Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztetl Doktor Úr / Nő !44 éves, még nem szült nő vagyok. Eddig aktívan nem próbálkoztunk, de nem mondtunk le a gyermekvállalásról. A ciklusaim 27-31 naposak és rendszeresek. Pánikbetegsére antidepresszánst ( velaxin ) és szorongásoldót ( xanax ) szedek hosszú évek óta. Januártól a menstruációt megelőző 2-3 nappal, majd azt követően 6-9 napig barna folyásom volt. Június 12.-én méhtükrözés során polipot távolított el és frakcionált küretet végzett a nőgyógyászom. A szövettani lelettel minden rendben volt. Van egy miómám is. Az orvos szerint „jó” helyen van, nem okozhatja a barna folyást és kifelé növő. A műtét után a 27. napra megérkezett a menstruáció – előtte 3 napig barna folyás -, majd utána 5-6 napig szintén volt folyás, de nem olyan intenzív, mint előtte. A nőgyógyász az endokrinológus véleményére is vár.

Az endokrinológus szerint a barna folyást nem hormon okozza, de ha babát szeretnék, azért elrendelte a ciklus 21. napján a vérvételt – 22. napon tudtam menni, de azt mondta, hogy az is jó -. A hormon eredmények határon belül voltak, kivéve a tsh-t és a D-vitamin szintet.Glukoz 6.01 mmol/L ( 4.2 – 6.2 ) Fsh 3,05 U/L ( 1.7 -7.7 )

sztradiol 115.9 pg/ml ( 43.8- 211 ) tesztoszteron 0.309 ng/ml (0.08 – 0.48 )

progeszteron 12.18 ng/ml ( 1.7.-27 ) Lh 7.37 U/l ( 1 – 95.6)

prolaktin 403.1 uIU/ML ( 102 – 496) inzulin 9.24 mU/L (2.6-24.9)

homa index 2.5 ( 0 – 1 ) Tsh 6.8 uIU/ML ( 0.4-4.2)

anti tpo 13.61 (IU/mL (0.01-34) vitamin D total 28.6 ng/mL ( 30-40)Az inzulin rezisztencia teszt eredményei:

60 perces 120 perces:

glukoz 10.35 mmol/l ( 4.2-6.2) 5.88 (4.2-6.2.)

glukóz normál érték terhelés után 60 perc 7-11.2 mmol/L 7.8 mmol/L alatt

inzulin 106,4 mU/L (2.6-24.9) 85.58 mU/L (2,6-24.9)

inzulin normál érték terhelés után 60 perc <60 mU/L homi inz. 2.5 - 3xAz endokrinológus igazán nem mondott semmit, úgy kellett kérdezősködnöm, mire elmondta, hogy nem volt peteérésem. A nőgyógyász a hüvelyi ultrahang során talált tüszőt és egyébként rendellenességet nem látott, így PCOS-re utaló külső és belső jegyeket sem. Látta a vérvizsgálat eredményeit és a polip eltávolítást követően biztatott a gyermek nemzésre és amennyiben őszig nem sikerül, peteérés stimulációt lehetőségét vetette fel. Ezzel ellentétben egy másik orvos szerint nincs remény saját peretesejtes gyerekre a korom miatt. Az endokrinológus a fenti eredmények alapján a következő kontrollig nem ajánlotta a gyermek nemzést a magas tsh érték miatt. Véleménye: hypothyreosis, inzulin rezisztencia, PCOS, D hypontamizozis. Előírt 160 mg szénhidrátot tartalmazó, napi 5x étrendet, tornát, reggel 1 L-thyroxin 50 mg, 3x1/2, majd egy hét után 3x1 mentformin 500 , napi 1000E vitamin D3 mellett fogyás, kontroll 3 hónap múlva.Elkezdtem szedni az L-thyroxint, de ½ tablettával, mert korábban rossz tapasztalataim voltak az antidepresszánsok bevezetésével. Aznap nem éreztem semmit, de másnaptól nyugtalanságot, izgatottságot, feszültséget érzek, még a gyomrom is összeszorul. Talán azért is visel meg, mert a pánikbetegség miatt gyakran éreztem ezt. A gyógyszer megkezdését követő 4. napon az alhasam is elkezdtem érezni és megint megjelent egy barnás folt. Még csak a ciklus 18. napján tartok.Nagyon megijedtem, hogy összezavarja az eddig legalább rendszeres ciklusomat a gyógyszer és nem tudom, hogy a feszültséggel járó mellékhatás elmúlik-e, szedjem tovább a gyógyszert, vagy abbahagyjam ? Az endokrinológust nem tudom elérni és szombaton én is elutazom. Össze vagyok zavarodva a gyermekvállalhatás területén is, lehet, vagy nem, illetve próbálkozhatunk, vagy nem ? A mentformint már nem is mertem elkezdeni szedni. Azt sem tudom, hogy a barna folyást mi okozza. Mitévő legyek ? Köszönöm megtisztelő váaszát !

Tisztetl Doktor Úr / Nő !

A leírtak összetettebb problémára utalnak,a pajzsmirigy állapotot inkább a leírtak alapján a inzulin anygcser befolásolja , annk kezelése elsődleges és a pajszmirigy hormonpótlás csak ngyon kis adagokkal is lehet állítani, d ezt a kezelőorvosával, illetve szeméklyes konzultációval lehet-

A barna folyás még mindig összefügghet gyulladással a váladék vizsgálat , esetleg tenyésztés is szóba jönüdvBérczy drnő

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

Az IR kialakulásában több tényező is közrejátszik. Arról azonban általában kevés szó esik, hogy a cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az inzulinszintet. Dr. Borús Hajnallal, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk erről a témáról.

További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

A cukorbetegség és a prediabetes terápiájában fontos szerepet tölt be a metformin. Sokszor hallani, azonban, hogy a páciens érzékenyen reagál a készítményre; emésztési panaszokat, hányást, hasmenést okoz. Ilyenkor mit lehet tenni? Más készítményre van szükség? Esetleg lassabb dózisemelésre? A kérdéseket dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA