Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2022.12.19 00:12

A mellékvese egy igen fontos endokrin szervünk, melynek zavarai több problémát is okozhatnak. Az egyik ilyen az ún. Addison-kór, mely alacsony vérnyomást, depressziót és fokozott pigmentációt eredményezhet. Hogy miket érdemes tudni a betegségről, azt dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

 

A mellékvesék a vesék tetején fekvő két kis mirigy, amelyek esszenciális hormonokat termelnek, mint például kortizolt, aldoszteront és adrenalint. Ezek segítenek a szervezetnek a stresszre való reagálásban, szabályozzák a vérnyomást, valamint hozzájárulnak a só-és vízháztartás egyensúlyához. Addison-kór - vagy más néven elsődleges mellékvese elégtelenség- esetén ezen hormonok nem termelődnek megfelelő mennyiségben, ami problémákhoz vezet. Oka elsősorban autoimmun eredetű, vagyis az immunrendszer tévesen megtámadja saját szöveteit, jelen esetben károsítja a mellékveséket. Ritkábban, de kiválthatja a kórt fertőzés vagy rosszindulatú daganat is.

 

Az Addison kór főbb tünetei

A tünetek általában lassan alakulnak ki, nem specifikusak, vagyis számos más betegségben is megjelenhetnek.

  • Addison-kórFáradtság
  • Fokozott pigmentáció (főleg bőrredőknél, nyálkahártyán)
  • Izomgyengeség
  • Depresszív hangulat
  • Étvágytalanság
  • Fokozott szomjúság
  • Sós ételek utáni sóvárgás
  • Alacsony vérnyomás
  • Menstruációs zavarok

 

Összetett kivizsgálás szükséges

Az Addison-kór diagnózisához szükség van laborvizsgálatra, melynek során ellenőrzik a nátrium/kálium/vércukor/aldoszteron/kortizol szinteket. Ezen kívül képalkotó vizsgálat is indokolt a rosszindulatú daganat kizárása céljából. Ezen kívül szükséges még vérnyomásmérés, valamint ACTH stimulációs teszt is. Ekkor a vérben lévő kortizol mennyiségét mérik A vizsgálat során ACTH-t fecskendeznek be a szervezetbe, ami serkenti a kortizol termelését. Ha a vizsgálat nem stimulálja a megfelelő kortizol termelést, az azt jelzi, hogy a mellékvesék nem működnek megfelelően- magyarázza dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa.

 

A kezelés életmentő is lehet

Addison-kór esetén előfordulhat - főleg akkor, ha nem szedi a gyógyszereit, vagy ha jelentős stresszhatás éri- hogy tünetek hirtelen súlyosbodnak (addison krízis), melynek során a szervezetben lévő kortizolszint jelentősen csökken. Emiatt a só-víz háztartás felborul, a vérnyomás vészesen lecsökken. Erre súlyos hányinger, zavartság, láz, fejfájás és gyengeség hívják fel leggyakrabban a figyelmet. Azonnali kortizol pótlásra és intenzív osztályos ellátásra van ekkor szükség, ugyanis életveszélyes állapot! (Éppen ezért a betegeknek a betegséget feltüntető kártyát és glikokortikoid-injekciót szükséges maguknál hordaniuk) Sajnos nem ritkán előfordul, hogy pont ez az addison krízis vezet az Addison-kór felismeréséhez.

A kezelést a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, mely a hiányzó hormonok pótlásából áll, valamint érdemes a sóbevitelt némileg megnövelni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK