Új felfedezés a PCOS terén

Új felfedezés a PCOS terén

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.04.29

A PCOS napjaink egyik leggyakoribb meddőségi oka. Sajnos egyre több nő szenved tőle, mely nem csak a teherbeesést nehezíti meg, hanem még számos kellemetlenséggel jár, mint pl. szőrösödés, menstruációs problémák, elhízás. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint bár kezelése nehézkes, azonban egy friss kutatásban a tudósok még közelebb kerültek a betegség megismeréséhez, így kezeléséhez is.

A Diabetes című lapban megjelent kutatás szerint tudósok első alkalommal felfedezték, hogy egy genetikai probléma áll a PCOS és az inzulinrezisztencia hátterében.  Ez azért fontos, mivel így új utak nyílhatnak meg a betegség kezelésében.

„A defektus a mikroRNS-ekben keresendő, melyek a génexpresszió szabályozásában játszanak közre.  A kutatás alapján úgy tűnik, hogy a zsírsejtekben található miR- 93 nevű mikroRNS akadályozza az inzulin glükóz felhasználását, ami PCOS-hez és inzulinrezisztenciához vezethet.”- mondja Dr. Ricardo Azziz, a Georgia Regents University endokrinológusa és PCOS szakértője.

A kutatók a tanulmány során 21 PCOS-ben szenvedő nő alhasi zsírsejtjeit vizsgálták, és kivétel nélkül az összes betegnél a miR-93 túlműködését, és a GLUT4 (egy fehérje, ami a glükóz felhasználást segíti) alulműködését találták.

A GLUT4 alulműködése akkor volt a legalacsonyabb, amikor a betegnek együttesen volt PCOS-e és inzulinrezisztenciája.  Érdekesség, hogy azt is megállapították, hogy még két további mikroRNS – a miR-133 and miR-223- csupán a PCOS-es résztvevőknél volt megfigyelhető. Ezzel a ténnyel tehát még közelebb kerültek a manapság oly gyakori meddőségi ok megértéséhez és kezeléséhez.

Súlyos szövődményekhez vezethet a kezeletlen PCOS

Bár a PCOS egyelőre nem gyógyítható, azonban megfelelő életmóddal és kezeléssel kordában tartható, ami azért is fontos, mert súlyos szövődményekhez vezethet, ha valaki csak legyint a problémára.

„Sajnos a PCOS szövődményei igen súlyosak is lehetnek, így mindenképp kezelést igényel. A betegség miatt felléphet fokozott szőrösödés, a cukorbetegség, sőt, magas vérnyomás kialakulásához is vezethet. Ezek a veszélyek egészen addig fenn állnak, amíg a beteg menstruál, vagyis a petefészkei működnek. A menopausa után a lehetséges kísérőbetegségeket is ugyanúgy figyelembe kell venni. Az inzulinrezisztencia vagy akár a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) ekkor is kezelésre szorul, nem lehet elhanyagolni."- mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és PCOS specialistája.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

Szeretném megkérdezni a véleményük az alábbi eredménnyel kapcsolatban. Van-e esetleg további teendő?
Éhgyomri vércukor:5,4 mmol/l
60 perces:8,9mmol/l
90 perces:8,6mmol/l
120 perces: 7,6mmol/l
Inzulin éhgyomri:8,1 uIU/ml
60 perces:77,43 uIU/ml
90 perces: 91,9 uIU/ml
120 perces: 100,68 uIU/ml

GGT 80 U/L

Pajzsmirigy értékek :
TSH 1,286 uIU/ml
FT3 5,22 pmol/l
FT4 11,7 pmol/l
Anti-TPO 0,2 IU/ml
Köszönöm előre is a segítséget.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Beáta!

A pajzsmirigy értékei rendben vannak, a cukorterhelése azonban inzulin rezisztencia igazolódott.
Ennek életmódi és esetleg gyógyszeres kezelése is szóba jöhet .

Amennyiben ezzel kapcsolatban segíteni tudunk, kérem keresse központunkat bizalommal.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elragadó személyiség

Dr. Koppány Viktória doktornő szokása szerint kedvesen fogadott és mindent ismét tökéletesen érthetően elmagyarázott "betegségemről", egészségi állapotomról. Nagyon kedvelem és tisztelem a Doktornőt, személyisége elragadó, minden kontoroll után úgy érzem, hogy a legjobb "kezekben" vagyok. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK