigybetegeknek koronavírus járvány idején

A pajzsmirigy betegeknek tudnia kell arról, hogy megnőhet a komoly neutropénia kockázata is, ami a vérben keringő neutrophilek kórosan alacsony számát jelenti.  A neutropénia igen gyakran baktérium- vagy vírusfertőzés (így a koronavírus) következtében alakul ki, és nincs specifikus tünete. Ráutaló tényezők lehetnek a folyamatos gyulladások a szervezetben, bőrfertőzések, valamint a lázas kísérő tünetek. Ha pedig torokfájás, köhögés, influenzaszerű tünetek mutatkoznak, azok tulajdonképpen megegyeznek a koronavírus tüneteivel.

 

A „csapda” abban rejlik, hogy a neutropéniának nem csak a kiváltó oka lehet egy fertőzés, de egyben fogékonyabbá is tehet a fertőzésekre.
Pajzsmirigybetegeknek fontos szedni a gyógyszereiket koronavírus járvány idején.Másrészről, ha felmerül a neutropénia gyanúja, leggyakrabban abba kell hagyni a gyógyszerszedést, hogy a teljes vérképet és a neutrophil számot is pontosan meg lehessen ítélni. Ezzel párhuzamosan érdemes a koronavírus tesztet is elvégezni. Ha a tünetek elmúlnak, újra el lehet kezdeni a pajzsmirigy gyógyszereket alacsonyabb dózisban adagolni, illetve, ha a panaszok visszatérnek, meg lehet próbálkozni más gyógyszereléssel, vagy a pajzsmirigy túlműködést alternatív kezelésével.


- Mindent összevetve a páciensek számára a legfontosabb tanács, hogy ugyanolyan formában folytassák a terápiát, ahogyan azt az orvos elrendelte. Ezen kívül azt szoktam tanácsolni, hogy azért legyenek óvatosabbak, mert az autoimmun  pajzsmirigy betegségben szenvedőknek eleve jobban igénybe van véve az immunrendszerük, ami miatt jobb a fokozott védekezés. A Hashimoto thyreoiditis (autoimmun pajzsmirigy betegség), a Basedow kór (túlműködés) megterheli az immunrendszert, védtelenebb lehet a fertőzésekkel szemben – ismerteti Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos. - Ha pedig korábban nem jelentkező tüneteket tapasztalnak magukon – legyen az fertőzésre vagy az alapbetegség romlására utaló panasz – mindenképpen értesítsék a háziorvosukat, illetve endokrinológusukat. Adott esetben endokrinológiai vizsgálatokra is szükség lehet a helyzet tisztázására.

Forrás: EndokrinKözpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes magyarázat

Nagyon meg voltam elégedve a doktornő munkájával. Részletesen kielemezte az eredményeket, elmagyarázta a javasolt további vizsgálatokat és a felírt gyógyszer, vitaminok hatását. Köszönöm szépen!

További vélemények

Hírek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek
Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

További részletek
Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Az elhízás elleni harc sokaknál egy életen át tart. Sajnos igen gyakori, amikor az illető hamar feladja, és elkönyveli magának azt, hogy ő egyszerűen ilyen alkattal rendelkezik, nem tud mit tenni. Pedig ez a hozzáállás igen káros, hiszen már jól tudjuk, milyen krónikus és súlyos betegségeket idézhet elő a túlsúly. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, nem szabad legyinteni a súlyfeleslegre, és ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, ne adja fel, inkább kérjen orvosi segítséget, aki akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok