A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése- Prima Medica szakmai nap

A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése- Prima Medica szakmai nap

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2018.11.15

A Prima Medica Szakmai Napok keretein belül 2018. április 28-án került megrendezésre a pajzsmirigy betegségeire fókuszáló rendezvény, mely „A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése” címet viselte. Az akkreditált szakmai továbbképzés rengeteg embert vonzott, hiszen Magyarországon igen sok embert érint, így a szakembereknek kiemelten fontos, hogy hozzájuthassanak a betegséggel kapcsolatos pontos és friss információkhoz, eredményekhez, vizsgálati módszerekhez.

Pajzsmirigy betegségek differenciál diagnosztikája és a poliendokrin kórképek

Az első előadást Prof. Dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus, immunológus tartotta, aki első körben a pajzsmirigy differenciál diagnosztikájáról beszélt. Szó esett többek között a (pszicho)-neuro-endokrin-immun modulációról, mely lényegében az élettani alkalmazkodást, adaptációk formáit vizsgálja függetlenül attól, hogy pontosan melyik szerv játssza a fő szerepet. Ezen belül is a holisztikus elvet emelte ki, vagyis a szervezetre úgy kell tekinteni, ami lényegesen több, mint szervek összessége. A professzor kitért a pajzsmirigy működészavarok diagnosztizálásában fontos szerepet játszó TSH és a pajzsmirigy hormonok képződésére, metabolizmusára, funkciójára, a szervezet működésében betöltött szerepére. A továbbiakban a pajzsmirigy betegségek osztályozásáról esett szó, mely során elkülönítésre kerültek a funkció és a kórok szerinti zavarok, az immun és a nem immun eredetű problémák, valamint a pajzsmirigy alul-és túlműködés tüneteiről, kivizsgálásáról, diagnosztizálásáról. Mindezeken kívül a zavarokat kiváltó esetleges kóros autoimmun folyamatokról és az autoimmun poliendokrin kórképekről (APS 1, APS 2) is szó esett.

Pajzsmirigy betegségek a nőgyógyász szemével

Dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász-endokrinológus a pajzsmirigyzavarokat nőgyógyászati szempontból vette górcső alá, ugyanis számtalan nőgyógyászati probléma (menstruációs zavarok, vetélés, meddőség) hátterében valamilyen pajzsmirigy probléma áll. Előadásának első részében a terhesség és a pajzsmirigyzavarok témaköre került terítékre, mely során szó esett a terhességkor bekövetkező hormonváltozásokról, várandósság során kialakult (átmeneti gestatios thyreotoxicosis) és a szülés utáni pajzsmirigyproblémákról, a betegek megfelelő terápiájáról, a jód és a szelén pótlás indikációjáról- mindezt esettanulmányokkal közbeiktatva és képekkel illusztrálva. Kitért többek között a HCG és a TSH , valamint a pajzsmirigyhormonok kapcsolatára, a terhesség előrehaladtával ezek változásaira, a szülés utáni figyelemfelhívó tünetekre, továbbá arra, mikor van szükség orvosi beavatkozásra, terápiára. Szó esett mindezeken kívül a várandósok szűréséről is, kik azok, akiket monitorozni, szűrni érdemes pajzsmirigyzavarokra. Az előadást az esettanulmányokon kívül friss szakmai ajánlások tarkították.

Pajzsmirigydaganatok

Dr. Lőrincz Ildikó után a sort dr. Békési Gábor Phd belgyógyász, endokrinológus folytatta, aki a pajzsmirigy daganatairól, göbös megbetegedéseiről beszélt. Elhangzott a göbök keletkezésének kóreredete, tünetei, vizsgálati módszerei, nagy figyelmet fordítva az ultrahangra, valamint az aspirációs citológiára. Az előadás során dr. Békési Gábor hangsúlyozta a göbök differenciál diagnosztizálásának fontosságát, a jó-és a rosszindulatú elváltozások szakszerű elkülönítését. Kitért a malignus gyanús képletekre, azok jeleire, a magas rizkójú csoportokra, valamint arra, hogy mikor van szükség komolyabb beavatkozásra.  A résztvevők egy érdekes adattal is találkozhattak: elhangzott ugyanis, hogy a pajzsmirigy carcinóma-inak száma az elmúlt 25 év alatt megduplázódott. Szó esett továbbá a rosszindulatúság kizárásáról, az áttétek kimutatásáról, a szükséges terápiákról, a sebészeti kezelés javallatairól, módszereiről, valamint a kórjóslatokról. A még pontosabb diagnózishoz hangsúlyozásra került az ún. BRAF génmutáció vizsgálata is.

A pajzsmirigy radiológiai vizsgálata

Rövid szünet után dr. Szabó Andrea radiológus vette át a szót , aki a pajzsmirigy radiológiai vizsgálatairól beszélt. Megtudhattuk, hogy az elsődlegesen választandó vizsgálati módszer az az ultrahang, ám speciális esetekben szükség lehet egyéb képalkotó eljárásokra is (pl. CT, MRI). Megemlítésre került a pajzsmirigy göbök kategorizálásához alkalmazott ún. TIRADS besorolás, mellyel pontosabb és több információhoz lehet hozzájutni. Továbbá szó esett a kontrasztanyagos pajzsmirigy ultrahang szerepéről, valamint az elasztográfiás ultrahang helyéről is, mellyel képet kaphatunk a pajzsmirigy szövetének rugalmasságáról- így jóval több információval lát el, mint a hagyományos uh vizsgálat, így annak tökéletes kiegészítője lehet. Segítségével elkülöníthetőek a malignus képletek, így nagy hasznát lehet látni pl. a göbök differenciál diagnosztikájában.

A pajzsmirigy betegségek dietetikai vonatkozásai

Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus holisztikus szemszögből közelítette meg a pajzsmirigy betegségeket. Elmondta, hogy az autoimmunitás kialakulásában 75-90 százalékban epigenetikai tényezők felelősek (pl. étel, víz, környezet, stressz, mozgás, természettel való kapcsolat stb). Kitért a környezetünkből származó méreganyagok (pl. BPA) negatív hatásaira, a pajzsmirigyre ható káros anyagokra. A táplálkozás megreformálását is hangsúlyozta, ugyanis jelentősen befolyásolják a szervezet egészséges működését az elfogyasztott táplálékok minősége és mennyisége. Ezen kívül megemlítésre kerültek olyan belső stresszfaktorok is, mint a feszített tempó, a pihenés hiánya és a mindennapi stressz. Mindezek ugyanis generálják a kóros autoimmun folyamatokat, ráadásul a helytelen diéta potens epigenetikai tényezője a pajzsmirigy betegségeknek.  A doktornő hangsúlyozta, miszerint az étrendünkkel megváltoztathatjuk a DNS „megszólalását”, így aktív alakítói lehetünk egészségünknek. Mindezek fényében meghatározásra került a pajzsmirigybetegek diétájának összeállításához a páciensek vizsgálata, szűrése (pl. cöliákia), a szükséges nyomelemek (pl. szelén) és vitaminok megfelelő dózisban való bevitele, valamint az ajánlott és a kerülendő ételek is.

A pajzsmirigy betegségek kisded és gyermekkori sajátosságai

Az előadás sorozatot dr. Tar Attila PhD endokrinológus, gyermekgyógyász zárta, aki a gyermekkori pajzsmirigyzavarokra hívta fel a figyelmet, érintve a csecsemőknél kialakult problémákat is, hangsúlyozva azok okait, jellemző tüneteit (pl. növekedési zavarok, májbetegség, aluszékonyság, tátongó kutacs, nagy nyelv) és vizsgálati módszereit. Kitért a pajzsmirigybeteg anyák újszülöttjeire is, ugyanis a várandósság során kezeletlen zavar kihathat a magzat pajzsmirigyfunkcióira is. Miután a doktor úr ecsetelte a hiper-és a hipothyreosis terápiás lehetőségeit, a gyermekkori pajzsmirigy göbökről ejtett néhány mondatot, melyből kiderült, hogy ezek 50%-a izolált göb, míg 25-30%-uk malignus elváltozás, melynek legnagyobb része papillaris illetve follicularis carcinoma. Végül szó esett az ún. ectopia thyreoideae-ről, annak meghatározásáról, jellemzőiről, differenciál diagnózisáról és terápiájáról. Az előadást esettanulmányok és különböző felvételek színesítették.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

2017.03.01 férjem pajzsmirigy ultrahang eredménye miatt írok önöknek .

Lelet :
A pm.jobb lebeny kb 43x12x14 mm-es, a bal lebeny hasonló méretű.
Mk.lebeny kif.inhomogén, melyet apró cobfuláló göbök is adhatnak.
Határozott góc alig észlelhető.
Jobb túlsúllyal mko. néhány bő cm-es lapos lgl. mellett apróbbak is vannak .
Nyálmirigyek rendben .

Vélemény: a képet struma micronodosa ill. thyreoditis is adhatja.
Endocrinológiai controll jav .

Labor : 2017.03.20
TSH:3,980

Előző TSH : 2016.09.26
TSH :6,442

Azt szeretném kérdezni hogy a leletek alapján mi a véleményük ?
Voltunk endokrinológusnál de azt mondta mivel a TSH érték nem magas az ultrahang eredmény nem lényeges

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Jelenlegi TSH értéke rendben van, tehát a pajzsmirigy jól működik. Az UH kép utalhat krónikus gyulladásra, de ezzel jelenleg tennivaló nincs. Javaslom, hogy évente legyen TSH és UH ellenőrzés.
Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó szakember

"Bérczy Doktornő nagyon jo szakember, pontos, figyelmes, mindenben kompromisszum kész. Örül az ember sikereinek. Teljesen megbízok benne. Ilyen orvosra van szükségem. Szívböl ajanlom mindenkinek."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok