Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2021.04.13 Módosítva: 2021.06.08

A tavaszi fáradtság nem egy ismeretlen fogalom, hiszen sokan tapasztalják a tavasz beköszöntével azt, hogy az átlagosnál aluszékonyabbak, fáradékonyabbak. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy valamilyen endokrin probléma okozza a panaszt, így érdemes utánajárni, ha elhúzódó problémáról van szó. 

Kimerülnek a tartalékok a tél végére 

A tél nem csak a természet számára egyfajta vegetációs időszak, hanem az embereknek is. A legtöbben behúzódnak a négy fal közé, kevesebbet vannak a levegőn, többet pihennek. Ilyenkor kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így a vitamin-és ásványi anyag raktáraink a tél végére kiürülnek. Nem csoda, hogy ekkor fáradtabbnak érezzük magunkat, melyre pluszban rátesz a napfény hiánya miatt a D-vitamin szintjének csökkenése, ami szintén hasonló tüneteket okoz (már csak azért is, mert a D-vitamin hiány több hormonzavart is generálhat.) 

Milyen hormonális problémák okozhatnak fáradtságot? 

Pajzsmirigy alulműködés 

tavaszi fáradtság okaiA pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori tünete az aluszékonyság, depressziós hangulat, motiválatlanság és fásultság. A betegeknek olykor csupán ez az egy panaszuk van, ám mellé jöhet még túlsúly, székrekedés, alacsony pulzus, menstruációs zavarok és vetélés/meddőség is. Ilyenkor érdemes ellenőriztetni a TSH, T3, T4 értékeket, melyet kiegészíthet egy ATPO vizsgálat is, ami a zavar esetleges autoimmun természetéről ad felvilágosítást. A pontos diagnózishoz hozzátartozik a mirigy ultrahangos vizsgálata is, mellyel a szerkezetéről, méretéről, göbök meglétéről kaphatunk képet. A probléma gyógyszeres kezeléssel orvosolható, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok. 

Mellékvese fáradtság 

A stresszes életmód a hormonrendszerünk működését is befolyásolja. A kortizol szintje -melyet anti-stressz hormonként is ismernek-, ilyenkor megemelkedik. Azonban, ha tartós stressznek vagyunk kitéve, a mellékvese kifárad abban, hogy megemelt mennyiségű kortizolt kell termelnie- ennek következménye, hogy kezdetben egy darabig magas lesz a szintje, majd végül lecsökken. A mellékvese fáradtság egyik fő tünete a fáradékonyság, de teherbeesési nehézségekben is megnyilvánulhat, mivel gyakran progeszteronhiánnyal jár együtt, ami pedig elengedhetetlen a megfelelő beágyazódáshoz. A mellékvese fáradtság laborvizsgálattal (vérvétel mellett nyálteszttel mutatható ki). Fontos, a kortizol szintje napszakonként változik. Ha szükséges, gyógyszeresen kezelhető. 

Inzulinrezisztencia 

Az inzulinrezisztencia - akárcsak a cukorbetegség- gyakran okoz fáradtságot, mely étkezések után nem sokkal kínozza a leginkább az érintetteket, főleg akkor, ha gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztott. Ekkor ugyanis hirtelen megemelkedik a vércukor szintje, ami miatt az inzuliné is. Ám a sok inzulin miatt a glükóz szintje csökken, ami fáradtságban, álmosságban nyilvánul meg. Az állapot ezen kívül vérzészavarokat, meddőséget, túlsúlyt, PCOS-t is okozhat- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Az IR kezelésének legfontosabb mozzanata a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, ám ha mindez nem bizonyul elegendőnek, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van. 

 

 

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Bérczy Judit

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
  • centrális típusú elhízás,
  • meddőség, vetélés
  • mellékvese betegségek
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Telefonszám: +36 30 141 4242 
   

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (skype)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Hormonvizsgálat során a TSH eredményem 3,5 lett, mellyel a az orvosom szerint endokrinológushoz kell fordulnom a meddőség okainak felderítése érdekében ( 2 felett teherbeesés esélye csökken??). Emellett a prolaktin szintem 22,68 lett, melyet 18 felett nem \"szeretnek\" a meddőségi szakorvosok. Kérem segítsen abban, hogy milyen vizsgálatok elvégézésére van szükség pontosan?

Mély tisztelettel: Berberis

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Kérdező!
Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
A feltetett kérdéseire a válaszom, hogy az ajánlott értékekke optimálisak, mely elérését, csak személyes konzultáció útján tudjuk megtenni.
Szívesen segítek, mert mindig van jó megoldás.
Üdvözlettel
dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Biztonságot keltő

"A hagyományos medicinával ellentétben nem a félelemkeltésen alapult a konzultáció. Körültekintő és biztonságot keltő volt a doktornő véleménye."

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat