Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

Dr. Polyák Annamária Létrehozva: 2021.05.07 Módosítva: 2021.05.07

A pajzsmirigyzavarok számtalan tünetben megnyilvánulhatnak, melyek lehetnek jelentősek és kevésbé jelentősek. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a szerv hormontermelési problémáinak kezekre gyakorolt hatásait ismerteti.

Hideg kezek 

A hideg kezek több problémát is jelezhetnek. Lehet a hátterében keringési, neurológiai, de akár hormonális zavar is. Ez utóbbi esetén főleg pajzsmirigy alulműködés szokott hideg végtagokat okozni. Az érintett ekkor alapból fázósabb, ugyanis a pajzsmirigy hormonok hiánya miatt a szervezet anyagcsere folyamatai lelassulnak, a vérnyomás, pulzusszám csökken, ami hideg kezeket, lábakat eredményez.  

Hosszanti barázdák a körmön 

pajzsmiirgyzavar jelei a kezekenA körmök állapota szintén fontos jelzésértékkel bír egészségi állapotunkról. A legtöbben úgy gondolják, hogy inkább vitaminhiányt jeleznek, pedig gyakori, amikor így ismerik fel a pajzsmirigyzavart. Mind a szerv alul-mind a túlműködése változásokat generálhat a köröm felépítésében. Amennyiben kevés hormon termelődik, akkor a köröm gyakran elvékonyodik, töredezetté válik, a körömlemez leválhat, valamint hosszanti barázdák is megjelenhetnek rajta. Túlműködés esetén pedig – mivel a szervezet fokozott üzemmódon ég- a köröm megvastagszik, illetve eltávolodhat a körömágytól.  

Sárga tenyér 

A sárga tenyér pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakori, olyannyira, hogy külön nevet is adtak rá: Hertoghe-jel. Hátterében az áll, hogy a béta-karotin a kevés pajzsmirigyhormon miatt nem képes A-vitaminná alakulni.  

Száraz, hámló kezek 

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők bőre száraz, hámló, nem ritkán viszket. Ez a kezekre is igaz- a beteg hiába keni különböző krémekkel a kezeit, csak ideig-óráig nyújt segítséget. Nem csoda, hiszen az alap probléma kezelése nélkül a dehidratáció ugyanúgy fennáll. 

Bőrpír a tenyéren 

Nem csak a sárga tenyér jelezhet pajzsmirigyzavart, hanem az erythema is (bőrpír), ám ez esetben pajzsmirigy túlműködésre érdemes gondolni. Ekkor ugyanis fokozódik a véráramlás, ami nem csak az arcon, hanem a tenyereken is megmutatkozhat- hívja fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Kezeléssel a zavaró tünetek megszűnnek 

Amennyiben a TSH, T3, T4 értékek vizsgálatával kiderül, hogy a panaszokat pajzsmirigyzavar okozza, úgy azt kezelni szükséges. Alulműködés esetén gyógyszeres terápia indokolt, ám túlműködés esetén szükség lehet még izotópos kezelésre, esetleg műtétre is (főleg strúma esetén). A megfelelő terápia hatására a tünetek csökkennek, majd megszűnnek. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek
Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok