Vége a nyárnak-szükségem van D-vitamin pótlásra?

Vége a nyárnak-szükségem van D-vitamin pótlásra?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2022.07.07

A D-vitamin köztudottan az egyik legfontosabb vitaminunk, mely a C-vitamin mellett az immunrendszerünk fő támogatója. Az őszi megfázásos időszakban bevitele különösen fontos, főleg azért is, mert ahogy csökken a napsütéses órák száma, úgy egyre kevesebb mennyiségben jutunk hozzá. Vajon szüksége-e már most elkezdeni pótolni?

A D-vitamin több okból is elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működése és egészségünk érdekében. Többek között hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez, támogatja az immunrendszert és számos betegség és kóros állapot ellen is bizonyos fokú védelmet nyújt (sőt, a kezelésben is nagy szerepet kaphat) 

Neve ellenére a D-vitamin nem vitamin, hanem egyfajta prohormon, vagyis inkább tekinthető egy hormonszerű anyagnak. 

A D-vitamin szerepe 

  • d-vitamin pótlásErős, egészséges csontok és fogak  

  • Támogatja az immunrendszert 

  • Hozzájárul az agy és az idegrendszer egészségéhez 

  • Szabályozza az inzulin-és a vércukorszintet 

  • Támogatja a szív- és érrendszer egészségét 

  • Bizonyos fokú védelmet nyújt rosszindulatú daganatok ellen 

  • Hozzájárul az endokrin rendszer megfelelő működéséhez 

 

Nyár végével érdemes elkezdeni a D-vitamin szedését? 

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, így lehetséges a túladagolása. Ezért felvetődhet a kérdés, hogy vajon mennyire érdemes a rosszabb idő beköszöntével táplálékkiegészítők formájában pótolni? Egyáltalán mikor szükséges?  

“A D-vitamin zsírban oldódó vitaminként bár valóban fel tud halmozódni, ám azt hozzá kell tenni, ez ritka. Vagyis egy felnőttnek hosszú időn keresztül, igen nagy dózist kéne szedni, hogy az komoly problémákat okozzon. Ennek ellenére érdemes szedés előtt vérvétellel megbizonyosodni a szintjéről, hogy mégis milyen adagban szedjük. Ha indokolt, úgy szeptembertől áprilisig javasolt a pótlása- amennyiben pl. valamilyen hormonális betegsége van (IR, pajzsmirigyzavar), úgy érdemes egész évben (természetesen rendszeres időközönként végzett ellenőrzéssel)”.

D- vitamin hiány tünetei 

  • elhízás 

  • rossz közérzet, fásultság 

 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!!!

A következő problémával fordulok önhöz, idén márciusban csontritkulást diagnosztizáltak nálam, mivel már 4-5 éve nehezen tudok járni, illetve súllyal menni, lépcsőzni. Ezzel a problémámmal reumatologús szakorvoshoz fordultam ahol labor vizsgálat kimutatta, hogy a csont kálcium tartalma megfelelő, a foszfát(0,58) alk.foszfát 612. A \"D\" vitamin beépülése a csontba elindult, de nem megfelelő. A Parat hormon(112). Ezért kaptam beutalót izotóp(pajzsmirigy illetve mellékpajzsmirigy) vizsgálatra, aminek sajnos időpontja október közepe. Ezekkel a problémákkal endokkrinológiai osztályra utaltak ambulánsan. A kérdésem az lenne, hogy tudna-e segíteni a problémáimon, illetve mi lehet a probléma forrása???!!!!!


Köszönettel: gaboroo

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves érdeklődő!
A mellékpajzsmirigy rendellenesség valószínűsíthető,de a pontos ok tisztázása is fontos, mely az izotóp vizsgálattal részben tisztázható.
Személyesen szívesen segítek, a rendelésemen.
Üdvözlettel:
dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden szavamat meghallgatja

"A doktornő minden szavamat meghallgatja, alaposan foglalkozik a helyzetemmel, tüneteimmel, nem érzem úgy, hogy futószalagon ülnék. Nyitott a gyógyszeres kezelés mellet az alternatív kiegészítésekben, életmód változtatásban is, amit nagyon fontosnak tartok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK