Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2019.05.23 Módosítva: 2019.05.27

Minden szülő aggódva figyeli gyermekét, ha az valamilyen furcsa, szokatlan tünetet produkál, főleg, ha az nem a megszokott orrfolyás, torokfájás. Akárcsak a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is előfordulhatnak hormonzavarok, és nem ritka, amikor a panaszok mögött endokrinológiai probléma húzódik. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa ismerteti azokat a tüneteket, melyek esetén érdemes hormonzavarra gyanakodni.

A hormonális rendszer működési zavarai felnőtt- és gyermekkorban is előfordulhatnak, ezért minden szokatlan és tartós panasz mögött érdemes endokrin problémára gyanakodni. Gyermekek esetén sajnos sokszor nehéz megkülönböztetni a tüneteket egy-egy életkori sajátosságtól (pl. fokozott verejtékezés, zsíros, pattanásos bőr, koncentrációs zavarok, álmosság), ám ha a szülő azt veszi észre, hogy gyermeke nagy változáson ment keresztül, előtte másmilyen volt, úgy a biztonság kedvéért érdemes hormonvizsgálatot végeztetni. Ide tartozik többek között a pajzsmirigyavarokra utaló TSH (agyalapi mirigy hormonja), T3, T4 (pajzsmirigyhormon), ATPO (pajzsmirigy elleni antitest) szintjének, valamint az inzulinrezisztenciát mutató terheléses inzulin és vércukor értékeknek az ellenőrzése, továbbá a nemi hormonok és a növekedési hormon mennyiségének a vizsgálata.

 

Mely tünetek esetén érdemes hormonzavarra gyanakodni?

  • gyerek hormonzavar tüneteiNövekedési zavar
  • Hiperaktivitás, idegesség
  • Motiválatlanság, depresszió, álmosság
  • Korai/késői pubertás
  • Menstruációs panaszok
  • Fokozott szőrösödés
  • Pattanásos, zsíros bőr
  • Testsúlyproblémák
  • Nemi szervek fejlődési zavara
  • Fiúknál mellek növekedése

Vizsgálatok a hormonzavarok diagnosztikájában

  • Laborvizsgálat
  • Fizikai vizsgálat
  • Ultrahang vizsgálat
  • Rtg
  • CT/MRI
  • Kéztőröntgen a csontkor meghatározásához (növekedési zavar esetén)

 

A jól megválasztott kezeléssel gyermeke visszanyerheti önbizalmát

gyermek endokrinológiaAmennyiben kiderül, gyermeke panaszait hormonzavar okozza, úgy mielőbbi kezelés szükség mind a fizikai mind a mentális egészség érdekében- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Az esetek többségében szerencsére gyógyszeres kezeléssel és/vagy életmódterápiával kezelhető az állapot, ám ha pl. daganat okozza a bajt, úgy műtét hozhat megoldást. Viszont nagyon fontos tudni, hogy sok hormonzavarnak lehet ugyanaz a tünete, ráadásul több probléma egyszerre is jelen lehet, ezért célszerű több kóros állapotra való vizsgálatot végeztetni.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Nem biztos, hogy hiperaktív a gyereke, ha állandóan pörög

Alacsony a gyermekem! Ez a genetikai betegség állhat a hátterében

Miért sovány a gyerek, ha normálisan eszik?

Gyerekeknél is fennállhat pajzsmirigyprobléma

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy
A lányom 11 éves 45 kg és eléggé szőrös a kiskeze lába. A nyáron már menstruált is aggódom . Sokat nem eszik és sokat mozog mégis baj van a súlyával. Köszönöm válaszát.

Kedves Hajnalka!

Javaslom a leírt panaszokkal keressenek fel egy gyermek endokrinológus szakorvost, a tünetek alapos kivizsgálása miatt. A túlsúlynak genetikai okai is lehetnek, minden esetben fontos tudni a gyermek életkorát, magasságát, testsúlyát , életvitelét.

Üdvözlettel:
Plósz Jennfier

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK