Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2021.04.21 Módosítva: 2021.05.26

A pajzsmirigy alulműködés hatékony terápiája a gyógyszeres kezelés, mely során pótolják a hiányzó hormonokat. Ennek hatására az alulműködésre utaló kellemetlen tünetek megszűnnek, az értékek normál tartományba kerülnek. Igen ám, de előfordulhat, hogy a beteg egyszer csak túlműködésre jellemző panaszokat tapasztal. Ennek okáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.  

A pajzsmirigy alulműködés és annak gyógyszeres kezelése 

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, mivel erősen jódhiányos területnek számít, a jód pedig elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigy hormontermeléshez. Amennyiben valaki túlsúlyos, fáradékony, sokat alszik, lassú az emésztése, székrekedéssel, menstruációs zavarokkal, meddőséggel küzd, úgy érdemes ellenőriztetnie laborvizsgálattal a TSH, T3, T4 értékeit, mivel könnyen lehet, hogy pajzsmirigy alulműködés okozza a zavaró tüneteket.  

Az orvos ekkor ultrahangos vizsgálattal megvizsgálja a mirigyet, göbök, gyulladás után kutatva, valamint ellenőrzi a szerv méretét, továbbá laborvizsgálattal a T3, T4, TSH, ATPO szinteket.

pajzsmirigy alulműködés túlkezelésA pajzsmirigy alulműködést gyakran Hashimoto betegség okozza. Ez egy autoimmun állapot, melyre az ATPO abnormális szintje és gyulladás hívja fel a figyelmet. Bármi is váltja ki a problémát, a hiányzó hormonokat pótolni kell, máskülönben a panaszok továbbra is megmaradnak, ráadásul, ha gyermeket szeretne, akkor lehetséges, hogy vagy nem sikerül a teherbeesés, vagy vetéléssel végződik. Az alulműködés elsőszámú terápiája tehát a gyógyszeres kezelés, azonban nem árt tudni, hogy előfordulhat az állapot túlkezelése is- ekkor az alulműködés túlműködésbe csap át. 

Erős szívdobogásérzés, fogyás, alvászavarok hívják fel a figyelmet 

Már több tanulmány is foglalkozott a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésével, és vannak szakemberek, akik azt javasolják, az enyhe hipothyreoditis-t (pajzsmirigy alulműködés) ne kezeljék hormonpótlással. Hogy mikor érdemes gyógyszerhez nyúlni, azt természetesen az orvos dönti el a páciens értékeit és panaszait figyelembe véve. Már egyre több szakember osztja azt a nézetet, hogy ha csak kissé emelkedett a TSH, és nincsenek tünetek, úgy a hormonpótlás nem szükséges, máskülönben könnyen túlműködésre jellemző tünetek léphetnek fel. Ilyenek az alábbiak: 

 • Heves szívdobogásérzés 

 • Fogyás normál étkezés mellett 

 • Gyakori széklet/hasmenés 

 • Alvászavarok 

 • Idegesség 

 • Hajhullás 

 • Remegés 

 

Ezen tünetekre akkor is figyeljen fel, ha már egy ideje pajzsmirigy gyógyszert szed, ugyanis meglehet, hogy csökkenteni kell az addigi dózist- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Érdemes továbbá tudni, a túlkezelést nem csupán a túl magas adag okozhatja, hanem bizonyos gyógyszerek, táplálékkiegészítők szedése (jód, alga), valamint a terhesség utáni időszak is. 

Téma szakértője

 • Dr. Békési Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy betegségek 
   • pajzsmirigy túlműködés
   • pajzsmirigy alulműködés
  • terhesség előtt és alatt jelentkező pajzsmirigy problémák
  • ritka endokrin kórképek
  • phaeochromocytoma
  • pajzsmirigy göbök
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Békési Gáborról itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 621 2443

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefon)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel (168 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor / Doktornő!

Magas THS érték miatt részletes vizsgálatot kértem egy magánlaboratóriumban és a következő értékeket kaptam.
THS: 5,090
FT4 : 14,33
FT3: 4,22
Anti - TPO: 685,0
Érdeklődni szeretnék, hogy mire utalhatnak ezek az eredmények.
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Az egyes laboratóriumi tesztek normál értékei laboratóriumonként különbözőek. Nem tudom, hogy az Ön által választott laborban mennyi a TSH normál értéke. Számomra úgy tűnik, hogy az Ön TSH-ja kissé magasabb. Életkoronként is különböző értéket tartunk normálisnak. Idősebb korban kissé magasabb szintet fogadunk el. Az anti-TPO egy ellenanyag, amit a szervezet a saját pajzsmirigye ellen termel. Ez az Ön esetében emelkedett. Ez utóbbi önmagában teendőt nem igényel. Lehet azonban egy későbbi pajzsmirigy alulműködés előhírnöke. Keressen fel egy endokrinológust a leletével, hogy ezek a kérdések megválaszolásra kerülhessenek! Amennyiben a TSH a határérték felett van, akkor enyhe fokú pajzsmirigy alulműködéssel állunk szemben, amit kezelni kell. Ezt majd eldönti az endokrinológus.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat