Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.01.31

A pajzsmirigyzavarok számtalan tünetben megnyilvánulhatnak, melyek lehetnek jelentősek és kevésbé jelentősek. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa a szerv hormontermelési problémáinak kezekre gyakorolt hatásait ismerteti.

Hideg kezek 

A hideg kezek több problémát is jelezhetnek. Lehet a hátterében keringési, neurológiai, de akár hormonális zavar is. Ez utóbbi esetén főleg pajzsmirigy alulműködés szokott hideg végtagokat okozni. Az érintett ekkor alapból fázósabb, ugyanis a pajzsmirigy hormonok hiánya miatt a szervezet anyagcsere folyamatai lelassulnak, a vérnyomás, pulzusszám csökken, ami hideg kezeket, lábakat eredményez.  

Hosszanti barázdák a körmön 

pajzsmiirgyzavar jelei a kezekenA körmök állapota szintén fontos jelzésértékkel bír egészségi állapotunkról. A legtöbben úgy gondolják, hogy inkább vitaminhiányt jeleznek, pedig gyakori, amikor így ismerik fel a pajzsmirigyzavart. Mind a szerv alul-mind a túlműködése változásokat generálhat a köröm felépítésében. Amennyiben kevés hormon termelődik, akkor a köröm gyakran elvékonyodik, töredezetté válik, a körömlemez leválhat, valamint hosszanti barázdák is megjelenhetnek rajta. Túlműködés esetén pedig – mivel a szervezet fokozott üzemmódon ég- a köröm megvastagszik, illetve eltávolodhat a körömágytól.  

Sárga tenyér 

A sárga tenyér pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakori, olyannyira, hogy külön nevet is adtak rá: Hertoghe-jel. Hátterében az áll, hogy a béta-karotin a kevés pajzsmirigyhormon miatt nem képes A-vitaminná alakulni.  

Száraz, hámló kezek 

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők bőre száraz, hámló, nem ritkán viszket. Ez a kezekre is igaz- a beteg hiába keni különböző krémekkel a kezeit, csak ideig-óráig nyújt segítséget. Nem csoda, hiszen az alap probléma kezelése nélkül a dehidratáció ugyanúgy fennáll. 

Bőrpír a tenyéren 

Nem csak a sárga tenyér jelezhet pajzsmirigyzavart, hanem az erythema is (bőrpír), ám ez esetben pajzsmirigy túlműködésre érdemes gondolni. Ekkor ugyanis fokozódik a véráramlás, ami nem csak az arcon, hanem a tenyereken is megmutatkozhat- hívja fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Kezeléssel a zavaró tünetek megszűnnek 

Amennyiben a TSH, T3, T4 értékek vizsgálatával kiderül, hogy a panaszokat pajzsmirigyzavar okozza, úgy azt kezelni szükséges. Alulműködés esetén gyógyszeres terápia indokolt, ám túlműködés esetén szükség lehet még izotópos kezelésre, esetleg műtétre is (főleg strúma esetén). A megfelelő terápia hatására a tünetek csökkennek, majd megszűnnek. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK