Rekedtség kínozza megfázás nélkül? Pajzsmirigyzavar is okozhatja

Rekedtség kínozza megfázás nélkül? Pajzsmirigyzavar is okozhatja

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.03.06 09:09

A rekedt hang leggyakrabban felső légúti megbetegedések során jön létre, mely az állapot javulásával megszűnik. Azonban vannak olyan esetek, amikor megfázás nélkül tapasztalja valaki a tünetet, ráadásul tartósabban. Hogy mi lehet ennek az oka dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológusa mondta el.

Onine bejelentkezés pajzsmirigy vizsgálatraKis szerv, változatos tünetek

A pajzsmirigy betegségeknek több típusa van. Ezek járhatnak hormontermelési problémával, a szerv megnagyobbodásával, göbök kialakulásával, sőt, akár rosszindulatú elváltozás is lehet a probléma. Bár a pajzsmirigy igen apró méretű (normál esetben térfogata nőknél max. 18 ml, férfiaknál max. 25 ml – kb., mint a hüvelykujjunk utolsó ujjperce), ám változatos tüneteket tud okozni, mivel hormonjai szinte az egész szervrendszer működésére hatással vannak. Problémái okozhatnak testsúlybeli változásokat, hangulatingadozásokat, menstruációs zavarokat, meddőséget, hajhullást, emésztési gondokat, torokban lévő gombócérzést, bőrpigmentációs problémákat, alvászavarokat stb. Sőt, bizonyos esetekben a hangképzés is megváltozik, a beteg hangja mélyebbé ill. rekedté válhat.

Mi okozza a rekedtséget?

rekedtség pajszmirigy miattA pajzsmirigyzavarok több típusa is járhat rekedtséggel. A mirigy igen közel helyezkedik el a hangszalagokat beidegző bolygó ideg ágának, a n. recurrens-nek lefutásához. Így a pajzsmirigy zavarai hatást gyakorolhatnak a hangszalagokra az idegen keresztül. Leggyakrabban a strúma, azaz a szerv megnagyobbodása, illetve göbök jelenléte váltja ki a panaszt. Ekkor további tünetként a torokban lévő gombócérzés, gyakori torokköszörülés figyelhető meg, valamint sokan számolnak be arról, olyan, mintha túl szűk lenne a ruhájuk nyaka (ezért folyton igazgatják is azt). De a pajzsmirigy gyulladása is ráterjedhet az idegekre, ami szintén a hangszin megváltozásával járhat. Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológusa elmondta, súlyosabb pajzsmirigy alulműködés is kiválthatja a problémát, ugyanis ekkor a hangszalagok megvastagodhatnak (ödéma). Sajnos olykor előfordulhat a mirigy rosszindulatú daganata miatt is, illetve műtéti szövődményként, amikor esetleg megsérülnek a hangszalagokat mozgató idegek (ilyenkor a hangképzési zavar lehet átmeneti és végleges is).

Ezek a vizsgálatok szükségesek

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy valóban pajzsmirigyzavar okozza a problémát, több vizsgálat is szükséges: első körben laborvizsgálattal a pajzsmirigy hormonok (ft3, ft4) és a TSH mennyiségét kell ellenőrizni, nincs-e alul-vagy túlműködés. Akár van, akár nincs, ultrahangos vizsgálatot is indokolt elvégezni, mivel úgy láthatóak az olyan elváltozások, mint a mirigy megnagyobbodása, gyulladás, illetve a göbök. Ez utóbbiak általában jóindulatúak, de rákot is jelezhetnek, így bizonyos esetekben további vizsgálatok is indokoltak (izotópos vizsgálat, aspirációs citológia, esetleg MRI).

Gyógyszeres kezelés, de műtét is szóba jöhet

Hogy miként kell kezelni a zavart, az a probléma típusától függ. Gyakran elég a gyógyszeres kezelés, de izotópos terápiára is szükség lehet, súlyosabb esetben pedig műtétre- ilyenkor a pajzsmirigy egészét vagy egy részét eltávolítják (pajzsmirigy nélkül is lehet teljes értékű életet élni, ilyenkor azonban élethosszig tartó hormonpótlásra szorul a beteg). Kezelés hatására a panaszok csökkennek, majd a legtöbb esetben megszűnnek (kivéve, ha műtéti szövődmény a rekedtség oka).

A rekedtséget a pajzsmirigy betegségeken kívül más is okozhatja

Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ és a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégésze elmondta, a légúti fertőzések mellett okozhatja még a panaszt dohányzás, sokízületi gyulladás, reflux, allergia, csomók, polipok, ciszták a hangszalagokon, rossz szokások, nem megfelelő környezet is. Amennyiben valaki tartósan szenved a problémától, érdemes szakorvoshoz fordulnia, mivel így fény derülhet az állapot kiváltó okára, így a kezelést is el lehet kezdeni. Emellett nagyon fontos a megfelelő beszédtechnika, nélkül a hang könnyen elfárad, és megjelennek a túlerőltetésből adódó problémák. Ez különösen azok körében fontos, akik munkájukból adódóan sokat beszélnek. Ha estére rendszeresen berekedünk, vagy napközben sokat köszörüljük a torkunkat, az nem jó jel. Ilyenkor hang- és beszédterápia javasolt a helyes, a hangszalagok számára sem megerőltető hanghasználat elsajátításához.

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
 • Specialitások:
  • holisztikus szemléletű gyógyítás
  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz 
  • gesztációs diabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség

   

  Véleményeket Dr. Borus Hajnalról itt olvashat>>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em.

  Telefonszám:  +36 70 621 2443

   

  Online bejelentkezés

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor!
Olyan kérdésem lenne, hogy belső strumám van illetve sok apró ciszta. Jó indulatúak volt szövettan is. A pajzsmirigyem rendben. 54 éves vagyok.
Van egy olyan tünetem hogy sokszor van légszomjam,fulladok, nyom a torkom nehezen veszem a levegőt. Napközben meg kell álljak sokszor pihenni.
Lehet hogy ez a stuma miatt van? A Doktor akihez járok azt mondta az nem a miatt van.
Tud esetleg segíteni mi miatt lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A fulladásos panaszoknak több oka is lehet. Legtöbbször arról van szó, hogy a szív érszűkület miatt nem kap elég vért, ezért nem működik szabályosan. Bizonyos tüdőbetegségek is állhatnak a háttérben. Részletes belgyógyászati kivizsgálás szükséges a kérdés eldöntéséhez. Ha az említettek nem magyarázzák panaszait, lehetséges, hogy mégis a struma a felelős a nehézlégzésért. Ebben az esetben műtéti megoldás is szóba jöhet.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Legjobban a doktornő empatiája, figyelme, segítőkészsége ragadott meg. A szakorvosi hozzáállása bizalmat keltett.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK