Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Folyamatosan fáradt? Lehet, hogy cukorbetegsége van!

2016-03-30 19:24:57 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

 Folyamatosan fáradt? Lehet, hogy cukorbetegsége van!

A tavasz velejárója az ilyenkor jelentkező fáradság is, ami azonban sok esetben nem írható az évszak számlájára. Hátterében ugyanis fel nem ismert cukorbetegség is állhat, ebben az esetben pedig sürgősen orvosolni kell a problémát. A cukorbetegségről, valamint a kór és a fáradság összefüggéseiről dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

A tavasz velejárója az ilyenkor jelentkező fáradság is, ami azonban sok esetben nem írható az évszak számlájára. Hátterében ugyanis fel nem ismert cukorbetegség is állhat, ebben az esetben pedig sürgősen orvosolni kell a problémát.

A cukorbetegségről, valamint a kór és a fáradság összefüggéseiről dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

Fáradt vagyok, ez normális?

A fáradtság egy teljesen normális állapot, persze csak ésszerű keretek között. Az állandósult fáradtság azonban már nem normális. Ebben az esetben gondolni kell arra is, hogy a hátterében cukorbetegség állhat.

Hazánkban minden diagnosztizált cukorbetegre jut egy még diagnosztizálatlan beteg. Sajnos azonban ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor még a kór nem roncsolja, akár visszafordíthatatlanul is a szervezetett. A cukorbetegség sokszor évekig tünetmentes lehet, de az is előfordul, hogy a jelentkező tüneteket - mint amilyen az állandó fáradság érzés – a beteg egyszerűen nem veszi komolyan, mert úgy gondolja, nem állhat veszélyes betegség a háttérben.

Cukorbetegség és fáradtság

Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont diabetológusa elmondta, hogy a cukorbetegség tünetei között előkelő helyen szerepel a fáradság is, mely ugyan egy igen általános jelenség, de nem mindegy, milyen régóta, és milyen rendszeresen áll fenn. A nem megfelelő életmód, a rossz táplálkozási szokások, valamint a kialvatlanság, örökletes tényezők, és egy sor más részlet is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetben 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki

A cukor, egészen pontosan a glükóz  a test üzemanyaga. A vér juttatja el a sejtekhez, ahol azok inzulin jelenlétében felveszik azt. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik. A glükózt a szervezet a bevitt táplálékból állítja elő. Ha a bevitt cukor mennyisége túl magas, az megemeli a vér cukorszintjét is, ami több inzulin termelésére sarkallja a hasnyálmirigyet. Ez a folyamat egészséges, ám csak abban az esetben, ha a vércukorszint nem folyamatosan magas. Ebben az esetben kezdetben a sejtek inzulinérzékenysége romlik – vagyis ugyanakkora mennyiségű glükóz felvételéhez több inzulin kell -, valamint a hasnyálmirigy extra munkája miatt a szerv kifáradhat, vagyis az inzulintermelés sem lesz kielégítő. Ez pedig hosszabb távon akár a részleges, vagy teljes termelésleálláshoz is vezethet így pedig a beteg inzulinpótlásra szorul majd.

Diagnózis és kezelés

A cukorbetegséget a tünetek alapján is ki lehet szűrni, abban az esetben, ha azok jelentkeznek, illetve a betegség jellegzetes, sokak által ismert tünetei közé tartoznak. Más esetekben a rendszeres ellenőrzés és az egészséges életmód jelentheti a megoldást.

A vér cukorszintjének ellenőrzése mellett az inzulinszint ellenőrzésére is szükség lehet, hiszen ez az adat is mutathatja a cukorbetegség kezdődő kialakulását. Ha az orvos a betegséget diagnosztizálja, akkor az elsődleges, és legfontosabb feladat a vércukor értékek normalizálása. A páciens életmódra vonatkozó tanácsokkal ellátása után a gyógyszerezés mértékének pontos meghatározása következik, ami a beteg klinikai állapotának függvényében változtatásra szorulhat.

A gyógyszerek hatóanyagának és dózisának meghatározása ugyanis a betegség alakulásának függvénye. Ennek megfelelően a rendszeres kontroll a cukorbetegség későbbi szakaszaiban is elengedhetetlen fontosságú.

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!