Túlzott szőrnövekedés lányoknál? Ez is állhat a háttérben!

Túlzott szőrnövekedés lányoknál? Ez is állhat a háttérben!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2018.08.24 Módosítva: 2018.08.28

A tesztoszteron túltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni. Dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa, csecsemő és gyermekgyógyász mondja el a legfontosabbakat.

 

Pubertáskor környékén természetes mind a lány, mind pedig a fiúgyermekek szőrösödése. Komoly önértékelési gondokat okozhat – különösen a lányoknál – abban az esetben, ha a szőrnövekedés fokozott, és olyan helyeken is megjelenik, ahol nem megszokott.

Mikor kell aggódni?

Amennyiben a lány esetében 8 éves kor előtt azt tapasztaljuk, hogy erősebb és sötétebb szálak jelennek meg a testén – főként olyan helyeken, ahol nem jellemző (a nemi szerv tájékán, a hónaljon figyelhető meg leginkább, ritkábban a hason, arcon), akkor érdemes hormonális zavarra gondolni. Ilyen tüneteket okozhat a mellékvesekéreg enzimzavara, és bizony a policisztás ovárium szindróma (PCOS), valamint az inzulinrezisztencia (IR)!

A fokozott szőrnövekedést sem a rendszeres borotválkozás, sem a gyantázás vagy epilálás nem szünteti meg!

Hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a fokozott szőrnövekedést, elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálat (például hasi- kismedencei ultrahang) is szóba kerülhet. Erről a szakorvossal kell majd egyeztetni – mondja dr. Tar Attila.

Komolyan kell venni ezeket a néhol igen észrevehető problémákat, mert ha kezeletlen marad például az IR, könnyen akár 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Az inzulinrezisztencia esetén a férfi hormonok kerülnek túlsúlyba a nőivel szemben, ennek hatására pedig nem következik be tüszőrepedés, hanem az érett petesejt cisztává alakul. A policisztás ovárium (PCOS) szindróma a petefészek betegsége, de több szervet is érinthet, szerteágazó tünetei pedig nem feltétlenül mindenkinél, és nem egyszerre jelentkeznek.

Mi okozhat még problémát?

– zsíros, pattanásos bőr
– fáradékonyság
– túlsúly, alma típusú elhízás
– később menstruációs zavarok

A PCOS terápia gyógyszeres kezelésből, valamint életmódváltásból áll, petefészekciszta esetén azonban műtéti beavatkozás szükséges – összegzi a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Lőrincz Ildikó

Dr. Lőrincz Ildikó

endokrinológus, szülész-nőgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok