Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.07.17

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

A pajzsmirigy kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet megfelelő működésében. Komoly befolyást gyakorol az anyagcsere folyamatokra, így szabályozza a testsúlyt, hőérzetet, emésztést, de hatással van a hangulatra, a vérnyomásra, pulzusszámra, menstruációs ciklusra és a termékenységre is. Megfelelő mennyiség esetén ezek normálisan, szabályosan működnek, ám ha a pajzsmirigy hormontermelése fokozott vagy csökkent, úgy ezek a folyamatok meghibásodnak. 

Pajzsmirigy túlműködés tünetei 

  • Fogyás normál étkezés mellett 

  • Álmatlanság 

  • Idegesség 

  • Menstruációs zavarok/meddőség 

  • Hasmenés 

  • Szapora pulzus 

  • Fokozott verejtékezés, csökkent melegtűrés 

  • Kidülledő szemek, riadt tekintet (Graves-Basedow kór) 

Pajzsmirigy alulműködés tünetei 

  • Meddőség/teherbeesési nehézségek/vetélés 

  • Menstruációs zavarok 

  • Székrekedés 

  • Csökkent hidegtűrés 

  • Túlsúly, fogyásra való képtelenség 

  • Álmosság 

  • Depresszió 

  • Hajhullás 

A pajzsmirigy betegségek kialakulása általában nem megelőzhető (maximum a jód-és szelén pótlása segíthet). 

Családi halmozódás 

Kutatások szerint azoknál nagyobb eséllyel fordul elő pajzsmirigyzavar, akiknek családjában jelen van a probléma. Minél több családtag pajzsmirigybeteg, annál nagyobb valószínűséggel lép fel, főleg, ha az autoimmun eredetű. 

Érdemes továbbá azzal is tisztában lenni, hogy az is előfordulhat, hogy valakinél autoimmun pajzsmirigybetegség van jelen, és egy családtagjánál más típusú autoimmun probléma alakul ki. Például, ha valaki Hashimoto betegségben szenved (mely gyakori oka a pajzsmirigy alulműködésnek), a másiknál nem ez, hanem pl.autoimmun cukorbetegség lép fel- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

Ezek az információk igen fontosak mind az érintettnek, mind a kezelőorvosnak, hiszen pl. családalapítás előtt ilyenkor érdemes ellenőriztetni vércukor és TSH, T3, T4, ATPO szinteket, így elkerülhető a hosszabb ideig tartó sikertelenség, rossz esetben vetélés, hiszen így idejében felismerésre kerül a probléma, és azt kezelni lehet. Ráadásul több hormonzavar egyszerre is fennállhat, így könnyen lehet, hogy 2 (vagy több) kóros állapotra is szükséges megfelelő terápia. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr! 10 éve alulműködő pajzsmirigyre műtöttek -l Thyroxint szedek . Vérképek alapján jók az értékeim. De nem tudok aludni,mozgok, vigyázok az étkezésemre, mégis hizok. A memóriám sem a legjobb,most cavintont irt fel a háziorvosom. Mit tegyek, hogy az alvásom jobb legyen? Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Amennyiben a pajzsmirigy hormon értékek a normális tartományban vannak, panaszait nem lehet visszavezetni a pajzsmirigyre. Az alvási zavarnak, hízásnak, dekoncentráltságnak számos egyéb oka lehet. Neurológiai és belgyógyászati kivizsgálást javaslok.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

kedves és érthető

Nagyon tetszett, hogy pontosan a megadott időpontban hívtak be, Dr, Békési Gábor nagyon kedves volt, érthetően magyarázott, és ez az ügyfélszolgálatra is érvényes, most volram itt először, és nagyon megvagyok elégedve 

További vélemények

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok