Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2022.12.19

A mellékvese egy igen fontos endokrin szervünk, melynek zavarai több problémát is okozhatnak. Az egyik ilyen az ún. Addison-kór, mely alacsony vérnyomást, depressziót és fokozott pigmentációt eredményezhet. Hogy miket érdemes tudni a betegségről, azt dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

 

A mellékvesék a vesék tetején fekvő két kis mirigy, amelyek esszenciális hormonokat termelnek, mint például kortizolt, aldoszteront és adrenalint. Ezek segítenek a szervezetnek a stresszre való reagálásban, szabályozzák a vérnyomást, valamint hozzájárulnak a só-és vízháztartás egyensúlyához. Addison-kór - vagy más néven elsődleges mellékvese elégtelenség- esetén ezen hormonok nem termelődnek megfelelő mennyiségben, ami problémákhoz vezet. Oka elsősorban autoimmun eredetű, vagyis az immunrendszer tévesen megtámadja saját szöveteit, jelen esetben károsítja a mellékveséket. Ritkábban, de kiválthatja a kórt fertőzés vagy rosszindulatú daganat is.

 

Az Addison kór főbb tünetei

A tünetek általában lassan alakulnak ki, nem specifikusak, vagyis számos más betegségben is megjelenhetnek.

  • Addison-kórFáradtság
  • Fokozott pigmentáció (főleg bőrredőknél, nyálkahártyán)
  • Izomgyengeség
  • Depresszív hangulat
  • Étvágytalanság
  • Fokozott szomjúság
  • Sós ételek utáni sóvárgás
  • Alacsony vérnyomás
  • Menstruációs zavarok

 

Összetett kivizsgálás szükséges

Az Addison-kór diagnózisához szükség van laborvizsgálatra, melynek során ellenőrzik a nátrium/kálium/vércukor/aldoszteron/kortizol szinteket. Ezen kívül képalkotó vizsgálat is indokolt a rosszindulatú daganat kizárása céljából. Ezen kívül szükséges még vérnyomásmérés, valamint ACTH stimulációs teszt is. Ekkor a vérben lévő kortizol mennyiségét mérik A vizsgálat során ACTH-t fecskendeznek be a szervezetbe, ami serkenti a kortizol termelését. Ha a vizsgálat nem stimulálja a megfelelő kortizol termelést, az azt jelzi, hogy a mellékvesék nem működnek megfelelően- magyarázza dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa.

 

A kezelés életmentő is lehet

Addison-kór esetén előfordulhat - főleg akkor, ha nem szedi a gyógyszereit, vagy ha jelentős stresszhatás éri- hogy tünetek hirtelen súlyosbodnak (addison krízis), melynek során a szervezetben lévő kortizolszint jelentősen csökken. Emiatt a só-víz háztartás felborul, a vérnyomás vészesen lecsökken. Erre súlyos hányinger, zavartság, láz, fejfájás és gyengeség hívják fel leggyakrabban a figyelmet. Azonnali kortizol pótlásra és intenzív osztályos ellátásra van ekkor szükség, ugyanis életveszélyes állapot! (Éppen ezért a betegeknek a betegséget feltüntető kártyát és glikokortikoid-injekciót szükséges maguknál hordaniuk) Sajnos nem ritkán előfordul, hogy pont ez az addison krízis vezet az Addison-kór felismeréséhez.

A kezelést a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, mely a hiányzó hormonok pótlásából áll, valamint érdemes a sóbevitelt némileg megnövelni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok