Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2023.04.11

A tavaszi fáradtság nem egy ismeretlen fogalom, hiszen sokan tapasztalják a tavasz beköszöntével azt, hogy az átlagosnál aluszékonyabbak, fáradékonyabbak. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy valamilyen endokrin probléma okozza a panaszt, így érdemes utánajárni, ha elhúzódó problémáról van szó.

Kimerülnek a tartalékok a tél végére 

A tél nem csak a természet számára egyfajta vegetációs időszak, hanem az embereknek is. A legtöbben behúzódnak a négy fal közé, kevesebbet vannak a levegőn, többet pihennek. Ilyenkor kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így a vitamin-és ásványi anyag raktáraink a tél végére kiürülnek. Nem csoda, hogy ekkor fáradtabbnak érezzük magunkat, melyre pluszban rátesz a napfény hiánya miatt a D-vitamin szintjének csökkenése, ami szintén hasonló tüneteket okoz (már csak azért is, mert a D-vitamin hiány több hormonzavart is generálhat.) 

Milyen hormonális problémák okozhatnak fáradtságot? 

Pajzsmirigy alulműködés

tavaszi fáradtság okaiA pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori tünete az aluszékonyság, depressziós hangulat, motiválatlanság és fásultság. A betegeknek olykor csupán ez az egy panaszuk van, ám mellé jöhet még túlsúly, székrekedés, alacsony pulzus, menstruációs zavarok és vetélés/meddőség is. Ilyenkor érdemes ellenőriztetni a TSH, T3, T4 értékeket, melyet kiegészíthet egy ATPO vizsgálat is, ami a zavar esetleges autoimmun természetéről ad felvilágosítást. A pontos diagnózishoz hozzátartozik a mirigy ultrahangos vizsgálata is, mellyel a szerkezetéről, méretéről, göbök meglétéről kaphatunk képet. A probléma gyógyszeres kezeléssel orvosolható, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok. 

Mellékvese fáradtság

A stresszes életmód a hormonrendszerünk működését is befolyásolja. A kortizol szintje -melyet anti-stressz hormonként is ismernek-, ilyenkor megemelkedik. Azonban, ha tartós stressznek vagyunk kitéve, a mellékvese kifárad abban, hogy megemelt mennyiségű kortizolt kell termelnie- ennek következménye, hogy kezdetben egy darabig magas lesz a szintje, majd végül lecsökken. A mellékvese fáradtság egyik fő tünete a fáradékonyság, de teherbeesési nehézségekben is megnyilvánulhat, mivel gyakran progeszteronhiánnyal jár együtt, ami pedig elengedhetetlen a megfelelő beágyazódáshoz. A mellékvese fáradtság laborvizsgálattal (vérvétel mellett nyálteszttel mutatható ki). Fontos, a kortizol szintje napszakonként változik. Ha szükséges, gyógyszeresen kezelhető. 

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia - akárcsak a cukorbetegség- gyakran okoz fáradtságot, mely étkezések után nem sokkal kínozza a leginkább az érintetteket, főleg akkor, ha gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztott. Ekkor ugyanis hirtelen megemelkedik a vércukor szintje, ami miatt az inzuliné is. Ám a sok inzulin miatt a glükóz szintje csökken, ami fáradtságban, álmosságban nyilvánul meg. Az állapot ezen kívül vérzészavarokat, meddőséget, túlsúlyt, PCOS-t is okozhat - mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Az IR kezelésének legfontosabb mozzanata a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, ám ha mindez nem bizonyul elegendőnek, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van. 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Inzulinrezisztens vagyok, a dieta es a sport melle szeretnek vmi taplalekkiegesztitöt szedni, az interneten talaltam ra erre: WTN myo-inozitol komplex. Sokan dicserik, többek között azert is mert elösegitette h a kisbaba megfoganjon. En viszont nem szeretnek meg gyereket, fogamzasgatlot szedek. Az lenne a kerdesem h annak befolyasolja-e a hatasat, vagy lehet szedni vele együtt es nem kell felni a teherbeesestöl?
Köszönettel,
Eszter

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Eszter!

A WTN-es termék jó, de nem csökkenti a fogamzásgátló hatását, nyugodtan szedheti együüt vele.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tejesen meggyőzött!

"Alapos körültekintéssel választottam Őt, és a legtöbb Facebook-os csoportban kíváló referenciákat kaptam. A személyes találkozás tejesen meggyőzött! "

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok