Ha Ön sem tud reggelente felkelni, akkor lehet, hogy gond van a kortizol szintjével!

Ha Ön sem tud reggelente felkelni, akkor lehet, hogy gond van a kortizol szintjével!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.01.07 Módosítva: 2016.01.07
A mindennapok stresszes helyzeteit elviselni nem egyszerű feladat, de sokan rosszabbul érzik magukat tőle, mint kellene. Az ő esetükben előfordulhat, hogy csökkent kortizol szinttel, hétköznapi nevén mellékvese fáradtsággal küzdenek. Hogy pontosan mit is jelent ez, és mit tehetünk ellene, arról dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.
A mindennapok stresszes helyzeteit elviselni nem egyszerű feladat, de sokan rosszabbul érzik magukat tőle, mint kellene. Az ő esetükben előfordulhat, hogy csökkent kortizol szinttel, hétköznapi nevén mellékvese fáradtsággal küzdenek.
Hogy pontosan mit is jelent ez, és mit tehetünk ellene, arról dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.

 

Mire való a mellékvese, és miért gond a kortizol hiánya vagy csökkent szintje?

A mellékvese a vesék tetején ülő kis sapkaszerű képlet. Feladata azonban nagyon fontos, hiszen ez a szerv termeli többek között az adrenalint, ami a „fuss vagy üss” hatásért felel, valamint az anti-stressz hormont, vagyis a kortizolt. Az adrenalin hatására a szív munkája fokozódik, emelkedik a vérnyomás, több oxigént kapnak az izmok, hogy a támadás, vagy a menekülés megvalósulhasson. A kortizol pedig többek között arról gondoskodik, hogy többlet glükóz szabaduljon fel a testben, hogy a fokozott megterhelést bírja a szervezet. Mindemellett hatással van a vérnyomásra, az inzulin és glükóz szintre, valamint az immunfunkciókat is befolyásolja.

Hogy mennyire fontos, hogy ez a szerv megfelelően működjön, arra egy patkányokkal végzett kísérlet mutat rá. Egyes állatok mellékveséjét eltávolították, ami nem is jelentett különösebb megterhelést a számukra, egészen addig, amíg stressznek nem tették ki őket. A hirtelen megijesztett, vagy éheztetett patkányok szervezete ugyanis már nem termelt kortizolt, mely segíthette volna a harcot a stressz ellen. A védekezés hiánya pedig az egyedek pusztulásához vezetett.

Mi az a mellékvese fáradtság?

A fenti fejtegetésből jól látszik, hogy stressz esetén a mellékvesevelő és -kéreg hormontermelésének fokozódása létfontosságú. Csakhogy napjainkban a stressz olyan méreteket ölthet, és olyan időintervallumokat fedhet le, ami már a szervezetnek túl sok lehet. Vannak olyan elméletek, nézetek, amelyek szerint a folyamatos, nagyobb stressz szint, illetve a kiugróan stresszes időszakok szaporodása azt eredményezi, hogy a mellékvese elfárad, vagyis a kortizol termelés már nem lesz kielégítő. Ennek következtében a stressz hatásait nem tudja a test teljesen kivédeni. Ez az időszak még csak kisebb – nagyobb kellemetlenségekkel jár, ám előre vetíti a mellékvese kifáradását, vagyis azt az állapotot, amikor a hormontermelés lecsökkenhet. Ez pedig már komoly orvosi gond, a beteg folyamatos, szoros megfigyelés mellett élheti csak tovább az életét.

A mellékvese fáradtság talán legfontosabb tünete az állandó fáradtság. A reggeli ébredések nehezen mennek, az ember egész nap, bárhol képes lenne elaludni, kedvetlen, és ingerlékeny. Ezen felül a következők is utalhatnak a probléma meglétére:

-          Bizonytalan vérnyomás

-          Gyors szívdobogás

-          Szédülés, szorongás

-          Időszakos adrenalin löketek

-          Idegességi rohamok

Felismerés és kezelés

Dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, hogy a problémát felismerni igen nehéz. Egyrészt a tünetek nem specifikusak, másrészt a szervezet mindenáron megpróbálja fenntartani a kortizol szintet. Ezt kezdetben a progeszteron felhasználásával éri el, mert ez a hormon közvetetten átalakítható kortizollá. Ennek megfelelően a laborvizsgálat normál kortizol- és csökkent progeszteronszintet mutathat, de még ekkor is a normál tartományba mozoghatnak az értékek.

A betegség gyanúja esetén a kortizol szint mérése reggel 8-9 óra között éhgyomorra elegendő lehet, de előfordulhat, hogy a diagnózishoz nem elég csak a kortizol koncentráció eredménye, ilyenkor a kortizol és ACTH koncentráció egy időben történő mérése lehet szükséges; ezt minden esetben szakorvosnak kell eldöntenie. Máskor viszont további – speciális – tesztek szükségesek a részleges mellékvese elégtelenség kizárása céljából.

Ráadásul a kortizol szintje napszaktól függően is változik. A szakembernek pontosan ismernie kell a páciens egyéb hormon eredményeit is, hiszen az agyalapi mirigy - pajzsmirigy és az agyalapi mirigy - mellékvese tengely néhány ponton összefügg. Összefoglalva megállapítható, hogy a tünetek megléte és az eredmények összessége deríthet fényt a problémára. A kezelés optimális esetben a stressz csökkentésével kezdődik, ami lehet rövidebb-hosszabb szabadság, vagy teljes életmódváltás is jelentősen javíthatja a panaszokat. Végül szükség esetén a szakorvos gyógyszeres hormonpótlással is élhet.

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok