Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.07.17

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

A pajzsmirigy kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet megfelelő működésében. Komoly befolyást gyakorol az anyagcsere folyamatokra, így szabályozza a testsúlyt, hőérzetet, emésztést, de hatással van a hangulatra, a vérnyomásra, pulzusszámra, menstruációs ciklusra és a termékenységre is. Megfelelő mennyiség esetén ezek normálisan, szabályosan működnek, ám ha a pajzsmirigy hormontermelése fokozott vagy csökkent, úgy ezek a folyamatok meghibásodnak. 

Pajzsmirigy túlműködés tünetei 

  • Fogyás normál étkezés mellett 

  • Álmatlanság 

  • Idegesség 

  • Menstruációs zavarok/meddőség 

  • Hasmenés 

  • Szapora pulzus 

  • Fokozott verejtékezés, csökkent melegtűrés 

  • Kidülledő szemek, riadt tekintet (Graves-Basedow kór) 

Pajzsmirigy alulműködés tünetei 

  • Meddőség/teherbeesési nehézségek/vetélés 

  • Menstruációs zavarok 

  • Székrekedés 

  • Csökkent hidegtűrés 

  • Túlsúly, fogyásra való képtelenség 

  • Álmosság 

  • Depresszió 

  • Hajhullás 

A pajzsmirigy betegségek kialakulása általában nem megelőzhető (maximum a jód-és szelén pótlása segíthet). 

Családi halmozódás 

Kutatások szerint azoknál nagyobb eséllyel fordul elő pajzsmirigyzavar, akiknek családjában jelen van a probléma. Minél több családtag pajzsmirigybeteg, annál nagyobb valószínűséggel lép fel, főleg, ha az autoimmun eredetű. 

Érdemes továbbá azzal is tisztában lenni, hogy az is előfordulhat, hogy valakinél autoimmun pajzsmirigybetegség van jelen, és egy családtagjánál más típusú autoimmun probléma alakul ki. Például, ha valaki Hashimoto betegségben szenved (mely gyakori oka a pajzsmirigy alulműködésnek), a másiknál nem ez, hanem pl.autoimmun cukorbetegség lép fel- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

Ezek az információk igen fontosak mind az érintettnek, mind a kezelőorvosnak, hiszen pl. családalapítás előtt ilyenkor érdemes ellenőriztetni vércukor és TSH, T3, T4, ATPO szinteket, így elkerülhető a hosszabb ideig tartó sikertelenség, rossz esetben vetélés, hiszen így idejében felismerésre kerül a probléma, és azt kezelni lehet. Ráadásul több hormonzavar egyszerre is fennállhat, így könnyen lehet, hogy 2 (vagy több) kóros állapotra is szükséges megfelelő terápia. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

jó napot! Ultrahangon van pajzsmirigy göböm de a vérvételi leleteim rendben . Mellette állandó szákrekedésem van ez lehet pajzsmirigy alulmükődés?ha igen milyen vizsgálat kell? Mitől vannak a göbök? Köszönöm
Niki

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Ha a pajzsmirigy hormon értékek rendben vannak, akkor a székrekedést nem pajzsmirigy alulműködés okozza. Zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend segít ebben a problémában. A pajzsmirigy göbök oka nem egyértelműen tisztázott. Nagyon gyakori jelenség, és az esetek többségében jóindulatú elváltozásról van szó. Ennek ellenére, ha a göb mérete eléri, vagy meghaladja az 1 cm-t akkor szúrásos cytológiai vizsgálat indokolt, hogy igazolni lehessen a jóindulatúságot. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nyugalmat sugárzó

dr. Békési Gábor nyugalmat árasztó szaktudásával nagyon meg voltam elégedve

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok