Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Prof. Dr. Somogyi Anikó Módosítva: 2024.03.27 09:09

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

A koleszterin- és a triglicerid-szint is lehet emelkedett

Zsíranyagcsere-zavarról akkor beszélünk, ha a vérben található lipidek, vagyis a koleszterin és a triglicerid kórosan magas szinten vannak jelen. Ez külön-külön és együttesen is elfordulhat, úgy, hogy egyik, vagy minden zsírérték valamilyen mértékben kóros. Ennek értelmében lehet magas a koleszterinszint, lehet magas a triglicerid szint és akár mindkettő is.

 • A magas koleszterint és trigliceridszint veszélyes lehet.Magas koleszterinszint (hiperkoleszterinémia): ebben az esetben az összkoleszterin és az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) magas a vérben. A legveszélyesebb a helyzet, ha az LDL koleszterin-érték magas,és a HDL (az un.„hasznos” koleszterin) viszont alacsony. Minél inkább kórosak az értékek, annál nagyobb a szív-érrendszeri kockázat. 
 • Magas triglicerid-szint (hipertrigliceridémia): ilyenkor a triglicerid szintje magasabb a normálisnál, és emellett gyakran megjelenik a vércukor, esetleg a húgysavszint emelkedettsége is. A vércukor magas értéke 2-es típusú cukorbetegségre utal és elhízással együtt szerepet játszhat a zsírmáj létrejöttében is. 
 • Kevert zsíranyagcsere-zavar: mind a koleszterin-, mint a trigliceridszint magas.

Mi okozhatja a vérzsírok szintjének emelkedését?

Életmód

Szembe kell nézni azzal, hogy vérzsírok szintjének emelkedése mögött gyakran a hibás életmódunk áll. Az állati eredetű zsírok nagymennyiségű fogyasztása hozzájárul hajlamos egyénekben a magas koleszterinszint kialakulásához, de a túlzott kalóriabevitel eredményeként kialakuló elhízás is szerepet játszik a koleszterinszint emelkedésében. Az életmód további olyan elemei, amelyek hozzájárulhat a zsíranyagcsere-zavarokhoz: a mozgásszegénység, és a rendszeres alkoholfogyasztás. Érdemes még itt megemlíteni az anabolikus szteroidok alkalmazását (paradox módon ezt éppen a sportolásra nagy figyelmet fordító egyes testépítők „szokták” használni).  

Bizonyos betegségek, gyógyszerek

Egyes endokrin betegségek is okozhatnak magas vérzsírszintet.Vannak olyan betegségek, amelyek együtt járhatnak a vérszírszintek emelkedésével, ezért ezek rendszeres ellenőrzése a kezelésük részét kell, hogy képezze. Ilyen betegség például a cukorbetegség, a Cushing-kór, a pajzsmirigy alulműködés, egyes máj- és vesebetegségek, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), és a metabolikus szindróma (amikor a vérzsírokon kívül a vércukorszint és a vérnyomás is emelkedett, valamint elhízás is jelen van).
Ha gyógyszerek, illetve azok mellékhatása okozza a zsíranyagcsere-zavart, szintén másodlagos hyperlipoproteinaemia áll fenn. Ez a jelenség megfigyelhető lehet egyes béta-blokkolók, szteroidok, vizelethajtók, ciklosporin, tacrolimus, antivirális szerek és fogamzásgátlók szedésekor. 

Öröklött rendellenességek

Az esetek nagy részében a magas koleszterinszint örökletes betegség. Több formája van, melyet gyakran látványosan a szülőktől öröklünk. A családban halmozottan jelentkező korai érelmeszesedés, a korai szívhalál, agyvérzés stb. utal az örökletes tényezőre. Ezekben az esetekben a diétás megszorításon kívül korai gyógyszeres kezelés is javasolt. A magas koleszterin vagy triglicerid szint a betegek kis hányadában már születéskor jelen van, és ezek a betegek speciális kezelést igényelnek, mert már gyerekkorban súlyos betegségük alakulhatnak ki.

A kezelés a kiváltó októl függ

A magas vérzsírszint kezelésének alapja, hogy tudjuk, pontosan mi okozza azt – hangsúlyozza Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája. – Amennyiben betegség áll a háttérben, annak kezelése alapvető, de az életmód elemeinek megreformálása minden esetben szükséges, különösen, ha például „csak” az elhízás miatt emelkedtek meg az értékek. A cél mindig az, hogy csökkentsük a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, amelyhez azonban sokszor nem elégséges a táplálkozás-terápia, az életmód orvoslás, hanem gyógyszerekkel is meg kell támogatni a koleszterin- és a triglicerid-szint csökkentését. Az öröklődő hiperkoleszterinémia, illetve hipertrigliceridémia kezelése ennél természetesen összetettebb, ugyanis ennek kapcsán aferézis vagy plazmaferézis nevű eljárásra lehet szükség, amely során a beteg vérét a testen kívül alakos elemeire szeparálják, majd tisztított formában visszaadják. 


Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Somogyi Anikó

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, diabetológus, belgyógyász
 • Specialitások:
  • Pajzsmirigy problémák kezelése

  • PCOS

  • Terhességi cukorbetegség

  • 1-es és 2-es típusú cukorbetegség

  • Lipidológia

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK