Égő nyelvet pajzsmirigyzavar is okozhat

Égő nyelvet pajzsmirigyzavar is okozhat

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.10.18

Nyelvünk igen sok információt rejt egészségi állapotunkról, így érdemes mindenféle változásra figyelmet fordítani. Ilyen például az, amikor égő érzést tapasztalunk rajta, mivel a panasz dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint akár pajzsmirigy problémát is jelezhet.

Amikor minden evés és ivás kész gyötrelem

Bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor mohón belekortyol a túl forró teába vagy beleharap a sütőből frissen kivett süteménybe, és olyannyira meleg az adott korty vagy falat, hogy utána még órákig érzi azt a bizonyos égő érzést a nyelvén. Ez természetesen rövid időn belül elmúlik, ám egészségügyi probléma jelenlétére utalhat az, hogy ha ok nélkül, hosszabb ideig tapasztaljuk a kellemetlen érzést. Ilyenkor meglehet, hogy csupán evés, ivás során tapasztalható a tünet, ám nem ritka, amikor a beszéd közben vagy akár nyugalmi állapotban is fellép a panasz.

Hogy mi minden okozhat égő érzést a nyelvben?

  • pajzsmirigyzavar nyelv tünetbizonyos ételek, italok (pl. ananász)
  • gyógyszerek mellékhatása
  • ételérzékenység, allergia
  • vitamin/tápanyaghiány (pl. vashiány, B-vitamin hiány)
  • belgyógyászati probléma
  • bizonyos autoimmun betegségek
  • reflux
  • neurológiai betegségek (pl. sclerosis multiplex)
  • hormonális zavarok (pl. diabetes, pajzsmirigyzavar, klimax)

Pajzsmirigy alulműködéssel is összefügghet

Amennyiben valaki már egy ideje – vagy visszatérően- tapasztalja a kellemetlen égő érzést a nyelvén, úgy érdemes pajzsmirigy problémára is gyanakodni, ugyanis előfordulhat, hogy ez okozza a panaszt, főleg, ha a nyelv meg is duzzad, és a fájdalom szinte az egész szájra kiterjed (burning mouth syndrome). A probléma bár nem tipikus tünete a pajzsmirigy alulműködésnek, de egy nápolyi tanulmány szerint nem is ritka a panasz. Ugyanis a kutatásuk során megállapították, hogy a kontroll csoportban, akik égő száj szindrómában szenvedtek, mindegyikőjüknél fennállt valamilyen mértékben a pajzsmirigyzavar.

Megfelelő kezeléssel elbúcsúzhat az égő érzéstől

Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt javasolja, amennyiben Önt is kínozza a kellemetlen érzés, érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodnia a TSH, T3, T4 szintjéről, ugyanis ezekből már következtetni lehet a csökkent pajzsmirigy működésre. Amennyiben bebizonyosodik a probléma, azt gyógyszeres kezeléssel orvosolni lehet, és a hormonszint normalizálódásával a tünetek is elmúlhatnak.

Téma szakértői

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Kedves DoktorÚr/Doktornő!!
Évek óta vashiányos vagyok az erősebb menzesz miatt.
Azt vettem észre mikor alacsony a vasam a TSH magasabb 5 körüli.
HA vaskészítményt szedek és rendbe a vasam akkor a TSH-M os 2,3 volt. Olvastam hogy vashiánytól romlik a pajzsmirigy funkció. Mi a véleménye róla??
Köszönöm Tímea

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Úgy gondolom, hogy mindenképpen szedje a vas készítményt, ha az erős vérzés miatt vashiánya van. Az külön jó, hogy ezzel párhuzamosan a TSH érték is javul.

Üdvözlettel: Békési Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, udvarias

"A Tanár úr magas szakmai felkészültsége, tapasztalati tudása azonnal megnyilvánult- nagyon tetszett a kedvessége, udvariassága, s mert nagyon feszült voltam, jólestek megnyugtató szavai. Először jártam nála, szakmai önéletrajza alapján választottam Őt, de nem bántam meg. Szívből ajánlom mindenkinek."  

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK