Még a teherbeesés előtt ellenőriztesse pajzsmirigy funkcióit

Még a teherbeesés előtt ellenőriztesse pajzsmirigy funkcióit

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.01.09
A pajzsmirigyzavarok sokszor semmilyen tünettel nem járnak, így gyakran előfordul, hogy vetélés után jön rá az illető, hogy bizony a szerv elégtelen működése okozta a tragédiát. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy funkciók vizsgálatát javasolja a családalapítás előtt álló nőknek.

A pajzsmirigyzavarok meddőséget, vetélést és koraszülést is okozhatnak

A pajzsmirigy által termelt hormonok igen fontos szerepet játszanak mind a teherbeesésben, mind a terhesség megtartásában. Fontos tudni, hogy a szerv alul-és túlműködése is komoly gondokat okozhat, hiszen probléma esetén meddőség, vetélés és koraszülés is előfordulhat. Szakorvosok szerint a legideálisabb a teherbeeséshez, ha a TSH értéke 1 mIU/l körül mozog.

A pajzsmirigy alulműködés igen szoros összefüggésben áll a teherbeeséssel és a baba megfelelő fejlődésével, hiszen a petefészek egy nagyon érzékeny szerv, amire a pajzsmirigy hibás működése negatív hatást gyakorol. A probléma ugyanis gátolja a normál tüszőérést, valamint a beágyazódást is, hiszen progeszteronhiányt vonhat maga után. Továbbá ilyenkor a prolaktin mennyisége is megemelkedhet, ami tovább nehezíti a teherbeesést és a baba kihordását. mondja dr. Békési Gábor PhD.

Magyarországon a legtöbben pajzsmirigy alulműködéssel küzdenek, melynek oka, hogy hazánk erősen jódhiányos területnek számít, pedig a jód igen fontos a pajzsmirigy hormonok előállításához. A betegség jellemző tünete a túlsúly, menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, fáradékonyság, depresszió, székrekedés, alacsony pulzus és a csökkent hidegtűrés.

Érdemes azonban tudni, hogy a pajzsmirigyzavarok nem mindig járnak figyelemfelhívó tünetekkel, ezért meglehet, hogy a női páciens csak akkor szembesül a problémával, miután már elvetélt. Éppen ezért még a teherbeesés előtt célszerű ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat, mivel akkor még idejében kiderülhet, ha túl kevés (vagy túl sok) pajzsmirigyhormon van jelen.

Egyetlen vérvétellel megspórolható a pajzsmirigyzavar okozta vetélés

Ahogy már említettük, igen fontos a megfelelő pajzsmirigyhormon-ellátottság a zavartalan várandóssághoz, ám sajnos még nem szűrik kötelező jelleggel a problémát a terhesség elején, pedig érdemes lenne már a babavárás előtt meggyőződni a TSH, T3 és a T4 szintekről.

terhesség pajzsmirigyvizsgálat„A pajzsmirigy problémák igen nagy gondokat okozhatnak a terhesség során, ezért fontos, hogy a várandós nő úgy vágjon neki a terhességnek, hogy jók legyenek az értékei. Sajnos előfordul, hogy a zavar semmilyen tünettel nem jár, és csak a vérvételből derül ki, hogy „nincsenek rendben a pajzsmirigy funkciók”- figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Legtöbb esetben gyógyszeresen kezelhető

Amennyiben zavar áll fenn, azt a legtöbb esetben gyógyszeres terápiával hamar orvosolni lehet. Fontos megjegyezni, hogy alulműködés esetén a terhesség előrehaladtával a gyógyszer dózisát lehet, hogy növelni kell, mivel a baba eleinte az anyától „veszi el” a pajzsmirigy hormonokat, és ahogy nő, úgy egyre több hormonra van szüksége.


További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol




Jónapot kívánok.
Jobb mell sugárkezelésem volt tavaly júliusban.Sajnos a sugárkezelés során a tüdő felső lebenyét és a pajzsmirigyet is sugárzás érte.A tüdőben fibrozis alakult ki.Milyen tünetei vannak a besugárzott pajzsmirigynek és milyen késöbbi mellékhatás alakulhat ki.Most erősen érzem a szagokat például a vegyidolgok,parfümök,füst majd kimarja a torkomat és a mellkasomat,ez is mellékhatás lehet?Vagy a fibrozis mellékhatása?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigyet ért sugárzás esetleges következménye lehet, hogy benne esetleg daganatos göb alakulhat ki. Ezért indokolt, hogy félévente pajzsmirigy ultrahang vizsgálat történjen. Panaszai lehetnek a besugárzás következményei. Ezek minden bizonnyal enyhülni fognak.

Üdvözlettel: Békési Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, udvarias

"A Tanár úr magas szakmai felkészültsége, tapasztalati tudása azonnal megnyilvánult- nagyon tetszett a kedvessége, udvariassága, s mert nagyon feszült voltam, jólestek megnyugtató szavai. Először jártam nála, szakmai önéletrajza alapján választottam Őt, de nem bántam meg. Szívből ajánlom mindenkinek."  

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK