Tudjon meg mindent az endokrin rendszer zavarairól

Tudjon meg mindent az endokrin rendszer zavarairól

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.01.22
Az endokrin rendszer normál működése számos bonyolult folyamat összehangolt funkcióján múlik, melyben több szerv is részt vesz. Ennek során olyan hormonok szabadulnak fel, melyek igen fontos szerepet töltenek be több létfontosságú folyamatban. Éppen ezért endokrin zavarok igen kellemetlen, akár súlyos és változatos panaszokat produkálhatnak. A témában dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Az endokrin rendszer fő szervei, mirigyei

Az endokrin rendszer összes mirigye specifikus hormonokat bocsát ki a véráramba. Ezek a hormonok így eljutnak a test különböző részéin lévő sejtekbe, és segítenek az élettani folyamatok szabályozásában, koordinálásában. A részt vevő belső elválasztású mirigyek a következők: agyalapi mirigy, petefészkek, mellékvese(kéreg, velő), herék, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, tobozmirigy, csecsemőmirigy. Ezen mirigyek hormontermelése befolyásolja pl. az anyagcserét (pajzsmirigy, hasnyálmirigy), a növekedést (agyalapi mirigy), a menstruációs ciklust (agyalapi mirigy, petefészkek), a só-víz háztartást (mellékvese) vagy az alvást (tobozmirigy).

Amikor zavar keletkezik

Az endokrin rendszer hormontermelésében olykor zavar keletkezhet, melynek során túl sok vagy túl kevés hormon termelődik. A zavar lehet szerzett (pl. daganat, helytelen életmód) és veleszületett (pl. autoimmun betegség) is, és súlyosságát tekintve igen változatos képet mutat (pl. a 2 éven aluli gyermekek esetén a kezeletlen pajzsmirigyzavar idegrendszeri zavarokat is okozhat).

Az endokrin rendellenességeknek sokféle típusa létezik, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

Cukorbetegség: igen gyakori anyagcsere betegség, melynek során az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, így a sejtek éheznek, mivel ekkor nem képesek felvenni a glükózt.

Pajzsmirigyzavar: a pajzsmirigy által termelt hormonok (T4, T3) mennyisége csökkent vagy fokozott. Előbbi esetben az anyagcsere lelassul, míg túlműködéskor felgyorsul.

Cushing szindróma: a mellékvesekéreg túlműködik, ennek hatására a kortizol nevű hormon túl nagy mennyiségben van jelen. Amennyiben a hétterében az agyalapi mirigy daganata áll, úgy Cushing-kórról beszélünk.

PCOS: a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a női nemi hormonokkal szemben, így domináns tüsző helyett több, folyadékkal teli ciszta alakul ki a petefészkekben. Hátterében gyakran inzulinrezisztencia húzódik.

endokrin rendszer zavaraiGigantizmus, törpenövés: az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon túltermelése túlzott növekedéssel jár. Ezt az állapotot gyermekkorban kezdődő esetben gigantizmusnak, felnőtteknél akromegáliának nevezzük. A növekedési hormon túltermelése a szövetek, szervek, testrészek kórosan fokozott növekedéséhez vezet. A probléma hátterében az agyalapi mirigy adenomája, vagyis jóindulatú daganata áll. Törpenövéssel növekedési hormon hiányakor találkozunk.

Mit lehet tenni, ha felborul a hormonális egyensúly?

Fontos tudni, ha valakinél fennáll valamilyen hormonális zavar, akkor érdemes teljeskörű endokrinológiai kivizsgáláson részt vennie, ugyanis egy probléma dominószerűen több eltérést is okozhat (pl. nagyon gyakran jár együtt pajzsmirigyzavar PCOS-sel, prolaktin túltermelődéssel).

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint a megoldáshoz a megfelelő életmód követésén túl leggyakrabban gyógyszeres kezelés szükséges, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok (vagy túlműködés esetén a fokozott termelést szorítják vissza). Amennyiben a problémát a mirigyben kialakuló daganat okozza, úgy műtéti beavatkozás lehet indokolt, mely az esetek többségében nagyfokú javulást, illetve gyógyulást eredményez.

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Lőrincz Ildikó

Dr. Lőrincz Ildikó

endokrinológus, szülész-nőgyógyász
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor nő/Doktor úr!
Hormo vizsgálatok során értékeim normálisak egyedül az anti tpo értékeim 1300.Az lenne a kérdésem hogy a kontroll vizsgálatomig ajánlanak e valami vitamin szedés~t illetve ajánlott e gluténérzékenység vizsgálat?
Tisztelettel:Balogh Emőke

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Amennyiben a TSH, T3, T4, tehát a pajzsmirigy hormon termelése normális, a magas ATPO nem igényel kezelést. Elképzelhető, hogy évek múlva pajzsmirigy alulműködés alakul majd ki, ezért évente TSH ellenőrzés szükséges, hogy időben észleljük az esetleges zavart.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok