Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Nő/Úr!39 éves nő vagyok, 31 évesen szültem császármetszéssel, szülést követően nem szedtem fogamzásgátlót.

Egy éve pcos-t és laktóz érzékenységet diagnosztizáltak nálam, vérvétel, komplex nőgyógyászati vizsgálat, endokrinológiai vizsgálatot követően. A vizsgálat során bebizonyosodott az Inzulinrezisztencia , illetve a hüvelyi ultrahang kimutatta a cisztákat.

Izzadtam, nagyon sokat fogytam hirtelen, úgy hogy nem tettem érte semmit, korábban, amikor fogyni szerettem volna egy deka sem ment le rólam. Szőrösödés jelent meg az állam alatt a nyakamon, nagyon erős vérzésem jelentkezett, közti vérzésekkel tarkítva, erősen hullott a hajam, vérnyomásom, pulzusom megemelkedett, éjszaka nem tudtam aludni, és folyton rosszul és nagyon gyengének éreztem magam.

Először MERCKFORMIN 500 mg filmtablettát, valamint vas tablettát kaptam, majd MERCKFORMIN XR 750 mg retard tablettát, és cypromix fogamzásgátlót. Rendszeresen zumbázom, tartom a diétát.

Ezek hatására a ciszták eltűntek.

Idén augusztusban a cypromix fogamzásgátló lecserélésre került dienille fogamzásgátló tablettára.

Amíg a dienille fogamzásgátló tablettát szedtem két hónapig a menstruációm megszűnt, és egy nagyobb méretű ( kb. 3,5 cm dupla rekeszű) ciszta alakult ki a bal petefészkemben.

A dienille fogamzásgátló tabletta szedése felfüggesztésre került. Ez irányú vérvétel készült a tumormarkere vonatkozóan. Eredménye:

Megjegyzés:

Praemenopausa

Tesztnév Eredmény Egység F Referencia

---------------------------------------------------------------------------------------------

CA 125 16,6 U/mL 0,0 - 35,0

HE4 41,0 pmol/L - 60,5

ROMA score 4,817 %

< 11,4%, alacsony eshetõség a hámeredetû petefészekrák jelenlétére

---------------------------------------------------------------------------------------------

2016.11.07. 16:32:00

A dienille fogamzásgátló tabletta szedését ahogy abbahagytam a menstruációm 2 napra rá megérkezett.

Jelenleg MERCKFORMIN XR 1000 mg retard tablettát szedek, és béres aktivál vitamint.Úgy érzem, hogy mindent betartok, amit kell, diétázom, ami mára már nem diéta, hanem az életmódommá vált, rendszeresen mozgok, szedek vitamint, és mégsem érzem jól magam, mégsem vagyok önmagam.

Sokszor vagyok kedvetlen, szomorú, levert .(pedig alapvetően nagyon pozitív személyiség vagyok) azt érzem hogy nem bírom a terhelést, ahogy korábban, és ez elkeserít.

Ez irányban is kivizsgáltattam magam elmentem pszichológushoz, mert azt gondoltam, hogy szorongok, vagy depressziós vagyok, de megállapítást nyert, hogy nem.

A terhességem után felborult ugyan a pajzsmirigyműködésem de azóta nem gondoltam, hogy gond van vele.

Egy évvel ezelőtt a pajzsmirigy hormonok vizsgálatát is megcsináltattam, de ez irányban további vizsgálat nem történt.

Azért kezdtem el gyanakodni a pajzsmirigyemre, mert hiába lefogytam, a nyakam, megítélésem szerint nem fogyott úgy le, vagy nem látható rajta oly mértékben a fogyás.

Időnként gyengének érzem magam, és valóban nem bírom a terhelést, úgy ahogyan szeretném.

Az állam alatt a nyakamon a szőrösödés jelen van.

Sokszor ingadozik a hangulatom, érzem magam feszültnek, idegesnek.

Persze tovább fogytam de ezt nem tudom eldönteni, hogy a jelenlegi gyógyszer szedése miatt van, vagy esetleg a pajzsmirigy okozza.

Sokszor vannak szorongásos tüneteim.

A menstruációs zavaromat sem tudom, hogy a pcos miatt van csak, vagy esetleg okozhatja a pajzsmirigy ezt, is.

A pulzusom mindig is magasabb.

És még van egy furcsa dolog, hogy fázós vagyok, de nem normális módon.

Az alvásom viszont tökéletes.

Ezek miatt gondolok arra, hogy valami nem stimmel a pajzsmirigyemmel.

Szeretném megcsináltatni az alábbi pajzsmirigy hormonok vizsgálatát:

TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon)

fT4 (T4 szabad frakció)

fT3 (T3 szabad frakció)

Anti-TPO (Tireoidea-peroxidáz elleni antitest)

TG (tireoglobulin)

Anti-TG (tireoglobulin elleni antitest)

TRAK (TSH receptor elleni antites)

Reverz T3

Egyéb vizsgálatokra is gondoltam: Prolaktin, Ösztradiol, Progeszteron, Totál tesztoszteron, Kortizol, Kalcitonin

Még a pcos miatt arra gondoltam, hogy célszerű lenne megnézetnem, a B12 és D viatmin szintemet is.Egy évvel ezelőtti eredményeim:

TSH 1,460 mIU/L 0,400 - 4,000

Szabad T4 12,81 pmol/L 7,75 - 15,21

Szabad T3 5,03 pmol/L 3,80 - 6,00

TSH rec. elleni at. 0,4 U/L 0,0 - 1,5

Tireoglobulin (COBAS e411/ECLIA) 4,75 μg/L 1,40 - 77,00

Anti-tireoglobulin <0,9 U/mL 0,0 - 115,0

Anti-TPO <0,25 U/mL 0,0 - 9,0

Vizelet jodid koncentráció 74 μg/L * 100 – 300

rT3 (reverz T3) 0,28 ng/ml 0,09 0,35Kérném szépen véleményüket, tanácsukat, hogy a vérvételen a fenti értékek megnézésére van-e szükség, vagy ha nem legyenek kedvesek megírni, hogy miket szükséges megnézetnem.

Azt kérdezném tisztelettel, hogy a vérvételen és ultrahangon kívül, milyen vizsgálatokat szükséges elvégeztetnem még, valamint a fent leírtakon kívül mit tehetnék magamért?

Illetve a leírt problémákkal kapcsolatban kihez tudnék bejelentkezni és fordulni Önöknél?Válaszukat hálásan köszönöm.Tisztelettel: Koós H. SzilviaTisztelt Koós - Hevesi Szilvia!Köszönjük megkeresését. Ön nagyon sok információt megadott, de sajnos szakorvosaink ilyen összetett problémával csak személyes konzultáció során foglalkoznak.

Központjainkban több endokrinológus is rendel, akik ezekkel a panaszokkal tudnak foglalkozni. Első sorban célszerű lenne Lőrincz Ildikó doktornővel beszélni, aki nőgyógyász és endokrinológus szakvégzettséggel rendelkezik, így együtt tudná kezelni mind két területen fellépő problémáit.Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA