Krónikus fáradtsággal küzd? Lehet, kevés a pajzsmirigy hormonja

Krónikus fáradtsággal küzd? Lehet, kevés a pajzsmirigy hormonja

Dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2021.06.03 Módosítva: 2021.06.03

A krónikus fáradtság szindróma sok embert érint, ám kevesen vannak, akik komolyabban utánajárnak, mi is okozza a problémát. Tanulmányok szerint gyakran alacsony pajzsmirigy hormon szintet fedeznek fel az érintetteknél- ám az állapot különbözhet a “normális” pajzsmirigy betegségektől. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjének véleménye a témában. 

Frontiers in Endocrinology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint kapcsolat van a krónikus fáradtság szindróma (CFS) tünetei és a pajzsmirigyhormonok szintjének csökkenése között- de különbözhet a pajzsmirigy betegségtől. Ez a megállapítás fontos lépésnek tekinthető a krónikus fáradtság szindróma kezelésében. 

A krónikus fáradtság szindróma gyakori állapot, mely gyengeséggel, fáradtsággal esetleg depresszióval ját. A diagnózisa elsősorban a tüneteken és az esetleges mögöttes betegségek kizárásán alapul.  

Számos tünete hasonlít a hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) okozta panaszokra, ám ilyenkor szervezet megpróbálja ösztönözni a pajzsmirigyhormon képződést azzal, hogy több pajzsmirigy-stimuláló hormont (TSH) szabadít fel - ez azonban krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegeknél nem fordul elő (csak ha mellette pajzsmirigy alulműködéssel is küzdenek). 

Ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a krónikus fáradtság szindrómát a pajzsmirigyhormonok alacsony aktivitása okozza, “normál” pajzsmirigybetegség hiányában. 

krónikus fáradtság pajzsmirigyA vizsgálatban a kutatók 98 CFS-ben szenvedőt és 99 egészséges ember pajzsmirigy működését és gyulladásos markereit hasonlították össze. Az tanulmányban megállapították, hogy a CFS-ben szenvedő betegeknél alacsonyabb volt a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) szintje, de a TSH mennyisége a normál tartományon belül mozgott. 

További elemzések azt mutatták, hogy a CFS-betegek esetén alacsonyabb volt a vizeletben lévő jód szintje, valamint alacsony fokú gyulladás is megfigyelhető volt- ez tükrözi a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek tüneteit. Azt is megállapították, hogy a krónikus fáradtság szindrómában lévőknél magasabb volt egy másik pajzsmirigyhormon, az úgynevezett "fordított/reverz T3 szintje. 

Mi az a reverz T3? 

Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje elmondta, a reverz T3 (rT3) a T4-ből egy hibásan keletkező, inaktív hormon, ami képes a T3-hoz kötődni. Ez azért baj, mert ilyenkor az aktív T3 nem tud beépülni a sejtekbe, így pajzsmirigy alulműködésre jellemző tünetek léphetnek fel (ennek egyik tünete pl.a fáradékonyság). Amennyiben magas a rt3 mennyiség, érdemes ellenőriztetni a szelés és a D-vitamin szinteket, valamint vizsgálatokat végeztetni inzulinrezisztencia, vese/májbetegség irányában.  

Természetesen, ha indokolt, úgy pajzsmirigy gyógyszer alkalmazása szükséges, és úgy pótlásra kerülhetnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok, ami a krónikus fáradtságot is megszűnteti. 

 

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosjelölt
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • inzulinrezisztencia
  • prediabétesz (IFG, IGT)
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Borus Hajnalról itt olvashat>>>

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám:  +36 70 621 2443

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 1 db negatív antigén teszt vagy 14 nap tünetmentesség

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!
Abban kérem az Önök segítségét mennyire számít kóros értéknek a 99-re emelkedett TSH szint?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel Kitti

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Kedves Kitti!

Sajnos a TSH önmagában nem diagnosztikus értékű, de ezzel az eredménnyel mindenképpen érdemes felkeresnie egy endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Törődő

A doktornő kizárólag velem foglakozott, megfelelő párbeszéd volt kettőnk között.

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat