Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

Dr. Polyák Annamária Létrehozva: 2021.05.07 Módosítva: 2021.05.07

A pajzsmirigyzavarok számtalan tünetben megnyilvánulhatnak, melyek lehetnek jelentősek és kevésbé jelentősek. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a szerv hormontermelési problémáinak kezekre gyakorolt hatásait ismerteti.

Hideg kezek 

A hideg kezek több problémát is jelezhetnek. Lehet a hátterében keringési, neurológiai, de akár hormonális zavar is. Ez utóbbi esetén főleg pajzsmirigy alulműködés szokott hideg végtagokat okozni. Az érintett ekkor alapból fázósabb, ugyanis a pajzsmirigy hormonok hiánya miatt a szervezet anyagcsere folyamatai lelassulnak, a vérnyomás, pulzusszám csökken, ami hideg kezeket, lábakat eredményez.  

Hosszanti barázdák a körmön 

pajzsmiirgyzavar jelei a kezekenA körmök állapota szintén fontos jelzésértékkel bír egészségi állapotunkról. A legtöbben úgy gondolják, hogy inkább vitaminhiányt jeleznek, pedig gyakori, amikor így ismerik fel a pajzsmirigyzavart. Mind a szerv alul-mind a túlműködése változásokat generálhat a köröm felépítésében. Amennyiben kevés hormon termelődik, akkor a köröm gyakran elvékonyodik, töredezetté válik, a körömlemez leválhat, valamint hosszanti barázdák is megjelenhetnek rajta. Túlműködés esetén pedig – mivel a szervezet fokozott üzemmódon ég- a köröm megvastagszik, illetve eltávolodhat a körömágytól.  

Sárga tenyér 

A sárga tenyér pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakori, olyannyira, hogy külön nevet is adtak rá: Hertoghe-jel. Hátterében az áll, hogy a béta-karotin a kevés pajzsmirigyhormon miatt nem képes A-vitaminná alakulni.  

Száraz, hámló kezek 

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők bőre száraz, hámló, nem ritkán viszket. Ez a kezekre is igaz- a beteg hiába keni különböző krémekkel a kezeit, csak ideig-óráig nyújt segítséget. Nem csoda, hiszen az alap probléma kezelése nélkül a dehidratáció ugyanúgy fennáll. 

Bőrpír a tenyéren 

Nem csak a sárga tenyér jelezhet pajzsmirigyzavart, hanem az erythema is (bőrpír), ám ez esetben pajzsmirigy túlműködésre érdemes gondolni. Ekkor ugyanis fokozódik a véráramlás, ami nem csak az arcon, hanem a tenyereken is megmutatkozhat- hívja fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Kezeléssel a zavaró tünetek megszűnnek 

Amennyiben a TSH, T3, T4 értékek vizsgálatával kiderül, hogy a panaszokat pajzsmirigyzavar okozza, úgy azt kezelni szükséges. Alulműködés esetén gyógyszeres terápia indokolt, ám túlműködés esetén szükség lehet még izotópos kezelésre, esetleg műtétre is (főleg strúma esetén). A megfelelő terápia hatására a tünetek csökkennek, majd megszűnnek. 

Téma szakértője

 • Dr. Polyák Annamária

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus, diabetológus
 • Specialitások:
  • mellékvese betegségek diagnosztizálása és kezelése
  • pajzsmirigy működési zavarok kivizsgálása és kezlése
  • komplex endokrin kórképek terápiája
  • cukorbetegség és prediabétesz terápiás kezelése
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Polyák Annamáriáról itt olvashat >>> 

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 431 9728

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel vagy 30 napnyi tünetmentesség

Orvos válaszol

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat