Rekedtség kínozza megfázás nélkül? Pajzsmirigyzavar is okozhatja

Rekedtség kínozza megfázás nélkül? Pajzsmirigyzavar is okozhatja

Dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2021.04.07 Módosítva: 2021.04.07

A rekedt hang leggyakrabban felső légúti megbetegedések során jön létre, mely az állapot javulásával megszűnik. Azonban vannak olyan esetek, amikor megfázás nélkül tapasztalja valaki a tünetet, ráadásul tartósabban. Hogy mi lehet ennek az oka dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológus szakorvosjelöltje mondta el.

Kis szerv, változatos tünetek

 

A pajzsmirigy betegségeknek több típusa van. Ezek járhatnak hormontermelési problémával, a szerv megnagyobbodásával, göbök kialakulásával, sőt, akár rosszindulatú elváltozás is lehet a probléma. Bár a pajzsmirigy igen apró méretű (normál esetben térfogata nőknél max. 18 ml, férfiaknál max. 25 ml – kb., mint a hüvelykujjunk utolsó ujjperce), ám változatos tüneteket tud okozni, mivel hormonjai szinte az egész szervrendszer működésére hatással vannak. Problémái okozhatnak testsúlybeli változásokat, hangulatingadozásokat, menstruációs zavarokat, meddőséget, hajhullást, emésztési gondokat, torokban lévő gombócérzést, bőrpigmentációs problémákat, alvászavarokat stb. Sőt, bizonyos esetekben a hangképzés is megváltozik, a beteg hangja mélyebbé ill. rekedté válhat.
 

Mi okozza a rekedtséget?

 
rekedtség pajszmirigy miattA pajzsmirigyzavarok több típusa is járhat rekedtséggel. A mirigy igen közel helyezkedik el a hangszalagokat beidegző bolygó ideg ágának, a n. recurrens-nek lefutásához. Így a pajzsmirigy zavarai hatást gyakorolhatnak a hangszalagokra az idegen keresztül. Leggyakrabban a strúma, azaz a szerv megnagyobbodása, illetve göbök jelenléte váltja ki a panaszt. Ekkor további tünetként a torokban lévő gombócérzés, gyakori torokköszörülés figyelhető meg, valamint sokan számolnak be arról, olyan, mintha túl szűk lenne a ruhájuk nyaka (ezért folyton igazgatják is azt). De a pajzsmirigy gyulladása is ráterjedhet az idegekre, ami szintén a hangszin megváltozásával járhat. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológus szakorvosjelöltje elmondta, súlyosabb pajzsmirigy alulműködés is kiválthatja a problémát, ugyanis ekkor a hangszalagok megvastagodhatnak (ödéma). Sajnos olykor előfordulhat a mirigy rosszindulatú daganata miatt is, illetve műtéti szövődményként, amikor esetleg megsérülnek a hangszalagokat mozgató idegek (ilyenkor a hangképzési zavar lehet átmeneti és végleges is).
 

Ezek a vizsgálatok szükségesek

 
Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy valóban pajzsmirigyzavar okozza a problémát, több vizsgálat is szükséges: első körben laborvizsgálattal a pajzsmirigy hormonok (ft3, ft4) és a TSH mennyiségét kell ellenőrizni, nincs-e alul-vagy túlműködés. Akár van, akár nincs, ultrahangos vizsgálatot is indokolt elvégezni, mivel úgy láthatóak az olyan elváltozások, mint a mirigy megnagyobbodása, gyulladás, illetve a göbök. Ez utóbbiak általában jóindulatúak, de rákot is jelezhetnek, így bizonyos esetekben további vizsgálatok is indokoltak (izotópos vizsgálat, aspirációs citológia, esetleg MRI).
 

Gyógyszeres kezelés, de műtét is szóba jöhet

 
Hogy miként kell kezelni a zavart, az a probléma típusától függ. Gyakran elég a gyógyszeres kezelés, de izotópos terápiára is szükség lehet, súlyosabb esetben pedig műtétre- ilyenkor a pajzsmirigy egészét vagy egy részét eltávolítják (pajzsmirigy nélkül is lehet teljes értékű életet élni, ilyenkor azonban élethosszig tartó hormonpótlásra szorul a beteg). Kezelés hatására a panaszok csökkennek, majd a legtöbb esetben megszűnnek (kivéve, ha műtéti szövődmény a rekedtség oka).
 
 

A rekedtséget a pajzsmirigy betegségeken kívül más is okozhatja

 
Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégésze elmondta, a légúti fertőzések mellett okozhatja még a panaszt dohányzás, sokízületi gyulladás, reflux, allergia, csomók, polipok, ciszták a hangszalagokon, rossz szokások, nem megfelelő környezet is. Amennyiben valaki tartósan szenved a problémától, érdemes szakorvoshoz fordulnia, mivel így fény derülhet az állapot kiváltó okára, így a kezelést is el lehet kezdeni. Emellett nagyon fontos a megfelelő beszédtechnika, nélkül a hang könnyen elfárad, és megjelennek a túlerőltetésből adódó problémák. Ez különösen azok körében fontos, akik munkájukból adódóan sokat beszélnek. Ha estére rendszeresen berekedünk, vagy napközben sokat köszörüljük a torkunkat, az nem jó jel. Ilyenkor hang- és beszédterápia javasolt a helyes, a hangszalagok számára sem megerőltető hanghasználat elsajátításához.

 

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosjelölt
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • inzulinrezisztencia
  • prediabétesz (IFG, IGT)
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Borus Hajnalról itt olvashat>>>

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám:  +36 70 621 2443

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 1 db negatív antigén teszt vagy 14 nap tünetmentesség

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor!
Olyan kérdésem lenne, hogy belső strumám van illetve sok apró ciszta. Jó indulatúak volt szövettan is. A pajzsmirigyem rendben. 54 éves vagyok.
Van egy olyan tünetem hogy sokszor van légszomjam,fulladok, nyom a torkom nehezen veszem a levegőt. Napközben meg kell álljak sokszor pihenni.
Lehet hogy ez a stuma miatt van? A Doktor akihez járok azt mondta az nem a miatt van.
Tud esetleg segíteni mi miatt lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A fulladásos panaszoknak több oka is lehet. Legtöbbször arról van szó, hogy a szív érszűkület miatt nem kap elég vért, ezért nem működik szabályosan. Bizonyos tüdőbetegségek is állhatnak a háttérben. Részletes belgyógyászati kivizsgálás szükséges a kérdés eldöntéséhez. Ha az említettek nem magyarázzák panaszait, lehetséges, hogy mégis a struma a felelős a nehézlégzésért. Ebben az esetben műtéti megoldás is szóba jöhet.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális minőség

Rövid időn belül időponthoz jutottam. Az ellátás során az ember maximálisan azt a minőséget kapja amire számít. A szakorvossal is tökéletesen meg voltam elégedve, ajánlottam is már az ismeretségi körömben hasonló problémával küzdőknek.

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat