Pajzsmirigy ultrahang: mikor indokolt a vizsgálat?

Pajzsmirigy ultrahang: mikor indokolt a vizsgálat?

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2018.07.10 Módosítva: 2024.01.30

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához nem elég a laborvizsgálat, ugyanis ultrahanggal a szerv szerkezetéről, állapotáról is képet kaphatunk. Az pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának fontosságáról kérdeztük a radiológust.

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Nem elég a vérvétel

A pajzsmirigyzavarok alap diagnózisához laborvizsgálatra van szükség, mely során ellenőrzésre kerül a TSH, T3 és a T4 mennyisége. Ez alapján megállapítható, hogy az illető pajzsmirigy alul-vagy túlműködésben szenved-e. Ezek mellett az orvos legtöbbször ellenőrzi az ATPO szintjét is, mely a pajzsmirigy elleni antitestek mennyiségét jelzi - így ennek birtokában kiderül, vajon autoimmun folyamat áll-e a zavar hátterében.

Laborvizsgálat során általában a fent említett értékeket nézik, ám a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a szerv ultrahangos vizsgálata is, ugyanis ezáltal képet lehet kapni a mirigy szerkezetéről, állapotáról, így kideríthető, hogy pl. göbök, esetleg strúma okozza a problémát.

pajzsmirigy göbMire derülhet fény az ultrahangos vizsgálat során?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat remek módszer arra, hogy láthatóvá váljanak a pajzsmirigyen lévő eltérések. Így kiderülhetnek az olyan elváltozások, mint a strúma, göbök, ciszták, sőt, a gyulladásos folyamatok is. Amennyiben felmerül a rosszindulatúság esélye, úgy aspirációs citológiára/vékonytű biopsziára van szükség.

Hogyan zajlik az ultrahang vizsgálat?

A radiológus elmondása alapján ultrahang segítségével fény derülhet a kóros elváltozásokra, ráadásul a már diagnosztizált képletek követésére, alakulására is alkalmas (pl. göbök nyomon követésére). Az eljárás teljesen fájdalommentes és különösebb előkészületet sem igényel, ráadásul sugárterheléssel sem jár, így biztonságos és kényelmes is egyszerre, valamint várandósság/szoptatás során is elvégezhető.

A vizsgálat fekvő testhelyzetben történik, mely során a nyakat szabaddá kell tenni, majd egyfajta kontakt géllel kenik be az érintett bőrfelületet, mely az ultrahang hullámok szabad áramlására szolgál. A 15 perces ellenőrzés után az eredményt a beteg rögtön kézhez is kapja.

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

radiológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Pajzsmirigy ultrahangot szeretnék csináltattni.
Mi a folyamata?
Mennyibe kerül a vizsgálata?
Köszönöm!

Kedves Csaba!

Pajzsmirigy UH a Központunkban Dr. Szabó Andrea vagy Dr. Gergely Mária készít. Szabó Doktornő minden csütörtökön és pénteken délelőtt míg Gergely Doktornő csütörtök délutánonként rendel. Tud hozzájuk Online is időpontot foglalni vagy a +3670/6388493 as telefonszámon. Az Ultrahang vizsgálat díja : 16.500 forint.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK