Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Prof. Dr. Góth Miklós PhD Módosítva: 2024.04.19 16:05

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

Adenoma az agyalapi mirigyben

A középső koponyagödörben elhelyezkedő agyalapi mirigy daganatai szövettanilag csaknem mindig jóindulatúak, azaz adenomák. Méretük szerint lehetnek kis adenomák (microadenomák), melyek legnagyobb átmérője <10 mm, vagy nagy adenomák (macroadenomák), melyek legnagyobb átmérője ≥10 mm. Az agyalapi mirigy daganatok különböző hormonokat, így egy prolaktin nevű hormont termelhetnek, ami fogamzóképes nőkben és férfiakban okoz tüneteket, időseknél többnyire tünetmentes. A prolaktin legfontosabb hatása a tejelválasztás serkentése, azaz igazi jelentősége a szoptatás alatt érvényesül. Számos egyéb – nem hormonális - hatása is van, például részt vesz az immunrendszer szabályozásában.
A prolaktin túltermelés gátolja a hypothalamusban a gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) élettani elválasztását, következésképpen gátlódik az agyalapi mirigyben képződő folliculus-stimuláló hormon (FSH) és luteotrop hormon (LH) szintézise. Az FSH és LH szabályozza petefészek és here hormontermelését és az ivarsejt képződést, ezért csökkent képződésük esetén a nemi mirigyek hormonképződése csökken, kórossá válik. Mindezen folyamatok eredményeként változatos tünetek alakulhatnak ki a két nemnél.

Milyen tüneteket okozhat az agyalapi mirigy daganat?

Férfiakban csökken a tesztoszteron, spermium képződés, megritkul a testszőrzet, merevedési zavarok, impotencia, nemzőképtelenség jelentkezhet. Mindezek miatt a férfiak gyakran először urológushoz fordulnak, és a kórosan alacsony tesztoszteron szint hátterében derülhet ki a magas prolaktin-szint. Idős férfiakon a diagnosztizálásra gyakran későn, és csak a daganat mérete által a szomszédos agyi struktúrákra kifejtett nyomási tünetek kivizsgálásakor kerül sor.
Az agyalapi mirigy daganat okozhat terhességen kívüli tejcsorgást.Nőkben az ösztrogén és az ivarsejt képződés is zavart szenved. Kimaradhat a menstruáció, vagy szabálytalanná válhat, csökkenhet a nemi vágy, az emlők sorvadhatnak. Fogamzóképes nőknél a szoptatástól függetlenül spontán vagy az emlő nyomására különböző mértékű fehér tejcsorgás jelentkezhet, a váladék tehát fehér színű, a véres váladékozás rosszindulatú folyamatra utalhat.
Egyéb tünetek is előfordulhatnak:

  • Mindkét nemben csontritkulás alakulhat ki a magas prolaktin-szint miatt kialakuló nemi hormon hiány miatt.
  • Nagy daganat esetén az ép agyalapi mirigy állomány összenyomása miatt az mirigy elülső lebenyének csökkent működését, kiesését eredményezheti.
  • Nagy daganat nyomhatja a környező agyi struktúrákat, így fejfájást, látászavart (látótérkiesést), agyidegbénulásokat okozhat.

Élettani okok és betegségek a magas prolaktin-szint mögött

A prolaktin szintje természetes okok miatt is megemelkedhet, hiszen ilyen hatással jár például a szoptatás. Szülés utáni héten a prolaktin-szint csökkent, de a szoptatás ideje alatt magasabb marad. Ugyancsak van ilyen hatása az alvásnak, a terhességnek, a szexuális érintkezésnek, az orgazmusnak, a nagyobb fizikai aktivitásnak, a stressznek. (A vérvételi stressz által okozott prolaktin-emelkedés gyanúja esetén 2-3 vérvétel javasolt 30 perces különbséggel. A legalacsonyabb érték a mérvadó.)
Mindezeken túl egyes betegségek is okozhatnak magasabb prolaktin-szintet:

  • Alacsony pajzsmirigyműködés (hypothyreosis); aránylag gyakori. A pajzsmirigyműködés rendezésével a prolaktin-elválasztás is normalizálódik.
  • Krónikus veseelégtelenség.
  • Súlyos májbetegség.
  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS).
  • Idiopátiás, vagyis ismeretlen ok is aránylag gyakori a jelenség mögött.

Meg kell említeni, hogy agyalapi mirigy microadenoma a populáció 10%-ában fordul elő, ezért a microadenoma és magas prolaktin-szint együttes jelenléte véletlen egybeesés is lehet.

A kezelés lehetőségei

Az endokrinológiai kezelés segíthet a ritkább betegségek esetén is.A kezelés célja micropolactinoma esetén a nemi működés helyreállítása, a tejcsorgás leállítása, macroprolactinoma esetén ezen kívül a daganat által esetlegesen okozott nyomási tünetek megszüntetése. Góth professzor szavaiból kiderül, hogy eltérően az agyalapi mirigy egyéb daganataitól, a kórkép gyógyítása elsősorban gyógyszeres és nem műtéti. E szerek a hypothalamusban termelődő, a prolaktin elválasztást gátló dopaminhoz hasonló hatást fejtenek ki, ezért dopamin agonista szereknek nevezzük.
- Magyarországon dopaminagonista szerek közül elsőként a bromocriptint vezették be és az esetek döntő többségében ma is ezt alkalmazzuk. Hozzáférhető még a quinagolid, utóbbiakat naponta szükséges adni. A leghatékonyabb és az előbbieknél korszerűbb kabergolin hetente kétszer alkalmazandó. Hazánkban nincs forgalomban, de egyedi kérelem útján beszerezhető. A dopamin agonista szerek nemcsak a prolaktin képződést, hanem a daganat nagyságát is képesek csökkenteni. Az esetek döntő hányadában a prolaktint termelő daganat gyógyszeres kezeléssel meggyógyítható. E szerek gyakori mellékhatása az elsősorban felálláskor jelentkező vérnyomás csökkenés. További gyakori mellékhatás, főleg a kezelés első időszakában a hányinger, hányás. Ezért és egyéb lehetséges mellékhatások miatt is a gyógyszer bevezetése fokozatosan történjék. A gyógyszeres kezelés során a megfelelő adag adása során maximális prolaktin-szint csökkentés három hónap után következik be, az érdemi tumornagyság csökkenés egy év után ítélhető meg. Hosszú távú megfigyelés során az adag az eredményektől függően módosítható. A gyógyszeres kezelés időtartama legalább öt év, vagy annál hosszabb, gyakran élethossziglani. Normális prolaktin-szint esetén megkísérelhető a dopamin agonista szer felfüggesztése, azonban az esetek nagy többségében (80%) véglegesen nem hagyható el. Prolaktin-szint ellenőrzése a gyógyszeres kezelés megkezdését követően évente négyszer, majd a normális érték elérése után évente kétszer indokolt. Nagy „makroadenomák” MRI kontrollja évente javasolt, a kis mikroadenomák képalkotó ellenőrzése ennél jóval ritkábban is elegendő.
Előfordul, hogy a gyógyszeres kezelés nem megfelelő hatékonyságú, ilyen esetekben műtét szükséges. Elsősorban olyan esetekben, amikor a daganat „felfelé” történő terjedése a látást veszélyezteti, vagy oldalirányú, lefelé történő terjedése miatt nyomja a környező agyi képleteket.

Létrejöhet-e terhesség a prolaktint termelő agyalapi mirigy daganata esetén?

- Bár a magas prolaktin-szint csökkenti a termékenységet, a prolaktin képződés normalizálásával a női nemi működés helyre áll, a termékenység visszatér – hangsúlyozza Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa - Terhesség alatt élettani körülmények között is jelentősen emelkedik a prolaktin-szint, ezért annak meghatározása nem informatív. Teherbeesés igazolása után célszerű a kezelést fokozatosan felfüggeszteni.  Terhesség alatt az agyalapi mirigy mérete ép körülmények között is megnő, a prolaktin termelés mértéke hasonlítani kezd a prolaktin termelő daganatra. A mikroadenoma azonban méreténél fogva az esetek döntő többségében nem növekszik meg annyira, hogy látászavart vagy egyéb nyomási hatást fejtsen ki környezetére. Prolaktint termelő macroadenomák esetén azonban a daganat terhesség alatti növekedése (esetek 25%-a) látászavart, más súlyos szövődményt idézhet elő (pl. agyideg bénulást). Célszerű ezért gyógyszeres kezeléssel csökkenteni a daganat méretét vagy esetleg műtéti úton beavatkozni. Macroprolaktinoma esetén indokolt a három havonta elvégzett szemészeti (látótér) vizsgálat, a tumor növekedése esetén havonkénti vizsgálat javasolt. Terhesség alatt a CT vizsgálat ellenjavallt a sugárártalom miatt, és az MRI csak kivételes esetekben indokolt. Ha mégis szükséges terhesség alatt a gyógyszeres kezelés, bromocriptin adunk, melynek magzatkárosító hatása nem ismert.  

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

Nagyon tetszett az Orvos türelme, segítőkészsége, szakmai hozzáértése (amennyire laikusként ezt meg lehet ítélni), profizmusa, a tanácsai, a javaslatok. Az adminisztrátorok es a nővérkék is nagyon segítőkészek kedvesek es türelmesek. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK