Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2021.05.26

A pajzsmirigy alulműködés hatékony terápiája a gyógyszeres kezelés, mely során pótolják a hiányzó hormonokat. Ennek hatására az alulműködésre utaló kellemetlen tünetek megszűnnek, az értékek normál tartományba kerülnek. Igen ám, de előfordulhat, hogy a beteg egyszer csak túlműködésre jellemző panaszokat tapasztal. Ennek okáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.  

A pajzsmirigy alulműködés és annak gyógyszeres kezelése 

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, mivel erősen jódhiányos területnek számít, a jód pedig elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigy hormontermeléshez. Amennyiben valaki túlsúlyos, fáradékony, sokat alszik, lassú az emésztése, székrekedéssel, menstruációs zavarokkal, meddőséggel küzd, úgy érdemes ellenőriztetnie laborvizsgálattal a TSH, T3, T4 értékeit, mivel könnyen lehet, hogy pajzsmirigy alulműködés okozza a zavaró tüneteket.  

Az orvos ekkor ultrahangos vizsgálattal megvizsgálja a mirigyet, göbök, gyulladás után kutatva, valamint ellenőrzi a szerv méretét, továbbá laborvizsgálattal a T3, T4, TSH, ATPO szinteket.

pajzsmirigy alulműködés túlkezelésA pajzsmirigy alulműködést gyakran Hashimoto betegség okozza. Ez egy autoimmun állapot, melyre az ATPO abnormális szintje és gyulladás hívja fel a figyelmet. Bármi is váltja ki a problémát, a hiányzó hormonokat pótolni kell, máskülönben a panaszok továbbra is megmaradnak, ráadásul, ha gyermeket szeretne, akkor lehetséges, hogy vagy nem sikerül a teherbeesés, vagy vetéléssel végződik. Az alulműködés elsőszámú terápiája tehát a gyógyszeres kezelés, azonban nem árt tudni, hogy előfordulhat az állapot túlkezelése is- ekkor az alulműködés túlműködésbe csap át. 

Erős szívdobogásérzés, fogyás, alvászavarok hívják fel a figyelmet 

Már több tanulmány is foglalkozott a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésével, és vannak szakemberek, akik azt javasolják, az enyhe hipothyreoditis-t (pajzsmirigy alulműködés) ne kezeljék hormonpótlással. Hogy mikor érdemes gyógyszerhez nyúlni, azt természetesen az orvos dönti el a páciens értékeit és panaszait figyelembe véve. Már egyre több szakember osztja azt a nézetet, hogy ha csak kissé emelkedett a TSH, és nincsenek tünetek, úgy a hormonpótlás nem szükséges, máskülönben könnyen túlműködésre jellemző tünetek léphetnek fel. Ilyenek az alábbiak: 

  • Heves szívdobogásérzés 

  • Fogyás normál étkezés mellett 

  • Gyakori széklet/hasmenés 

  • Alvászavarok 

  • Idegesség 

  • Hajhullás 

  • Remegés 

 

Ezen tünetekre akkor is figyeljen fel, ha már egy ideje pajzsmirigy gyógyszert szed, ugyanis meglehet, hogy csökkenteni kell az addigi dózist- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Érdemes továbbá tudni, a túlkezelést nem csupán a túl magas adag okozhatja, hanem bizonyos gyógyszerek, táplálékkiegészítők szedése (jód, alga), valamint a terhesség utáni időszak is. 

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

antitpo 1300 felett van, a tsh ertek referencia tartományon belul.A crp normális nem mutat gyulladást,ugyszinten a versullyedes is normális erteket mutat.Kulonlegesebb panaszom nincs,nem fáj sehol sem jol erzem magam,csak egy rutin vizsgálat során derult feny a magas antitpo-ra.valojában nem tudom hogy ez velemszuletettbetegseg vagy az eletem folyamán alakult ki.hasimoto betegseg vagy esetleg valami mas?gyulladásos faktor a crp miert nem magas ha egyebkent gyulladasostireoditisem van?Szeretnem Ontol megkerdezni,milyen további vizsgálatokat javasol,annak erdekeben,hogy rálehessen biztosan jonni arra hogy ez hasimoto e vagy sem? Kell e ettol felni vagy sem?Kerem írjon,mit tegyek ? Milyen vizsgálatokat vegeztessek el?A pajzsmirigy uh negativ.Tisztelettel:F.Adrien 46 eves egy gyermekes anyuka

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!
Az anti-TPO egy ellenanyag, amit a szervezet a saját pajzsmirigye ellen termel. Ennek az értéke Önnél emelkedett. A Hashimoto betegség egy pajzsmirigy gyulladásos forma, melyre jellemző az anti-TPO emelkedett volta. A magas anti-TPO azonban nem jelent feltétlenül Hashimoto betegséget, önmagában teendőt nem igényel. Miként írja, a gyulladásos paraméterek és a TSH normálisak, szubjektív panaszai nincsenek. Nem kizárt, hogy évek múlva mégis jelentkezhet a Hashimoto betegség, aminek végül pajzsmirigy alulműködés lehet a következménye. Ezért évente TSH ellenőrzést javaslok. Amíg ez utóbbi normális, nincs különösebb teendő.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenről felvilágosított

"A recepción dolgozó munkatársak szakszerűségével, kedvességével, szolgálatkészségével, segítőkészségével nagyon elégedett voltam. Dr. Békési István tanár Úr a betegségemmel kapcsolatban mindenről felvilágosított, emberségével, nyugalmával sugározta, meg fogok gyógyulni, bízzak, segíteni fog. Az általa el nem végezhető vizsgálat elvégzésére olyan helyre irányított, ahol ugyanezt éreztem mind a kiszolgáló személyzettől - akikkel először találkozik a beteg odaérkezésekor - majd a velem foglalkozó orvossal kapcsolatban is. Mind az orvosok, mind a a recepciós, mind az orvosasszisztens munkatársak tudása, készsége, embersége példaértékű. Köszönöm. Budapest, 2017. november 9."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK